TY - JOUR ID - 24905 TI - مقایسه سطوح مختلف مکمل ویتامینه در جیره پایانی بر عملکرد و پراکسیداسیون لیپیدی گوشت جوجه‌های گوشتی پرورش یافته در سیستم‌های بستر و قفس JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - اله یاری شهراسب, مجید AU - مروج, حسین AU - شیوازاد, محمود AD - دانشجوی کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران AD - استاد گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 43 IS - 1 SP - 11 EP - 21 KW - بستر KW - پراکسیداسیون لیپیدی گوشت KW - جوجه گوشتی KW - قفس KW - مکمل ویتامینی DO - 10.22059/ijas.2012.24905 N2 - دو آزمایش جهت مقایسه اثر سطوح مختلف مکمل ویتامینه در دو سیستم پرورش بستر و قفس بر عملکرد و پراکسیداسیون لیپیدی گوشت جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره‌های تنظیم شده بر پایه گندم و جو از سن 29 تا 42 روزگی انجام گرفت. آزمایش اول، با استفاده از 288 قطعه جوجه نر سویه راس 308 با چهار تیمار و چهار تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی روی بستر اجرا شد. آزمایش دوم، هم‌زمان با آزمایش اول، با استفاده از 64 قطعه جوجه در قفس‌های پرورشی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل 4 جیره حاوی سطوح صفر، 33/33، 66/66 و 100 درصد مکمل ویتامینه بود. در سنین 35 و 42 روزگی، وزن و خوراک مصرفی هر تکرار محاسبه و وزن لاشه، درصد چربی محوطه بطنی، میزان آنزیم‌های آسپارتات‌آمینو‌ترانسفراز (AST) و آلکالین‌فسفاتاز (ALP) اندازه‌گیری شد. همچنین، پس از کشتار، ران پرندگان به منظور ارزیابی میزان پراکسیداسیون لیپیدی به مدت 6 ماه در دمای 20- درجه سانتی‌گراد منجمد شد. براساس نتایج آزمایش اول، میزان پراکسیداسیون لیپیدی و AST در مقطع زمانی 36 تا 42 روزگی تحت تاثیر تیمار فاقد مکمل ویتامینه قرار گرفت (05/0P UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_24905.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_24905_9c016ecdd256b5529c1a32dca1d5c682.pdf ER -