TY - JOUR ID - 61676 TI - تعیین ارزش تغذیه‌ای برگ درخت پستة وحشی و استفاده از آن در تغذیه گوسفند JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - امینی فرد, زهرا AU - چاجی, مرتضی AU - محمدآبادی, طاهره AD - دانش‌آموختة کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 47 IS - 1 SP - 135 EP - 144 KW - تانن KW - تولید گاز KW - تولید تودة میکروبی KW - فراسنجه‌های شکمبه‌ای KW - نیتروژن آمونیاکی DO - 10.22059/ijas.2016.61676 N2 - این آزمایش برای شناخت خصوصیات تغذیه‌ای برگ درخت پستة وحشی (خنجوک) با هدف استفاده از آن در جیرة گوسفند انجام شد. در آغاز خصوصیات شیمیایی برگ خنجوک اندازه‌گیری شد. آنگاه جیره‌هایی برای گوسفند حاوی 0، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 درصد برگ خنجوک تهیه شدند. برای تعیین بهترین مقدار جایگزینی آن با سیلاژ ذرت با روش تولید گاز، خصوصیات هضم و تخمیر جیره‌ها بررسی شد. در مرحلة بعد، تأثیر جیره‌های برگزیده‌شده از مرحلة آزمایشگاهی (جیره با و بدون 30 درصد برگ خنجوک) بر مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه های  شکمبه‌ای و خونی ده رأس گوسفند نر عربی در قالب طرح کامل تصادفی بررسی شد. غلظت پروتئین خام، NDF، ADF و تانن برگ خنجوک به ترتیب 88/9، 95/47، 02/39 و 9۰/3 درصد بود. با افزایش درصد برگ خنجوک در جیره، تولید گاز روند کاهشی داشت؛ اما تولید تودة میکروبی و بازدة تولید تودة میکروبی روند افزایشی داشت (05/0P<). مصرف مادة خشک در گوسفندان تغذیه‌شده با جیرة دارای برگ خنجوک افزایش یافت. تیمارها از نظر قابلیت هضم ظاهری مادة خشک، NDF، ADF و غلظت گلوکز و کلسترول خون اختلاف معنی‌داری نداشتند (05/0P>). قابلیت هضم پروتئین خام، غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و نیتروژن اوره‌ای خون در جیرة حاوی برگ خنجوک پایین‌تر بود (05/0P<). به‌طورکلی استفاده از برگ خنجوک تا 30 درصد مادة خشک جیره به‌صورت جایگزین با سیلاژ ذرت تأثیر منفی بر هضم ظاهری، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خونی گوسفندان عربی نداشت. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_61676.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_61676_abe30e37c79a9a7ce5a41f4b038974b5.pdf ER -