TY - JOUR ID - 54585 TI - تأثیر عصارة هیدروالکلی رزماری بر عملکرد تولیدی و کیفیت تخم‌مرغ در مرغان تخم‌گذار JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - زرقی, حیدر AU - گلیان, ابوالقاسم AU - کرمانشاهی, حسن AD - استادیار گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد AD - استاد گروه علوم دامی، دانشکدة کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 46 IS - 1 SP - 1 EP - 8 KW - رزماری KW - عصارۀ هیدروالکلی KW - عملکرد KW - کیفیت تخم‌مرغ KW - مرغ تخم‌گذار DO - 10.22059/ijas.2015.54585 N2 - به منظور بررسی اثر افزودن سطوح مختلف عصارة هیدروالکلی رزماری به جیرة مرغان تخم‌گذار بر شاخص‌های عملکرد تولیدی و پارامترهای کیفی تخم‌مرغ، آزمایشی با استفاده از 160 قطعه مرغ تخم‌گذار سویة "های‌لاین-W36" در دامنة سنی 38-29 هفتگی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی، با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه پرنده در هر واحد آزمایشی انجام شد. گروه‌های آزمایشی شامل افزودن (صفر، 500، 1000 و 1500 قسمت در میلیون) عصارة هیدروالکلی رزماری به جیرة مرغان تخم‌گذار بود. بالاترین درصد تخم‌گذاری و تولید توده‌ای تخم‌مرغ (روز/پرنده/گرم) و پایین‌ترین ضریب تبدیل غذایی را پرندگان تغذیه‌شده با جیرة حاوی1000 قسمت در میلیون عصارة هیدروالکلی رزماری داشتند که این اختلاف‌ها در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی معنادار بود (05/0P<). کیفیت سفیده (واحد هاو) تخم‌مرغ‌های نگهداری‌شده به مدت 21 روز در شرایط 4 درجة سانتی‌گراد در تخم‌مرغ‌های حاصل از پرندگان تغذیه‌شده با جیره‌های حاوی عصارۀ هیدروالکلی رزماری در مقایسه با پرندگان تغذیه‌شده با جیرة شاهد به‌طور معنا‌دار (05/0P<) بالاتر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن عصارۀ هیدروالکلی رزماری به جیرة غذایی مرغان تخم‌گذار دارای تأثیرات مثبتی بر عملکرد تولیدی و حفظ کیفیت تخم‌مرغ طی مدت ذخیره‌سازی است. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_54585.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_54585_c1a656632edacae4f1d485d9873668ea.pdf ER -