پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
مطالعه اثر اسید لینولئیک مزدوج تولید و ترکیب شیر، توازن انرژی و فراسنجههای خون گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل شیردهی
FA
عطا
مهدوی
mahdavi@mailinator.com
کامران
رضایزدی
0000-0002-1835-8612
rezayazdi@ut.ac.ir
احمد
زارع شحنه
azareh@ut.ac.ir
مهدی
دهقان بنادکی
0000-0001-8448-1371
dehghanb@ut.ac.ir
هدف از انجام این آزمایش بررسی اثر مکمل اسید لینولئیک مزدوج (CLA) بر روی تولید شیر و ترکیب آن، توازن انرژی و فراسنجه های خون در گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل شیردهی بود. این آزمایش با استفاده از 15 راس گاو هلشتاین چند بار زایش، با روزهای شیردهی 3 ±20 و وزن اولیه 8±637 کیلوگرم انجام گرفت. گاوها بر اساس رکوردهای شیر تولیدی بلوکبندی شده و سپس به طور تصادفی به جیرههای آزمایشی اختصاص داده شدند. جیرههای آزمایشی مورد استفاده شامل: 1) جیره شاهد (جیره پایه به همراه 115 گرم در روز نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب پالم)، 2) مکمل CLA محافظت شده (جیره پایه به همراه 120 گرم در روز مکمل CLA محافظت شده) و 3) مکمل CLA محافظت نشده (جیره پایه به همراه 40 گرم در روز CLA محافظت نشده) بودند. هر سه این مکملهای چربی 96 گرم در روز اسید چرب تامین کردند. طول دوره آزمایش 35 روز بود. ماده خشک مصرفی و شیر تولیدی به طور روزانه اندازه گیری شدند. هر هفته نیز ترکیب شیر، وزن بدن و امتیاز بدنی اندازهگیری شد و خونگیری نیز دو بار در روزهای 14 و 35 آزمایش انجام گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از مکمل CLA محافظت شده باعث کاهش معنیدار چربی شیر به میزان 8/17 درصد نسبت به جیره شاهد شد (01/0>P) در حالی که مقدار پروتئین و لاکتوز شیر تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفتند. ماده خشک مصرفی، وزن بدن و امتیاز بدنی گاوهای تغذیه شده با جیرههای آزمایشی اختلاف معنیداری نداشتند. مقدار شیر تولیدی 7/41، 6/44 و 0/42 کیلوگرم به ترتیب برای جیره شاهد، جیره حاوی CLA محافظت شده و جیره حاوی CLA محافظت نشده بود. مقدار شیر تولیدی گاوهای تغذیه شده با مکمل CLA محافظت شده در مقایسه با گاوهای تغذیه شده با جیره شاهد و جیره مکمل CLA محافظت نشده به طور معنیداری افزایش یافت (01/0 >P). میزان انرژی خروجی در شیر و توازن انرژی تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت. غلظت پلاسمایی گلوکز، اسیدهای چرب غیراستریفه، بتا هیدروکسی بوتیریک اسید و نیتروژن اورهای خون در بین جیرههای آزمایشی اختلاف معنیداری را نشان نداد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مصرف روزانه 120 گرم CLA محافظت شده برای هر راس گاو شیرده هلشتاین در اوایل شیردهی میتواند سبب افزایش تولید شیر و کاهش درصد چربی شیر گردد، ولی بر درصد پروتئین و لاکتوز شیر و توازن انرژی گاوها تأثیر معنیداری نداشت.
اسید لینولئیک مزدوج,ترکیب شیر,توازن انرژی,فراسنجههای خون,گاو شیرده هلشتاین
https://ijas.ut.ac.ir/article_21500.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21500_be8ae2af9939fef3c7dff64e073aed31.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
اثر اختلاف کاتیون- آنیون جیره بر تعادل اسید- باز، هموستازی کلسیم و عملکرد گاوهای شیری هلشتاین
FA
علی
رازقی
razeghi@mailinator.com
حسن
علی عربی
0000-0002-6182-173X
h_aliarabi@yahoo.com
سید محمد مهدی
طباطبایی
tabatabaei3@mailinator.com
علی اصغر
ساکی
dralisaki@yahoo.com
پویا
زمانی
pzamani@basu.ac.ir
این پژوهش بر روی 24 رأس گاو نزدیک زایش هلشتاین به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح واحدهای خرد شده در واحد زمان جهت بررسی اثر سطوح متفاوت اختلاف کاتیون- آنیون جیرهای پیش و پس از زایمان بر هموستازی کلسیم، تعادل اسید- باز و عملکرد شیردهی بعدی انجام گرفت. فاکتور اول، اختلاف کاتیون- آنیون پیش از زایش بود که گاوها دو جیره 100+ و 100- میلیاکیوالان در کیلوگرم ماده خشک را دریافت کردند. فاکتور دوم، اختلاف کاتیون- آنیون پس از زایش بود که گاوهای دریافتکننده جیره آنیونی در دو گروه جیرههای حاوی 200+ و 400+ میلی اکی والان در کیلوگرم ماده خشک و به همین ترتیب گاوهای تغذیه شده با جیره کاتیونی، پس از زایمان در دو گروه هرکدام جیرههای مشابهی را تا 63 روز ابتدای دوره شیردهی دریافت کردند. برای کاهش اختلاف کاتیون- آنیون جیره از نمکهای آنیونی و برای افزایش آن از بافرها استفاده شد. کاهش اختلاف کاتیون- آنیون جیره پیش از زایش و افزایش آن پس از زایش به ترتیب موجب کاهش و افزایش معنیدار pH خون و ادرار شد (01/0P<). با افزایش سطح اختلاف کاتیون- آنیون جیره در دوره شیردهی به 400+ میلیاکیوالان مصرف خوراک، تولید شیر تصحیح شده برای 4 درصد چربی، درصد چربی شیر وکل مواد جامد شیر افزایش معنیداری یافتند. گاوهای دریافتکننده جیره آنیونی کلسیم خون بالاتر (01/0P<) در روز زایش و خوراک مصرفی بیشتری را (01/0P<) در هفته اول دوره شیردهی در مقایسه با گاوهای تغذیه شده با جیره کاتیونی داشتند. کاهش اختلاف کاتیون- آنیون جیره باعث کاهش بروز هیپوکلسیمی شد. در نتیجه،کاهش اختلاف کاتیون- آنیون جیره در اواخر آبستنی میتواند برای حفظ هموستازی کلسیم و بهبود سلامتی دام مفید و افزایش آن در جیره گاوهای اوایل شیردهی اثر مثبتی بر توان تولیدی حیوان در دوره شیردهی خواهد داشت.
اختلاف کاتیون-آنیون جیره,تعادل اسید-باز,عملکرد شیردهی,گاو شیری,هیپوکلسیمی
https://ijas.ut.ac.ir/article_21501.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21501_9e2f428d894f0107400510a63b95fcb1.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
بررسی تأثیر استفاده از سطوح مختلف ساکارز و نشاسته در جیره کاملاً مخلوط شده بر تخمیر، سوخت- ساز نیتروژن در شکمبه و عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین
FA
امین
خضری
aminkhezri2@gmail.com
کامران
رضا یزدی
0000-0002-1835-8612
rezayazdi@ut.ac.ir
محسن
دانش مسگران
daneshmesgaran@mailinator.com
محمد
مرادی شهربابک
0000-0003-1560-7641
moradim@ut.ac.ir
محمدرضا
محمد آبادی
mohammadabadi3@mailinator.com
به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف ساکارز و نشاسته در جیره کاملاً مخلوط شده بر تخمیر، سوخت- ساز نیتروژن در شکمبه و عملکرد گاوهای شیرده، از چهار راس گاو شیرده هلشتاین دارای فیستولای شکمبه در قالب طرح مربع لاتین 4×4 با چهار دوره 28 روزه استفاده شد. جیرههای آزمایشی حاوی مقادیر مختلف ساکارز و نشاسته خالص ذرت بوده که ساکارز خالص در سطوح صفر، 25، 50 و 75 گرم در کیلوگرم ماده خشک، به ترتیب با 75، 50، 25 و صفر گرم نشاسته ذرت خالص، در جیره کاملاً مخلوط شده جایگزین شدند. جیرهها با استفاده از نرمافزار سیستم کربوهیدرات و پروتئین خالص کرنل فرموله گردید. جایگزین کردن نشاسته ذرت با ساکارز در جیره، اثری بر pH مایع شکمبه نداشت. در این پژوهش اضافه کردن ساکارز به جای نشاسته ذرت به جیره کاملاً مخلوط شده، به طور معنیداری غلظت آمونیاک در شکمبه را کاهش داد، اما اثر معنیدار بر غلظت نیتروژن پپتیدی نداشت. افزایش ساکارز در جیره بر کل غلظت اسیدهای چرب فرار در شکمبه و نسبت استات به پروپیونات اثر معنیدار نداشت، اما غلظت بوتیرات را در شکمبه افزایش داد (05/0 >P). در این آزمایش، جیره با ساکارز بیشتر تمایل به کاهش اسیدهای چرب زنجیر شاخه-دار در مقایسه با نشاسته ذرت داشت (05/0<P). افزایش ساکارز در جیره در مقایسه با نشاسته ذرت، ماده خشک مصرفی، تغییرات وزن بدن، گوارشپذیری ظاهری مواد مغذی در کل دستگاه گوارش و تولید شیر را تحت تأثیر قرار نداد، اما درصد چربی شیر و کل مواد جامد شیر را به طور معنیدار افزایش داد (05/0>P). با بالا رفتن سطح ساکارز، درصد پروتئین شیر تمایل به افزایش و نیتروژن اوره ای شیر به طور معنیدار کاهش یافت (05/0>P)، که بیانگر بهبود سوخت-ساز نیتروژن در شکمبه و در نتیجه استفاده موثرتر از بخشهای سریع التخمیر نیتروژن جیره میباشد.
تولید و ترکیب شیر,ساکارز,سوخت- ساز نیتروژن در شکمبه,نشاسته
https://ijas.ut.ac.ir/article_21502.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21502_19591ea5d812bc9e4ac18910bc3046f8.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
بررسی اثرات استفاده از گیاهان دارویی آویشن، نعناع و پونه بر عملکرد،کیفیت تخممرغ و فراسنجههای خونی و ایمنی مرغهای تخم گذار
FA
علی
نوبخت
anobakht20@yahoo.com
یوسف
مهمان¬نواز
mehmannavaz@mailinator.com
این آزمایش جهت بررسی اثرات استفاده از گیاهان دارویی آویشن Thymyus valgaris، نعناع Lamiaceae menthapiperita و پونه Oreganum valgare بر عملکرد، کیفیت تخممرغ و فراسنجههای خونی و ایمنی مرغهای تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار شامل تیمار 1) که در آن از گیاهان دارویی استفاده نشده بود، تیمار 2) حاوی 2 درصد گیاه دارویی آویشن، تیمار 3) حاوی 2 درصد گیاه دارویی نعناع، تیمار 4) حاوی 2 درصد گیاه دارویی پونه، تیمار 5) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن و نعناع)، تیمار 6) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن و پونه)، تیمار 7) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (نعناع و پونه) و تیمار 8) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن، نعناع و پونه) با 3 تکرار در هر تیمار و نیز 12 قطعه مرغ در هر تکرار و در مجموع با 288 قطعه مرغ تخمگذار سویهی های لاین (W- 36) به مدت 12 هفته از سن 38 تا 50 هفتگی آنها انجام گردید. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از گیاهان دارویی مختلف دارای اثرهای معنیداری بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجه های بیوشیمیایی خون میباشد (05/0>p). بالاترین درصد تولید تخممرغ (5/86)، بیشترین مقدار تولید توده ای تخممرغ (55/50 گرم) و بهترین ضریب تبدیل غذایی (99/1) در گروه آزمایشی حاوی 2 درصد پونه و بیشترین میزان خوراک مصرفی (79/102 گرم) در گروه آزمایشی حاوی 2 درصد نعناع حاصل گردید، در حالی که تخممرغهای تولید شده در گروه شاهد بیشترین وزن (45/59 گرم) را داشتند. بالاترین واحد هاو (35/92) و نیز بالاترین مقدار شاخص رنگ زرده (4) نیز با استفاده از 2 درصد پونه و پایینترین مقدار تریگلیسرید سرم خون (1163 میلیگرم بر دسی لیتر) با استفاده از 2 درصد نعناع در جیرههای غذایی بدست آمدند.
آویشن,پونه,سلول های ایمنی,مرغ تخم گذار,نعناع
https://ijas.ut.ac.ir/article_21503.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21503_db6f0a9ffc4e94c0321aae40be7df978.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
اثر نانو ذرات نقره بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی
FA
حامد
زرگران اصفهانی
zargaranesfahani@mailinator.com
سید داود
شریفی
0000-0002-4129-7600
sdsharifi@ut.ac.ir
عباس
برین
barin@mailinator.com
احمد
افضل زاده
afzalzadeh@mailinator.com
تأثیر نانو ذرات نقره به عنوان یک افزودنی در تغذیه جوجههای گوشتی با استفاده از 312 قطعه جوجه نر یک روزه از سویه تجاری آربوراکرز پلاس در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار بررسی شد. جیرههای آزمایشی بر پایه ذرت سویا و با توجه به احتیاجات توصیه شده NRC (1994) برای سه دوره آغازین، رشد و پایانی تنظیم شدند. از محلول ppm 2000 نانو ذرات نقره به ترتیب به مقدار 400 و 800 میلیلیتر در هر تن جیره و یا هر مترمکعب آب آشامیدنی استفاده شد. دو تیمار (بدون افزودنی، حاوی فلاوومایسین (500گرم در تن) نیز به عنوان تیمارهای شاهد در نظر گرفته شدند. خوراک مصرفی و افزایش وزن جوجهها به طور هفتگی اندازهگیری شد. وزن لاشه، چربی محوطه بطنی و اندامهای گوارشی (کل دستگاه گوارش، کبد و رودههای کور) در پایان دوره آزمایشی، بعد از کشتار دو قطعه جوجه از هر واحد آزمایشی اندازهگیری شد. سطوح مختلف نانو ذرات نقره در جیره و آب آشامیدنی در کل دوره پرورش، تاثیر معنیداری بر عملکرد جوجهها نداشت ولی جوجههائی که در جیره خود آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن بهتری را نشان دادند (05/0P<). استفاده از 800 میلیلیتر نانو ذرات نقره در جیره و آب آشامیدنی، وزن نسبی کل دستگاه گوارش و کبد را افزایش و چربی احشایی را به طور معنیداری کاهش داد (05/0P<). استفاده از آنتی بیوتیک در جیره موجب کاهش وزن نسبی کل دستگاه گوارش و افزایش درصد لاشه شد (05/0P<). بقایای نانو ذرات نقره در بافت کبد و گوشت سینه جوجههای گوشتی که سطوح مختلف نانو ذرات نقره را در جیره و یا آب آشامیدنی دریافت کرده بودند، مشاهده شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از نانوذرات نقره به عنوان افزودنی در تغذیه طیور مناسب نیست. انجام آزمایشات بیشتر در این زمینه ضروری است.
جوجه گوشتی,عملکرد,لاشه,نانو ذرات,نقره
https://ijas.ut.ac.ir/article_21504.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21504_edf7cc79a6e8c4947ec650e81a987e74.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
مطالعه ارزش تغذیهای خرمای کامل ضایعاتی با و بدون آنزیم بر عملکرد جوجههای گوشتی
FA
سمیه
شهسواری
shahsavari@mailinator.com
محمد
سالارمعینی
0000-0003-3240-8521
salarmoini@uk.ac.ir
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر خرمای کامل غیر قابل استفاده در خوراک انسان و استفاده از آنزیم بر عملکرد جوجههای گوشتی طراحی گردید. ترکیب شیمیایی و انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری (AME) و تصحیح شده بر اساس ابقای صفر نیتروژن (AMEn) خرما تعیین شد و سپس با استفاده از 240 قطعه جوجه خروس گوشتی نژاد راس و در قالب یک طرح فاکتوریل 3×2 اثرات سطوح مختلف خرما (صفر، 10 و 20 درصد) و آنزیم (با و بدون آنزیم) بر عملکرد مورد مطالعه قرار گرفت. خرمای مورد آزمایش از انرژی قابل سوخت و ساز و پروتئین خام کمی برخوردار بود (به ترتیب 2729 کیلوکالری در کیلوگرم و 4/3 درصد). جوجههایی که با سطوح 10 و 20 درصد خرما تغذیه شدند، به استثنای 3 هفته اول پرورش، از رشد کمتری نسبت به تیمار شاهد برخوردار بودند (01/0P<). همچنین استفاده از خرما سبب افزایش ضریب تبدیل شد (01/0P<). استفاده از آنزیم در بهبود رشد و ضریب تبدیل مؤثر بود (05/0P<). تیمارهای مورد مطالعه تأثیری بر فاکتورهای خونی نداشتند اما وزن سنگدان در جوجههایی که با سطوح مختلف خرما تغذیه شده بودند، بیشتر از شاهد بود (05/0P<). در ارتباط با هزینه خوراک برای تولید یک کیلوگرم وزن زنده در کل دوره اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد.
آنزیم,ارزش غذایی,جوجه گوشتی,خرمای کامل
https://ijas.ut.ac.ir/article_21505.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21505_761faf3035d60c736287db8ea47145e6.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
تأثیر استفاده از مکمل ال - کارنیتین در جیرههای حاوی سطوح پایین پروتئین بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی
FA
الهام
دارسی آرانی
elhamdarsi2@gmail.com
محمود
شیوازاد
shivazad@ut.ac.ir
مجتبی
زاغری
mzaghari@ut.ac.ir
نبونید
فامیل نمرود
familnamroud@mailinator.com
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر استفاده از مکمل ال-کارنیتین بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجههای مصرفکننده جیرههای حاوی سطوح پایین پروتئین و در عین حال تأمین کامل نیاز اسیدهای آمینه ضروری انجام شد. همچنین اثر کاهش سطح پروتئین جیره بر غلظت الکترولیتهای موجود در پلاسما مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح فاکتوریل و به صورت کاملا تصادفی و با استفاده از 144 قطعه جوجه خروس سویه راس 308 انجام شد. در این آزمایش سه سطح پروتئین خام (21، 5/19 و 18 درصد) و دو سطح ال- کارنیتین (0 و 50 میلیگرم در کیلو گرم جیره) در دوره رشد (10 تا 28 روزگی) استفاده شد. صفات وزن نهایی بدن، ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک در دو دوره 19-10 روزگی و 28-10 روزگی و خصوصیات لاشه در این آزمایش مورد اندازه گیری قرار گرفتند. همچنین غلظت الکترولیتهای موجود در پلاسما شامل سدیم، پتاسیم و کلر مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده در این آزمایش، کاهش سطح پروتئین خام جیره تا سطح 18 درصد با توجه به تأمین کامل نیاز اسیدهای آمینه ضروری تأثیری بر عملکرد پرنده نداشت اما میزان چربی لاشه و چربی محوطه شکمی به شکل معنیداری با کاهش سطح پروتئین جیره افزایش یافت (05/0>p). استفاده از مکمل ال- کارنیتین در جیرهها تأثیری بر وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی نداشت اما چربی موجود در ماهیچه ران، لاشه کامل پرنده و چربی محوطه شکمی را به شکل معنیداری کاهش داد (05/0>p). همچنین کاهش سطح پروتئین جیره با توجه به تأمین نیاز اسیدهای آمینه ضروری، غلظت الکترولیتهای موجود در پلاسما را به شکل معنیداری افزایش داد (05/0>p).
اسیدهای آمینه,ال – کارنیتین,پروتئین خام جیره,تعادل الکترولیتی جیره,جوجه گوشتی
https://ijas.ut.ac.ir/article_21506.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21506_cb0dd032a10dcc808328f4250a519d17.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
مقایسه اهداف اصلاحی بز سیاه بومی در سیستمهای مختلف پرورشی 1. شناسائی عملکرد صفات و تحلیل هزینه - فایده
FA
محمود
وطن¬خواه
vatankhah_mah5@yahoo.com
محمد علی
طالبی
talebi@mailinator.com
محسن
باقری
bagheri@mailinator.com
در این مطالعه پارامترهای تولیدی، تولید مثلی، مدیریتی و اقتصادی حاصل از رکوردگیری تعداد 5 گله با 720 رأس بز بومی در طول یک چرخه تولید سالانه در سیستمهای عشایری، روستائی و مزرعهای جهت شناسائی عملکرد صفات، تحلیل هزینه – فایده و تعیین اهداف اصلاحی مورد استفاده قرار گرفت. میانگین کل تعداد بزغاله قابل فروش به ازای هر رأس بز مولد در سیستمهای عشایری، روستایی و مزرعهای به ترتیب 35/0، 52/0 و 20/1 رأس بود. میانگین وزن بزغالهها در حین فروش به ترتیب 50/22، 50/28 و 86/31 کیلوگرم و میانگین شیر قابل فروش در هر رأس نیز معادل 50/14، 50/50 و 00/60 کیلوگرم برآورد شد. صفات اقتصادی ظاهر شده در معادله سود شامل میزان زندهمانی بز، میزان آبستنی، فراوانی بزغالهزائی در سال، دوقلوزائی، زندهمانی بزغالهها تا شیرگیری، زندهمانی بزغالهها تا یک سالگی، وزن بزغالهها در حین فروش، وزن بدن بز و شیر تولیدی بودند (اهداف اصلاحی). متوسط سود به ازای هر رأس بز در هر سال، معادل 55427، 103162 733654 ریال به ترتیب برای سیستم عشایری، روستایی و مزرعهای بدست آمد. بازدهی اقتصادی نیز برابر با 10/1، 09/1 و 57/1 برآود شد. بالاترین سود در سیستم مزرعهای و پایین ترین آن در سیستم عشایری بدست آمد، در حالی که بازدهی اقتصادی در سیستم روستایی کمتر از سیستم عشایری بود.
اهداف اصلاحی,بز سیاه بومی,تحلیل هزینه - فایده
https://ijas.ut.ac.ir/article_21507.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21507_48f4557353eedd3ae31f90af602e075a.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
برآورد روند ژنتیکی صفات تولیدی و تعیین برخی عوامل تأثیرگذار بر آن در گاوهای هلشتاین ایران
FA
محمد
صاحب هنر
msahebhonar2@ut.ac.ir
محمد
مرادی شهربابک
0000-0003-1560-7641
moradim@ut.ac.ir
سیدرضا
میرائی آشتیانی
ashtiani2@mailinator.com
محمدباقر
صیادنژاد
sayadnejad@mailinator.com
در این مطالعه، روند ژنتیکی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین ایران، با استفاده از دادههای مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کشور مربوط به گاوهای زایش اول بین سالهای 1370 الی 1385 برآورد شد. جهت بررسی برخی عوامل موثر بر تغییرات روند ژنتیکی از دادههای 18 واحد گاوداری دارای رکوردهای مورد نظر استفاده شد. اجزاء ماتریس (کو)واریانس و پارامترهای ژنتیکی با استفاده از تجزیه همزمان پنج صفتی و الگوریتم ترکیبی EM-AI نرمافزار WOMBAT برآورد گردید. وراثتپذیری صفات شیر، چربی، پروتئین، درصد چربی و درصد پروتئین به ترتیب، 255/0، 197/0، 210/0، 317/0 و 308/0 برآورد شد. روند ژنتیکی از تابعیت خطی میانگین بهترین پیشبینی نااریب خطی ارزش اصلاحی حیوانات بر سال تولد برآورد گردید. روند ژنتیکی در کل جمعیت برای صفات شیر، چربی و پروتئین به ترتیب برابر 655/2± 437/35، 059/0± 714/0، 069/0± 945/0 کیلوگرم و برای درصد چربی و درصد پروتئین 0005/0± 006/0- و 0002/0± 002/0- بدست آمد (001/0>P). مقایسه روند ژنتیکی 18 گله با یکدیگر نشان داد که بین روند ژنتیکی برآورد شده در گلههای مختلف تفاوت معنیداری وجود دارد (001/0>P). در بررسی تأثیر برخی عوامل باروری بر روند ژنتیکی، تأثیر سن در زمان اولین زایش (01/0>P) و میانگین تعداد زایش (05/0>P) بر روند ژنتیکی صفات تولیدی معنیدار شد. اثر حذف دامها بر روند ژنتیکی صفات تولیدی معنیدار بود (05/0>P). در گلههای مورد بررسی بطور عمده دامها تحت عوامل غیرارادی حذف شده و سهم حذف ارادی اندک بود. تأثیر حذف غیرارادی بر روند ژنتیکی معنیدار بود (01/0>P).
باروری,حذف,روند ژنتیکی,صفات تولیدی,گاو هلشتاین
https://ijas.ut.ac.ir/article_21508.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21508_9a6a00b06dd24bc49df813c4a6cfac98.pdf
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
41
2
2010
08
23
برازش مدلهای غیرخطی برای توصیف امتیاز سلولهای بدنی شیر دورههای مختلف شیردهی گاوهای هلشتاین ایران
FA
عباس
پاکدل
pakdel@cc.iut.ac.ir
مرضیه
حیدری تبار
heydari@mailinator.com
اردشیر
نجاتی جوارمی
0000-0002-0228-011X
ardeshir.nejati@gmail.com
هدف از انجام این تحقیق، بررسی قابلیت مدلهای غیرخطی مختلط برای توصیف منحنی امتیاز سلولهای بدنی موجود در شیر گاوهای هلشتاین ایران در دورههای مختلف شیردهی و مقایسه برازش 4 مدل غیرخطی و دو مدل خطی برای این دادهها میباشد. بدین منظور از 445077 رکورد امتیاز سلولهای بدنی روزانه حاصل از 69124 راس گاو هلشتیان در دورههای اول تا چهارم شیردهی که بین سالهای 1382 تا 1386 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمعآوری شده بود، استفاده شد. برای برازش مدل مناسب جهت بررسی تغییرات امتیاز سلولهای بدنی در دورههای مختلف شیردهی از شش تابع ریاضی وود، دو جملهای معکوس، روک، مورانت، علی و شفر و ولمینک استفاده شد. توابع بر اساس ضریب تعیین تصحیح شده برای تعداد پارامترها و میانگین مربعات خطا با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در دورههای شیردهی اول و دوم، تابع علی و شفر و در دورههای شیردهی سوم و چهارم تابع مورانت بهترین تابع توصیفکننده الگوی تغییرات امتیاز سلولهای بدنی شیر در طول دوره شیردهی میباشند. بر اساس نتایج این تحقیق به نظر میرسد که الگوی تغییرات امتیاز سلولهای بدنی در طی دورههای مختلف شیردهی متفاوت بوده و نمیتوان از یک تابع مشخص برای تمام دورهها استفاده نمود.
امتیاز سلولهای بدنی,توابع ریاضی,دوره,گاوهای هلشتاین,مدلهای غیرخطی
https://ijas.ut.ac.ir/article_21509.html
https://ijas.ut.ac.ir/article_21509_826ad561bca03751a2e5e0286c54b863.pdf