TY - JOUR ID - 61164 TI - ارزیابی تغذیة ذرت آسیاب ریز در برابر ورقه شده با بخار بر میزان تولید و ترکیب شیر و برخی فراسنجه‌های خونی در گاوهای هلشتاین اوایل شیردهی JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - کاظمی بن چناری, مهدی AU - میرزایی, مهدی AU - خدایی مطلق, مهدی AU - خلت آبادی فراهانی, امیر حسین AD - استادیار، دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه اراک AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه اراک AD - دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه اراک Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 47 IS - 4 SP - 589 EP - 598 KW - بیماری‌های متابولیکی KW - فرآوری ذرت KW - عملکرد KW - چربی شیر KW - گلوکز DO - 10.22059/ijas.2017.215887.653469 N2 - به‌منظور بررسی تأثیر آسیاب ریز ذرت در مقایسه با ورقه کردن با بخار بر میزان عملکرد و برخی متابولیت‌های خونی شمار 130 رأس گاو شیری هلشتاین زایش اول و چند بار زایش کرده (میانگین روزهای شیردهی 34 و تولید شیر 52 لیتر) در قالب طرح چرخشی به تیمارهای آزمایشی اختصاص یافتند. طول هر دورة آزمایشی 22 روز در نظر گرفته شد (17روز برای عادت­پذیری و 5 روز نمونه‌گیری). نتایج این پژوهش نشان داد، مادة خشک مصرفی (53/0=P) و تولید شیر خام (78/0=P) دام‌های مصرف‌کنندة ذرت آسیاب شده و ذرت ورقه شده با بخار تفاوت معنی‌داری نداشت. شیر تصحیح‌شده برای 4 درصد چربی در تیمار ذرت آسیاب شده تمایل به افزایش (07/0=P) و همچنین شیر تصحیح‌شده برای انرژی در این تیمار افزایش یافت (02/0=P). تغذیة ذرت آسیاب شده، افزایش چربی شیر (01/0>P) و ذرت ورقه شده با بخار، افزایش پروتئین شیر را در پی داشت (01/0>P). هرچند ورقه کردن با بخار در مقایسه با آسیاب ریز سبب افزایش غلظت گلوکز خون شد (04/0=P) اما دیگر متابولیت‌های خونی تفاوت معنی‌داری بین تیمارهای آزمایشی نداشتند (05/0