TY - JOUR ID - 61660 TI - تأثیر عمل‌آوری‌های فیزیکی و شیمیایی بر اجزای پروتئین خام دانة کلزا و گلرنگ با استفاده از مدل CNCPS و SDS-PAGE JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - صاحبی اعلا, مریم AU - کفیل زاده, فرخ AU - حیدری, معصومه AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه رازی AD - دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه رازی Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 47 IS - 1 SP - 79 EP - 87 KW - دانة کلزا KW - دانة گلرنگ KW - CNCPS KW - SDS-PAGE DO - 10.22059/ijas.2016.61660 N2 - هدف از این پژوهش بررسی تأثیر عمل‌آوری‌های فیزیکی و شیمیایی بر حلالیت بخش‌های مختلف پروتئین خام دو رقم دانة کلزا (اکاپی، مودنا) و دانة گلرنگ (62، زرفان) با استفاده از سامانة کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل (CNCPS) و بر زیر واحد‌های پروتئینی آن‌ها با استفاده از الکتروفورز ژل پلی اکریلامید (SDS-PAGE) بود. از فرمالدهید به‌عنوان عمل‌آوری شیمیایی و از برشته کردن و اتوکلاو کردن به‌عنوان عمل‌آوری‌های فیزیکی استفاده شد. برای تعیین حلالیت پروتئین تیمارهای مختلف، بخش‌های مختلف (A، B1، B2، B3، C و NDIP) به روش آزمایشگاهی تعیین شد. نتایج نشان داد که رقم‌های دانة کلزا و گلرنگ ازنظر مادة خشک، مادة آلی، پروتئین خام، عصارة اتری، دیوارة یاخته‌ای و دیوارة یاخته‌ای بدون همی‌سلولز با یکدیگر تفاوت معنی‌داری داشتند (001/0>p). عمل­آوری­ها باعث کاهش بخش پروتئین محلول (A+B1) و افزایش بخش B2 و B3 شد که اثر عمل­آوری با فرمالدهید نسبت به دو تیمار دیگر چشمگیرتر بود. نقشة الکتروفورزی زیر واحد‌های پروتئینی رقم‌ها نشان داد که در هر دو دانه، برشته کردن تأثیری بر باندهای پروتئینی نداشت، اما اتوکلاو کردن باعث ناپدید شدن شماری از باندها و عمل­آوری با فرمالدهید در رقم‌های کلزا برخلاف گلرنگ باعث ناپدید شدن همة باندهای با وزن مولکولی بالاتر از 4/14 کیلودالتون شد. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_61660.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_61660_c7837ccd95cbae6b13bbad23bab367e5.pdf ER -