TY - JOUR ID - 53778 TI - تأثیر ال-آرژنین بر رشد، رودۀ کوچک و سامانۀ ایمنی در جوجه‌‌های گوشتی در دورۀ آغازین پرورش JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - ادیب مرادی, مسعود AU - ابراهیمی, مرضیه AU - زارع شحنه, احمد AU - شیوازاد, محمود AU - انصاری پیرسرائی, زربخت AU - تبیانیان, مجید AU - نوری جلیانی, کرامت AD - دانشیار دانشکدة دامپزشکی دانشگاه تهران AD - استادیار دانشکدة کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز AD - استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج AD - استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - استادیار مؤسسۀ تحقیقات سرم و واکسن رازی، کرج AD - دانشیار دانشکدۀ بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 45 IS - 3 SP - 223 EP - 233 KW - آرژنین KW - جوجة گوشتی KW - ریخت‌شناسی رودة کوچک KW - سامانة ایمنی KW - عملکرد رشد DO - 10.22059/ijas.2014.53778 N2 - هدف از این پژوهش بررسی تأثیر سطوح بالای اسید آمینۀ ال-آرژنین در دورة آغازین پرورش بر عملکرد رشد، ریخت‌شناسی روده و سامانۀ ایمنی در جوجة مرغ‌های گوشتی سویة راس بود. در این پژوهش 192 قطعه جوجه‌مرغ گوشتی 1‌روزه سویة راس در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار جیرة غذایی تغذیه شدند که هر جیرة غذایی شامل چهار تکرار و هر تکرار برای دوازده قطعه جوجه بود. جیره‌های غذایی دارای 100 درصد، 153 درصد، 168 درصد و 183 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیۀ برنامۀ پرورش راس بودند و از یک تا 10‌روزگی تغذیه شدند. در روز دهم پژوهش، جوجه‌ها وزن‌کشی شده و مصرف خوراک آن‌ها اندازه‌گیری شد. سپس سه جوجه از هر تکرار برای بررسی بافت روده و سامانة ایمنی کشتار شدند. نتایج نشان داد که سطوح بالای آرژنین غذایی تأثیر معنادار افزاینده (01/0 P<) بر وزن 10‌روز‌گی، بازده خوراک، شاخصه‌های سامانة ایمنی، وزن و طول رودة کوچک و طول پرز‌ها و عمق کریپت‌های آن داشت. بر اساس نتایج این پژوهش، مصرف 168 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیة برنامة پرورش راس، بهترین نتیجه را در بهبود رشد جوجه‌های گوشتی داشت و همچنین بهبود ویژگی‌های طولی و وزنی و بافت‌‌شناسی بافت رودة کوچک و صفات ایمنی را به همراه داشت. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_53778.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_53778_19700fd73c719bbc0e65bb5e57bdba90.pdf ER -