ORIGINAL_ARTICLE
تأثیرات سطوح گوناگون ویتامین E در رقیقکننده بر کیفیت اسپرم اسبچۀ خزر طی فرایند سردسازی
هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر غلظتهای گوناگون ویتامین E (VitE) بر کیفیت اسپرم اسبچۀ خزر پس از نگهداری منی در دمای 5 درجۀ سانتیگراد بود. پس از جمعآوری منی، حدوداً 90 درصد پلاسمای آن بهوسیلۀ سانتریفیوژ با نیروی ×g600 حذف شد. پلیتها با هم مخلوط و به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. سپس با رقیقکنندههای حاوی غلظتهای صفر (شاهد منفی)، 5، و 10 میلیمول VitE و DMSO (شاهد مثبت، بهعنوان حلال VitE) رقیق شدند تا غلظت نهایی 106×50 اسپرم در هر میلیلیتر بهدست آید. برای هر تیمار جنبایی، زندهمانی، یکپارچگی غشا، ناهنجاری کل، و پراکسیداسیون لیپیدی در زمانهای صفر، 6، 24، و 48 ارزیابی شد. نتایج نشان داد افزودن VitE بر جنبایی کل و پیشرونده تأثیر نداشت (05/0<P). یکپارچگی غشا و زندهمانی در تیمار حاوی 5 میلیمول VitE در زمان 48، بهطور معنیداری در مقایسه با شاهد بیشتر بود (05/0>P). طی مدت نگهداری اسپرم، ناهنجاری کل بین تیمارها تفاوت معنیداری نداشت (05/0<P). پراکسیداسیون لیپید در زمان 48، در تیمار حاوی 5 میلیمول VitE بهطور معنیداری در مقایسه با گروه شاهد کمتر بود (05/0>P). از بین غلظتهای بالا، غلظت 5 میلیمول VitE موجب حفظ کیفیت اسپرم اسبچۀ خزر طی نگهداری سرد میشود.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51743_d3b3b74cd12ce2eea70af0bfad14ba6c.pdf
2014-04-21
1
8
10.22059/ijas.2014.51743
پراکسیداسیون لیپید
سردسازی
کیفیت اسپرم
منی اسبچۀ خزر
ویتامین E
ایمان
یوسفیان
yousefian.iman@ut.ac.ir
1
دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
احمد
زارع شحنه
azareh@ut.ac.ir
2
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
مهدی
ژندی
mzhandi@ut.ac.ir
3
استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
مجید
بحرینی
iman.yoosefiyan@gmail.com
4
دکتری حرفهای، مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور
AUTHOR
غزاله
ایزدپناه
izadpanahghazal@yahoo.com
5
دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
رضا
نوعی
rezanoei@ut.ac.ir
6
دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
مجتبی
امام وردی
emamverdi@ut.ac.ir
7
دانشجوی دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین برخی عوامل مؤثر بر نرخ خطای ایمپیوتیشن ژنوتیپی برای استفاده در مطالعات رابطهیابی سراسری ژنومی در گاوهای شیری
در این مطالعه اثر دو راهبرد متفاوت، تأثیر رابطۀ خویشاوندی بین جمعیت مرجع و جمعیتهای آزمون، و اثر فراوانی آلل نادر بر نرخ خطای ایمپیوتیشن با استفاده از جمعیتی شبیهسازیشده، بررسی شد. جمعیت مرجع حاوی 1000 فرد و جمعیتهای آزمون حاوی 500 فرد بود. ژنوتیپ افراد در جمعیت مرجع با دو تراشه تعیین شد. تراشۀ اول تراشهای متراکم حاوی 75000 SNP به اضافۀ QTLهای مؤثر بر صفات بود. تراشۀ دوم، تراشهای با تراکم متوسط حاوی 7500 SNP بود. ژنوتیپ افراد جمعیتهای آزمون بر مبنای تراشهای با تراکم پایین حاوی 500 SNP تعیین گردید. ایمپیوتیشن ژنوتیپی طی دو راهبرد انجام گرفت. در راهبرد دومرحلهای، ژنوتیپ تراشۀ تراکم پایین بهطور مستقیم از تراشۀ متراکم ایمپیوت شد. در راهبرد سهمرحلهای، ابتدا ژنوتیپ تراشۀ تراکم پایین از تراشۀ تراکم متوسط ایمپیوت و سپس ژنوتیپ تراشۀ متراکم ایمپیوت شد. ایمپیوتیشن ژنوتیپی با روش BEAGLE صورت گرفت. بررسی همبستگی بین فراوانی آلل نادر با نرخ خطای ایمپیوتیشن نشان داد که نرخ خطای ایمپیوتیشن تحت تأثیر فراوانی آلل نادر قرار دارد. نرخ خطای ایمپیوتیشن زمانی که از تراشۀ SNP تراکم متوسط استفاده شد، کاهش یافت. با افزایش فاصله بین جمعیت مرجع و جمعیتهای آزمون، نرخ خطای ایمپیوتیشن افزایش یافت.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51744_e30944c9a5e4ed36a50d1eb6dc6c2f7e.pdf
2014-04-21
9
15
10.22059/ijas.2014.51744
ایمپیوتیشن ژنوتیپی
تراشۀ متراکم
شبیهسازی
فراوانی آلل نادر
محمد
صاحب هنر
msahebhonar@ut.ac.ir
1
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
AUTHOR
محمد
مرادی شهربابک
moradim@ut.ac.ir
2
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
LEAD_AUTHOR
سید رضا
میرایی آشتیانی
ashtiani@ut.ac.ir
3
استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
AUTHOR
عباس
پاکدل
pakdel@cc.iut.ac.ir
4
دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
AUTHOR
دورین
جی. گریک
dorian@iastate.edu
5
استاد گروه علوم دامی، دانشگاه ایالتی آیوا، ایمز، ایالات متحدۀ امریکا
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مقایسۀ مواد مغذی و هزینه -درآمد حاصل از دو روش برداشت علف یونجه (علف خشک و علف سیلوشده)
هدف از این پژوهش، بررسی نهادههای مصرفی، هزینههای تولید، ترکیب مواد مغذی، و عملکرد در استحصال علف یونجه بهصورت خشک و سیلوشده بود. بدین منظور اطلاعات تولید علف خشک یونجه از 75 مزرعه در استان زنجان با استفاده از پرسشنامه در سال 1391 جمعآوری شد. نمونهگیری با روش نمونهگیری تصادفی سیستماتیک انجام شد. سپس، دو مزرعه بهمنظور برداشت یونجه برای سیلوکردن تحت بررسی قرار گرفت و تمامی اطلاعات ثبت شد. براساس اطلاعات این دو مزرعه، دادههای تولید یونجۀ سیلوشده در 75 مزرعۀ آزمایششده برآورد گردید. نسبت سود به هزینه در تولید علف خشک یونجه و یونجۀ سیلوشده بهترتیب 20/1 و 44/1 محاسبه شد. هزینۀ تولید یک کیلوگرم علف خشک یونجه و یونجۀ سیلوشده بهترتیب 83/5874 و 26/4899 ریال و پروتئین خام تولیدی در تولید علف خشک یونجه و یونجۀ سیلوشده بهترتیب42/955 و 73/1338 کیلوگرم در هکتار محاسبه شد. قیمت تمامشدۀ انواع انرژی (NEL3X،NEL4X) حاصل از علف خشک یونجه در مقایسه با یونجۀ سیلوشده بالاتر بود. نتایج نشاندهندۀ سودآوری بیشتر در تولید یونجۀ سیلوشده بود.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51745_64940a20c55157ab1b9660107a2016a2.pdf
2014-04-21
17
25
10.22059/ijas.2014.51745
علوفه
مواد مغذی
نهادۀ مصرفی
هزینۀ تولید
داود
زحمتکش
zahmatkesh@znu.ac.ir
1
دانشجوی دکتری دانشگاه زنجان
LEAD_AUTHOR
حمید
امانلو
amanlou@znu.ac.ir
2
استاد دانشگاه زنجان
AUTHOR
قادر
دشتی
ghdashti@yahoo.com
3
دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تحلیل ژنتیکی عملکرد گاوهای هلشتاین در ایران برای صفات تولید شیر و روزهای باز در پنج دورۀ اول شیردهی
در این تحقیق از 607662 (317608) دادههای تولید شیر (روزهای باز) متعلق به 294417 (177838) رأس گاو هلشتاین که بین سالهای 1362 الی 1386 زایش داشتند، استفاده شد. مدل استفادهشده برای تجزیه و تحلیل دادهها، مدل دام دوصفتی بود که در آن تأثیرات ثابت چون گله، سال زایش، ماه زایش، طول دورۀ شیردهی (فقط برای صفت تولید شیر)، سن زایش برای هر شکم، و پیامدهای ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی تصادفی در نظر گرفته شدند. روندهای فنوتیپی (ژنتیکی) براساس مدل تابعیت ساده (تکهای) میانگین ارزشهای فنوتیپی (ژنتیکی) روی سال تولد برازش داده شدند. نتایج نشان داد که وراثتپذیری تولید شیر (روزهای باز) و تکرارپذیری آن بهترتیب 20/0 (054/0) و 42/0 (120/0) بود. روند فنوتیپی تولید شیر 65/116 کیلوگرم در سال براورد شد (p<0.05)، اما در صفت روزهای باز روند فنوتیپی مشاهده نشد (p>0.05). روند ژنتیکی تولید شیر از سال 1364 الی 1375 حدود 15/4- کیلوگرم در سال براورد شد (p<0.05) اما پس از سال 1375 الی 1384 دارای روندی افزایشی و حدود 74/43 کیلوگرم در سال مشاهده شد (p<0.05). روند ژنتیکی روزهای باز قبل از سال 1375 معنیدار نبود (p>0.05)، اما روند ژنتیکی این صفت از سال 1375 به بعد حدود 36/0 روز در سال تخمین زده شد (p<0.05). همبستگی فنوتیپی بین این دو صفت پایین ولی مثبت (041/0) و همبستگی ژنتیکی بین این دو صفت 46/0 براورد شد که نشاندهندۀ روزهای باز بیشتر برای گاوهای با تولید بالاتر است. همبستگی ژنتیکی بین این دو صفت در مقایسه با همبستگی فنوتیپی نشاندهندۀ این موضوع مهم است که رابطۀ قوی بین این دو صفت توسط عوامل محیطی پوشانده شده است. براساس این تحقیق پیشنهاد میشود در برنامههای اصلاح نژادی گاو شیری در کشور افزون بر صفات تولیدی، به صفات تولید مثلی نیز توجه شود.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51746_a65c7d11901d4611a5d98bd68ca662d7.pdf
2014-04-21
27
36
10.22059/ijas.2014.51746
تولید شیر
روزهای باز
روند ژنتیکی
گاو هلشتاین
همبستگی ژنتیکی
حسین
مهربان
hosseinmehrban@gmail.com
1
دکتری ژنتیک و اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، دانشگاه شهرکرد
LEAD_AUTHOR
سید مهدی
اسماعیلی فرد
mehdi.esmaeilifard@gmail.com
2
دانشجوی دکتری ژنتیک و اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
AUTHOR
مجتبی
نجفی
mojtaba_najafy@yahoo.com
3
دانشجوی دکتری ژنتیک و اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
AUTHOR
بیتا
عباسی مشائی
abbasi_bita@yahoo.com
4
دانشجوی دکتری ژنتیک و اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
AUTHOR
ابراهیم
اسدی خشوئی
ebrahimasadi@yahoo.com
5
دکتری ژنتیک و اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، دانشگاه شهرکرد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر سطوح گوناگون ویتامین C بر میزان تخمگذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر در کلنیهای زنبور عسل (Apis mellifera L.)
نقش ویتامینها در تغذیۀ زنبور عسل بهویژه در مواقعی که تغذیۀ کمکی با شکر یا جایگزینهای گرده مطرح میگردد اهمیت دارد. به همین منظور تأثیرات سطوح گوناگون ویتامین C بر میزان تخمگذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر مورد پژوهش قرار گرفت. در این آزمایش کلنیهای استفادهشده ازنظر جمعیت (5 قاب) و ملکۀ همسن، یکسانسازی شدند و همراه با شربت شکر(1:1) در سه سطح 2000، 4000، و 6000 میلیگرم ویتامین C در هر کیلوگرم شربت و گروه شاهد که فقط شربت شکر مصرف میکردند، مقایسه شدند. عملیات صحرایی در مدت 60 روز از دهم اردیبهشتماه تا دهم تیرماه (45 روز تغذیه با شربت ویتامینه و 15 روز بعد از مصرف ) انجام گرفت. میزان تخمگذاری ملکه با استفاده از کادر تقسیمشده به مربعهایی با ابعاد 5×5 سانتیمتر و پروتئین بدن براساس درصد وزن بدن اندازهگیری شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که بین تیمارها ازنظر میزان تخمگذاری تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0p<). بیشترین میزان تخمگذاری ملکه مربوط به تیمار 2000 میلیگرم در کیلوگرم شربت (9049 سانتیمتر مربع) بود و کمترین میزان تخمگذاری را تیمار شاهد (4848 سانتیمتر مربع) داشت. بررسی میانگین درصد پروتئین بدن زنبوران کارگر تغذیهشده با سطوح گوناگون ویتامین C نشان داد که تیمارها با یکدیگر تفاوت معنیداری داشتند (05/0p<). بالاترین درصد پروتئین بدن در تیمار 2000 میلیگرم ویتامین C در کیلوگرم شربت (45/57 درصد ) بود و کمترین میزان را تیمار 4000 میلیگرم ویتامین در کیلوگرم شربت (50/47 درصد ) داشت.
با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان گفت افزودن 2000 میلیگرم ویتامینC در کیلوگرم به تغذیۀ بهاره (شربت 50 درصد شکر) سبب افزایش تخمگذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر میگردد.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51747_5fffb22d74688718eee9a25d65d5fdbe.pdf
2014-04-21
37
42
10.22059/ijas.2014.51747
پروتئین بدن
تخمگذاری ملکه
زنبورعسل
ویتامین C
اردشیر
احمدی
ijhs@can.ut.ac.ir
1
کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، ایران
AUTHOR
غلامعلی
نهضتی
nehzati@ut.ac.ir
2
استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
LEAD_AUTHOR
محمد
امیری زندی
ijpps@can.ut.ac.ir
3
استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، ایران
AUTHOR
سعید
عباسی
m.po.125521@gmail.com
4
دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مطالعۀ اثر برهموم و موننسین در شیر برعملکرد رشد، خوراک مصرفی، و قابلیت هضم مواد مغذی در گوسالههای شیرخوار هلشتاین
بهمنظور بررسی تأثیرات تغذیهای برهموم بر عملکرد رشد، خوراک مصرفی، و قابلیت هضم مواد مغذی در گوسالههای شیرخوار هلشتاین، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 جیرۀ آزمایشی (تیمار) و 10 تکرار (گوساله) به مدت 52 روز صورت گرفت. جیرهها شامل: جیرۀ اول: شاهد (بدون موننسین در استارتر و بدون برهموم در شیر)، جیرۀ دوم: استارتر بدون موننسین و پودر برهموم در سطح ppm500بهصورت محلول در شیر، جیرۀ سوم: استارتر بدون موننسین و پودر برهموم در سطح ppm1000 بهصورت محلول در شیر، و جیرۀ چهارم: استارتر حاوی موننسین و بدون برهموم در شیر بودند. تجزیۀ آماری با نرمافزار SAS رویۀ MIXEDو GLM انجام شد. نتایج بهدستآمده نشان داد که ازنظر میانگین وزن در دورۀ شیرخوارگی (05/0p<) و در کل دورۀ آزمایش (دورۀ شیرخوارگی و پس از شیرخوارگی) (01/0p<) بین جیرهها اختلاف معنیداری وجود داشت، بهطوری که تیمار 3 بیشترین میزان وزن و تیمار 2 کمترین میزان وزن را داشتند. ارتفاع جدوگاه گوسالههای جیرۀ 3 با جیرههای دیگر اختلاف معنیداری داشت (01/0p<) و تیمارهای 3 و 2 بهترتیب بیشترین اثر را بر افزایش قد داشتند. بین گوسالهها ازتظر مادۀ خشک مصرفی در کل دورۀ آزمایش و پس از شیرخوارگی تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0p<). در کل دورۀ آزمایش گوسالههای تغذیهشده با جیرۀ 1 بیشترین میزان مصرف خوراک و گوسالههای تغذیهشده با جیرۀ 4 کمترین میزان مصرف خوراک را داشتند. ازنظر بازده مصرف خوراک اختلاف معنیداری بین جیرهها مشاهده نشد (05/0p>). قابلیت هضم مادۀ خشک، مادۀ آلی، و دیوارۀ سلولی تفاوتی را بین تیمارها نشان نداد (05/0p>). با توجه به تأثیر مطلوبتر برهموم (آنتیبیوتیک طبیعی) بر رشد گوساله در مقایسه با موننسین (آنتیبیوتیک سنتتیک)، توصیه میشود در خوراک گوسالههای شیرخوار از برهموم در سطح ppm1000 در هر کیلو شیر مصرفی استفاده شود.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51748_24654b42605d28daaae7ad5a0234fd38.pdf
2014-04-21
43
50
10.22059/ijas.2014.51748
پودر برهموم
عملکرد
گوسالههای شیرخوار
موننسین
پیمان
پراویان
ijhs@can.ut.ac.ir
1
دانشجوی کارشناسی ارشد،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
غلامعلی
نهضتی
ijpps@can.ut.ac.ir
2
استادیار،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
AUTHOR
کامران
رضایزدی
rezayazdi@ut.ac.ir
3
دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
LEAD_AUTHOR
مهدی
دهقان بنادکی
dehghanb@ut.ac.ir
4
دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
عوامل مرتبط با مرگومیر از تولد تا یکسالگی در برههای مغانی
در این پژوهش از رکوردهای زندهمانی 9700 رأس بره، حاصل از 735 رأس قوچ و 8082 رأس میش گلۀ ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند مغانی طی سالهای 1365 تا 1390 استفاده گردید. توزیع فراوانی علل حذف و تابع توزیع زندهمانی برهها تا یکسالگی با برنامۀ SAS(2000) برآورد شد. نتایج بیانگر حذف 81/49 درصد از کل برهها تا یکسالگی بنا به دلایلی همچون بیماری، عدم خلوص نژادی، و مانند اینها، از گله است. میزان تلفات طی بازۀ زمانی از تولد تا یکسالگی 81/20 درصد برآورد شد که بهترتیب 03/8 درصد در سهماهۀ اول عمربرهها، 5/7 درصد سهماهۀ دوم، 43/4 درصد سهماهۀ سوم، و 85/0 درصد در سهماهۀ چهارم زندگی برهها اتفاق افتاده است. زندهمانی تجمعی برهها بر مبنای این درصد میزان مرگومیر، از تولد تا یکسالگی 19/79 درصد برآورد شد. رگرسیون میزان زندهمانی برهها از تولد تا یکسالگی بیانگر کاهش 77/1 درصد ماهانه از زندهمانی برههای این نژاد است. بیشترین مرگومیر برهها بهترتیب مربوط به ماههای اول، پنجم، دوم، چهارم، ششم، و نهم از عمر برهها بوده است. میزان تلفات در سهماهۀ اول و دوم زندگی برهها در مقایسه با سهماهۀ سوم و چهارم زندگی به دلایل بارندگی و سرمای زیاد مناطق قشلاقی بالاتر است.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51749_ef7881a75d18a06e6e3f69194eb2cdbc.pdf
2014-04-21
51
58
10.22059/ijas.2014.51749
برههای مغانی
زندهمانی
طول عمر
مرگومیر
حامد
رضایی
ijhs@can.ut.ac.ir
1
دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
حسین
مرادی شهربابک
hmoradis@ut.ac.ir
2
استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
محمد
مرادی شهر بابک
moradim@ut.ac.ir
3
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
AUTHOR
مهدی
بایری یار
ijpps@can.ut.ac.ir
4
مربی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر بابک
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
کاربرد تابع سینوسی برای مدلسازی منحنی شیردهی گاوهای هلشتاین و مقایسۀ آن با توابع وود و دایجکسترا در یک گلۀ گاو هلشتاین
هدف از این تحقیق استفاده از تابع سینوسی (تابع جدید) برای برازش منحنی شیردهی و مقایسۀ عملکرد آن با توابع وود و دایجکسترا بود. در این مطالعه از 32233 رکورد تولید شیر روزانۀ 93 رأس گاو هلشتاین شکم اول که بین شهریورماه 87 تا تیرماه 88 زایش داشتهاند، استفاده شد. تولید واقعی شیر هر گاو در هر روز و تولید واقعی هر دام در کل دورۀ شیردهی موجود بود. از نرمافزار ریاضی MATLAB برای برازش مدلها استفاده شد. در نرمافزار MATLAB دادهها با روش Trust-Region برازش داده شد. سپس از آمارههای مجموع مربعات خطا، ریشۀ میانگین مربعات خطا، و ضریب تبیین بهدستآمده از برازش مدلها برای مقایسۀ آنها استفاده شد. همچنین اجزای شیردهی نیز با روابط ریاضی محاسبه شدند. از نرمافزار آماری SAS و از رویۀ مدل مختلط با درنظرگرفتن اثر تصادفی گاو برای مقایسۀ آمارهها و اجزای شیردهی مربوط به هر یک از مدلها، استفاده شد. نتایج برازش توابع نشان داد که تابع سینوسی قادر به برازش رکوردهای تولید شیر روزانه و توصیف منحنی شیردهی بود. نتایج ارزیابی آماری نشان داد که تفاوت معنیداری بین شایستگی برازش مدلها وجود دارد (01/0> P) و بهترین برازشها را تابع سینوسی و وود داشتند. همچنین اثر تصادفی گاو نیز (01/0> P) که نشاندهندۀ متغیربودن پاسخ هر دام به تابع برازششده است، معنیدار بود. تمامی مقادیر اجزای شیردهی برآوردشده با تابع سینوسی ازنظر عددی مشابه مقادیر اجزای برآوردشده با دو مدل رایج (تابع وود و دایجکسترا) بود. نتایج نشان داد که تابع سادۀ سینوسی شایستگی بالایی برای برازش رکوردهای روزانۀ تولید شیر گاوها و تعیین تداوم شیردهی داشت. پارامترهای این تابع توجیه بیولوژیکی داشتند و هر یک از پارامترها نشاندهندۀ بخش خاصی از منحنی شیردهی است. اما در عین حال هیچکدام از توابع شیردهی توانایی انجام بهترین برازش در 30 روز اول شیردهی را ندارند.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51750_b4e99b1cbf4eedb394a71ca7c7957b35.pdf
2014-04-21
59
68
10.22059/ijas.2014.51750
تابع سینوسی
رکوردهای روزآزمون
گاو هلشتاین
منحنی شیردهی
سمیه
لطفی
ijhs@can.ut.ac.ir
1
دانشجوی دکتری تخصصی، دانشکدۀ علوم ریاضی دانشگاه گیلان
AUTHOR
رضا
لطفی
rezalotfi2007@yahoo.com
2
دانشجوی دکتری تخصصی، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
LEAD_AUTHOR
علی
وحیدیان کامیاد
ijpps@can.ut.ac.ir
3
استاد گروه ریاضی کاربردی دانشکدۀ علوم ریاضی دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
همایون
فرهنگ فر
ijasc@yahoo.com
4
استاد گروه علوم دامی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه بیرجند
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر منبع کربوهیدرات قابل حل در شویندۀ خنثی و دانۀ کلزای برشتهشده بر عملکرد برههای نر پرواری تغذیهشده با جیره های با کنسانترۀ بالا
بهمنظور بررسی تأثیرات جایگزینی بخشی از نشاستۀ جو با الیاف قابل حل تفالۀ چغندر، با یا بدون دانۀ کلزای برشته بر عملکرد برههای نر پرواری، از24 رأس برۀ نر نژاد عربی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چینش فاکتوریل 2×2 بهمدت 84 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: نشاستۀ جو با الیاف قابل حل تفالۀ چغندر با یا بدون دانۀ کلزای برشته. تیمارها تأثیر معنیداری بر مادۀ خشک مصرفی، ضریب تبدیل، قابلیت هضم پروتئین، و مادۀ آلی نداشتند (05/0p >). جیرههای با نشاستۀ بالا در مقایسه با جیرههای حاوی الیاف قابل حل، سبب کاهش در قابلیت هضم مادۀ خشک، مادۀ آلی، ADF، و NDF گردیدهاند (01/0p<). افزودن دانۀ کلزای برشته، کاهش قابلیت هضمADF ، و NDF را در پی داشت (01/0p <). اثر متقابل منبع کربوهیدرات با دانۀ کلزای برشته در ارتباط با افزایش وزن و pH شکمبه معنیدار بود (01/0p<) و افزودن دانۀ کلزای برشته به جیره با نشاستۀ بالا سبب افزایش شایان توجه این دو فراسنجه در مقایسه با جیرههای حاوی الیاف قابل حل شد. در کل نتایج نشان داد که جایگزینی بخشی از نشاسته با الیاف قابل حل و نیز افزودن دانۀ کلزای برشته به این جیرهها تأثیر مطلوبی بر افزایش وزن، قابلیت هضم مواد مغذی، و pH شکمبه داشته است.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51751_7d17b417b9386bcb2082ce8994e373c8.pdf
2014-04-21
69
79
10.22059/ijas.2014.51751
برۀ پرواری
دانۀ کلزای برشته
عملکرد
کربوهیدرات قابل حل در شویندۀ خنثی
صادق
اسدالهی
sadg102@yahoo.com
1
دانشجوی دکتری تغذیه، گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
LEAD_AUTHOR
محسن
ساری
mohsensari@gmail.com
2
استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
نعیم
عرفانی مجد
naeemalbo@yahoo.com
3
استاد دانشکدۀ دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
مرتضی
چاجی
mortezachaji@yahoo.com
4
استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
مرتضی
مموئی
mamouei_m@yahoo.com
5
دانشیارگروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر تفالۀ سیب سیلوشده با اوره بر عملکرد و ویژگیهای لاشۀ بره های نژاد قزل
اثر استفاده از سطوح گوناگون (صفر، 10، 20، و 30 درصد مادۀ خشک) تفالۀ سیب سیلوشده با اوره به جای یونجه بر عملکرد پرواری و کیفیت لاشۀ بره های قزل در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تکرار بررسی شد. 24 رأس برۀ نر نژاد قزل با میانگین وزن 40/7 ± 27/31 کیلوگرم و سن 37 ± 187 روز، پس از 15 روز عادتپذیری، به مدت 70 روز با جیره های ذکرشده به صورت انفرادی تغذیه شدند. برهها در ابتدا و انتهای آزمایش، وزن شدند و مقدار خوراک مصرفی در کل دورۀ آزمایش به صورت روزانه اندازه گیری شد. افزایش وزن روزانه، مصرف مادۀ خشک روزانه، ضریب تبدیل خوراک، و ویژگیهای لاشۀ تیمارها پس از کشتار و قطعهبندی ثبت شد. ازنظر مصرف مادۀ خشک روزانه، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل، درصد لاشۀ سرد و گرم، و قطعات لاشه، بین تیمارها تفاوت معنیداری وجود نداشت. درصد آلایشهای خوراکی و غیر خوراکی، ازنظر آماری تفاوت معنی داری نداشت. با توجه به نتایج این آزمایش، میتوان استفاده از تفالۀ سیب سیلوشده با اوره را بهجای بخش علوفه ای جیره توصیه کرد.
https://ijas.ut.ac.ir/article_51752_6574cd5b044ae0fe751a1bcf496b7e90.pdf
2014-04-21
81
88
10.22059/ijas.2014.51752
سیلاژ تفالۀ سیب
عملکرد رشد
گوسفند قزل
ویژگیهای لاشه
علی صالح
بهمن پور
ijhs@can.ut.ac.ir
1
کارشناس ارشد، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شیراز
AUTHOR
علیرضا
بیات
ijpps@can.ut.ac.ir
2
استادیار، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شیراز
AUTHOR
محمد
دادپسند
dadpasand@shirazu.ac.ir
3
استادیار، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شیراز
LEAD_AUTHOR
محمد جواد
ضمیری
ijasc@yahoo.com
4
استاد، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه شیراز
AUTHOR