به منظور بررسی تأثیر افزودن 5 سطح پودر گیاه آنغوزه (صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد) به جیرة غذایی بر عملکرد، ایمنی هومورال و سلولی و جمعیت میکروبی رودههای کور جوجههای گوشتی مخلوط نر و مادة سویة راس- 308، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار در مراحل سنی 21-1 و 42-22 روزگی اجرا شد. در مرحلة سنی 42-22 روزگی، مقدار افزایش وزن در پرندگان تغذیهشده با جیرة حاوی 75/0 درصد آنغوزه در مقایسه با شاهد بیشتر بود (05/0P<). افزودن آنغوزه در مرحلة سنی 21-1 روزگی بر ضریب تبدیل خوراک تأثیری نداشت (05/0<P) اما در کل دورة آزمایش، ضریب تبدیل خوراک در پرندگان تغذیهشده با جیرة حاوی 75/0 درصد آنغوزه در مقایسه با شاهد کمتر بود (05/0P<). پرندگان تغذیهشده با سطوح مختلف آنغوزه، در مقایسه با شاهد، تیتر آنتیبادی بالاتر علیه ویروس نیوکاسل و برونشیت و پاسخ ایمنی سلولی قویتری پس از 48 ساعت چالش با دینیتروکلروبنزن داشتند (05/0P<). پرندگان تغذیهشده با سطح 75/0 درصد آنغوزه، وزن نسبی بورس فابریسیوس بیشتری از پرندگان گروه شاهد داشتند (05/0P<). افزودن پودر آنغوزه، جمعیت لاکتوباسیلهای رودههای کور را افزایش داد (05/0P<). نتایج مطالعة حاضر نشان میدهد که استفاده از سطح 75/0 درصدی پودر گیاه دارویی آنغوزه در جیرة جوجههای گوشتی بر ضریب تبدیل خوراک، ایمنی هومورال و سلولی و جمعیت لاکتوباسیلهای رودههای کور اثر مثبت دارد.