TY - JOUR ID - 22085 TI - ضرایب اقتصادی صفات تولید مثل، رشد و ترکیب لاشه در گوسفندان لری‌بختیاری JO - علوم دامی ایران JA - IJAS LA - fa SN - 2008-4773 AU - طالبی, محمدعلی AU - میرائی آشتیانی, سید رضا AU - مرادی شهربابک, محمد AU - نجاتی جوارمی, اردشیر AD - Y1 - 2010 PY - 2010 VL - 41 IS - 3 SP - 203 EP - 210 KW - اهداف اصلاحی KW - سیستم روستائی KW - ضرایب اقتصادی KW - کیفیت لاشه KW - گوسفند لری‌بختیاری DO - N2 - در این تحقیق پارامترهای تولیدی، تولیدمثلی، مدیریتی و اقتصادی حاصل از رکوردگیری گله ایستگاه توسعه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند لری‌بختیاری با 500 راس میش مولد در یک چرخه تولید سالانه برای تعیین ضرایب اقتصادی و اهداف اصلاحی گوسفندان نژاد لری‌بختیاری مورد استفاده قرار گرفت. تغییر در درآمد به ازای یک واحد تغییر در صفت مورد نظر در حالی که سایر صفات ثابت نگه داشته شده به عنوان ضریب اقتصادی مطلق صفت در نظر گرفته شد. ضرایب اقتصادی صفات در سه نوع گرایش حداکثر سود، بازده اقتصادی و حداقل هزینه محاسبه شد. نتایج نشان داد درآمد حاصل از فروش وزن زنده یا وزن لاشه 51/94 درصد و درآمد پشم و کود تولیدی 49/5 درصد از کل درآمدها بود. هزینه‌های تغذیه و مدیریت به ترتیب 28/72 و 94/25 درصد از کل هزینه‌ها را شامل شدند. ضرایب اقتصادی نسبی صفات میزان آبستنی، تعداد بره متولد شده در هر زایمان میش، وزن میش، وزن پشم، زنده مانی بره‎ها تا شش ماهگی، وزن زنده بره‎ها در سن شش ماهگی، وزن گوشت لخم لاشه و وزن چربی لاشه در روش حداکثر سود به ترتیب 52/60، 00/48، 05/0-، 1، 55/56، 01/1، 61/4 و 92/0- بودند. ضرایب اقتصادی نسبی صفات در سه روش تقریباً یکسان بود. تعداد بره متولد شده در هر زایمان میش، میزان آبستنی و وزن بدن میش مهمترین صفات در اهداف اصلاحی میش و صفات زنده‌مانی بره تا شش ماهگی، وزن گوشت لخم و وزن چربی لاشه مهمترین صفات در اهداف اصلاحی بره بودند. برآورد حساسیت ضرایب اقتصادی نسبی صفات به تغییر در هزینه نهاده‌ها (تغذیه و مدیریت) و ستانده‌ها به اندازه 20%?، نشان داد که ضرایب اقتصادی نسبی صفات مورد بررسی نسبت به تغییر هزینه نهاده‌ها دارای حساسیت کمتری بوده ولی نسبت به تغییر قیمت تولیدات (لاشه، لاشه بدون دنبه و گوشت لخم لاشه) حساسیت نسبتاً بیشتری داشتند. UR - https://ijas.ut.ac.ir/article_22085.html L1 - https://ijas.ut.ac.ir/article_22085_ae7818e12991aed8830c1a3f8d15185a.pdf ER -