TY - JOUR ID - 22333 TI - اثر سطوح مختلف ویتامین E و روغن سویا بر عملکرد تولیدی و سلامت غده پستان در گاوهای هلشتاین JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - بیات, محسن AU - علی¬عربی, حسن AU - طباطبایی, محمدمهدی AU - ساکی, علی اصغر AU - علیپور, داریوش AU - زمانی, پویا AU - احمدی, احمد AU - زمانی, زهرا AU - دزفولیان, امیر حسین AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه بوعلی¬سینا، همدان AD - استادیار دانشگاه بوعلی¬سینا AD - دانشیار دانشگاه بوعلی سینا AD - استادیار دانشگاه بوعلی سینا AD - مربی دانشگاه بوعلی سینا AD - دانشجوی دکتری دانشگاه بوعلی سینا AD - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی¬سینا Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 41 IS - 4 SP - 299 EP - 307 KW - روغن سویا KW - سلامت پستان KW - گاوهای شیری KW - ویتامین E DO - N2 - این آزمایش جهت بررسی اثر سطوح مختلف ویتامین E و روغن سویا بر عملکرد و سلامت غده پستان در گاوهای هلشتاین طراحی شد. 8 راس گاو هلشتاین در اواسط مرحله شیردهی در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح مربع لاتین ناقص تکرار شده با سه دوره21 روزه استفاده شد. تیمارها عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد (بدون روغن سویا و بدون ویتامین E)، 2) 3 درصد روغن سویا بدون ویتامین E، 3) بدون روغن سویا- 8000 واحد بین‎المللی ویتامین E، 4) 3 درصد روغن سویا- 8000 واحد بین‎المللی ویتامین E. در پایان دوره، نمونه‌گیری از شیر و خون حیوانات انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش ویتامین E خوراک، چربی شیر را افزایش داد. روغن سویا لاکتوز شیر را افزایش و چربی شیر را کاهش داد. روغن سویا و همچنین اثر متقابل روغن سویا و ویتامین Eتأثیری بر شمار سلول‌های بدنی و بار میکروبی شیر نداشتند. حیوانات تغذیه شده با ویتامین E شمار سلول‌های بدنی و بار میکروبی شیر کمتری نسبت به حیواناتی که با ویتامین E تغذیه نشده بودند داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف ویتامین E در سطوح بالا شمار سلول‌های بدنی شیر را کاهش و سلامت غده پستان را در گاوهای شیرده افزایش می‌دهد. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_22333.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_22333_6d78e9f9c124f6db100678760d8e664a.pdf ER -