TY - JOUR ID - 58191 TI - تأثیر افزودن منابع مختلف اسیدهای چرب بر فراسنجه‌های تخمیر و جمعیت میکروبی شکمبه در شرایط برون‌تنی JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - خلیل وندی بهروزیار, حامد AU - دهقان بنادکی, مهدی AU - غفارزاده, محمد AU - رضایزدی, کامران AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه AD - دانشیار گروه عوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - استادیار گروه علوم و فناوری سیلیکون، پژوهشکده توسعه فرایندهای شیمیایی، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 47 IS - 1 SP - 1 EP - 17 KW - RT-qPCR KW - اسیدهای چرب غیراشباع KW - اسیدهای چرب فرار KW - روغن ماهی KW - روغن نخل DO - 10.22059/ijas.2016.58191 N2 - هدف از انجام این آزمایش بررسی تأثیر افزودن الگوهای مختلف اسیدهای چرب بر گوارش‌پذیری شکمبه‌ای مواد مغذی، برخی فراسنجه­های شکمبه­ای و جمعیت میکروبی شکمبه بر پایۀ استفاده از روش­های مولکولی در شرایط برون­تنی بود. به این منظور، روغن­های مختلف به‌عنوان منابع اولئیک، لینولئیک، لینولنیک، دکوزاهگزانوئیک و ایکوزاپنتانوئیک استفاده شد. برای تأمین اسید پالمتیک از یک مکمل تجاری (برگافت تی-300) حاوی درصد بالایی از اسید پالمتیک به‌صورت گلیسریدی استفاده شد. نتایج این بررسی نشان‌دهندۀ کاهش ضریب‌های گوارش‌پذیری و کاهش جمعیت شکمبه‌ای باکتری‌های سلولولایتیک، قارچ‌های بی‌هوازی و پروتوزوآ درنتیجۀ افزودن منابع اسیدهای چرب غیراشباع بود (05/0˂P). روغن ماهی هم‌زمان با کاهش باکتری‌های سلولولایتیک سبب افزایش جمعیت باکتری‌های پروتئولتیک و آمیلولتیک شد (05/0˂P). روغن نخل (پالم) باوجود کاهش برخی از باکتری‌های سلولولایتیک تأثیری بر ضریب‌های گوارش‌پذیری دیوارۀ یاخته‌ای، مقدار و الگوی اسیدهای چرب فرار تولیدی نداشت (05/0P>). همۀ منابع روغنی مورداستفاده به‌استثنای روغن نخل سبب کاهش معنی­دار متانوژن­ها نسبت به گروه شاهد شدند، درحالی‌که افزودن روغن نخل، سبب افزایش متانوژن­ها شد (05/0˂P). منابع اسیدهای چرب غیراشباع ازجمله روغن ماهی سبب کاهش جمعیت باکتری‌های مسئول در مراحل مختلف هیدروژنه کردن زیستی (بیوهیدروژناسیون) شدند (05/0˂P). افزودن منابع مختلف اسیدهای چرب غیراشباع سبب کاهش غلظت کل اسیدهای چرب فرار و اسید استیک شد. بیشترین میزان کاهش در غلظت اسیدهای چرب غیراشباع نسبت به گروه شاهد مربوط به روغن ماهی بود (9/103 در برابر0/74 میلی­مول در لیتر به ترتیب برای گروه شاهد و روغن ماهی). UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_58191.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_58191_3d3898b0ec22c24e66763b270c69a562.pdf ER -