ORIGINAL_ARTICLE
اثر همخونی بر پارامترهای ژنتیکی صفات تولیدی و تولیدمثل و روند ارزشهای اصلاحی گاوهای هلشتاین ایران
اثر همخونی بر برآورد پارامترهای ژنتیکی، ارزشهای اصلاحی و روند ژنتیکی صفات تولیدی (شیر، چربی و پروتئین)، صفات تولیدمثل (سن در اولین زایش، فاصله اولین تلقیح تا تلقیح منجر به آبستنی، فاصله گوسالهزائی، فاصله بین زایش تا اولین تلقیح، و آسانزائی) و ماندگاری گاوهای هلشتاین در ایران، مورد مطالعه قرار گرفت. ضریب همخونی هر حیوان با استفاده از شجره 29844 گاو نر و 822599 گاو ماده موجود در کشور، پس از تکمیل اطلاعات آنها از طریق شجره گاوهای نر بین اللملی متولد شده بعد از سال 1883میلادی، محاسبه شد. رکورد کلیه حیواناتی که حداقل معیار کامل بودن شجره آنها برای 5 نسل اخیر، بزرگتر یا مساوی 70/0 بود، در نظر گرفته شد. میانگین معیار کامل بودن شجره رکوردهای مورد استفاده در این تحقیق برای کلیه صفات بزرگتر از 90/0 بود. پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی صفات مورد مطالعه و ارزشهای اصلاحی حیوانات با استفاده از دو مدل حیوانی تک صفتی، با و بدون برازش همخونی برآورد شدند. اگرچه تفاوت بین مؤلفههای واریانس و پارامترهای ژنتیکی حاصل از دو مدل برای صفات مختلف اندک بود اما برازش همخونی در مدل باعث تغییر معنی داری در ارزشهای اصلاحی برآورد شده و روند ژنتیکی آنها شد. برای تمامی صفات به استثنای صفت آسانزائی، اختلاف رتبهای حیوانات نر بر اساس ارزشهای اصلاحی بیشتر از حیوانات ماده بود. همبستگیهای رتبهای ارزشهای اصلاحی حیوانات براساس دو مدل، برای حیوانات نر در دامنه 966/0 تا 994/0، به ترتیب، برای شیر و چربی تولیدی، و برای حیوانات ماده در دامنه 953/0 تا 997/0، به ترتیب، برای فاصله گوسالهزائی و سن در اولین زایش، قرار داشت. این برآوردها، که به طور معنی داری کمتر از یک بودند، نشان میدهد برازش همخونی در مدلهای ارزیابی حیوانات به جهت تصحیح رکوردها لازم و ضروری است.
https://ijas.ut.ac.ir/article_22711_07d0677baf4a0d6fb65db1eda7866b3a.pdf
2011-06-22
1
10
روند ژنتیکی
ماندگاری
هلشتاین
همخونی
محمد
رکوعی
rokouei@gmail.com
1
دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، دکتری
AUTHOR
رسول
واعظ ترشیزی
rasoult@modares.ac.ir
2
دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، دانشیار
AUTHOR
محمد
مرادی شهر بابک
moradim@ut.ac.ir
3
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، استاد
AUTHOR
مهدی
سر گلزائی
sargolzaei@mailinator.com
4
محقق مرکز بهبود ژنتیکی دامهای اهلی دانشگاه گوئلف، کانادا
AUTHOR
اندرس
سورنس کریستین
sorencen@mailinator.com
5
استاد گروه ژنتیک و بیوتکنولوژی دانشگاه آرهوس، دانمارک
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تجزیه جایگاههای صفت کمی (QTL) مؤثر بر صفات رشد بر روی کروموزوم 18 در گوسفند نژاد لری- بختیاری
این تحقیق با هدف تأیید تفرق QTL مؤثر بر صفات رشد در بخش انتهایی کروموزوم 18 در گوسفند نژاد لری- بختیاری انجام شد. جمعیت مورد بررسی شامل 162 حیوان مربوط به 5 خانواده ناتنی پدری بود. دادههای فنوتیپی شامل اندازهگیریهای وزن تولد، وزن یکماهگی، وزن شیرگیری، وزن ششماهگی، دور سینه در ششماهگی، طول بدن در ششماهگی، ارتفاع جدوگاه در ششماهگی، وزن نهماهگی و وزن دوازدهماهگی بودند. 5 والد نر و نتاج آنها برای نشانگرهای ریزماهوارهای در یک ناحیه مشخص از کروموزوم 18 تعیین ژنوتیپ شدند. آنالیز ناحیه کروموزومی مرتبط با صفات کمی (QTL) به روش مکانیابی درون فاصلهای مبتنی بر رگرسیون و یک مدل تک QTL انجام گردید. بر اساس آنالیزهای انفرادی خانوادهها، QTLهای مرتبط با وزن تولد (در موقعیت cM117)، وزن یکماهگی (در موقعیت cM116) و وزن شیرگیری (در موقعیت cM118) بین نشانگرهای CSSM18 و TMR1، در خانواده اول شناسایی گردیدند (01/0P
https://ijas.ut.ac.ir/article_22712_3c6aaa299fe3fa109ff7ef5f94c806db.pdf
2011-06-22
11
19
آنالیزQTL
خانواده ناتنی
گوسفند لری-بختیاری
نشانگرهای ریزماهواره
وحید
ایران پور مبارکه
v.i2010@yahoo.com
1
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد، کارشناسی ارشد
AUTHOR
علی
اسماعیل زاده کشکوئیه
esmaeilzadeh@mailinator.com
2
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد، استادیار
AUTHOR
ابراهیم
اسدی خشوئی
asadi-eb2@agr.sku.ac.ir
3
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان، استادیار
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی و مقایسه عوامل تغذیهای مؤثر بر کاهش کلسترول تخممرغ در مرغهای تخمگذار تجاری
این تحقیق به منظور بررسی و مقایسه عوامل تغذیهای مؤثر بر مقدار کلسترول زرده تخممرغ و تعیین بهترین و اقتصادیترین روش کاهنده کلسترول تخممرغ اجرا شد. آزمایش به مدت 90 روز بر روی 396 قطعه مرغ تخمگذار سویه Hy-Line W36 در سن 56 هفتگی با 11 تیمار غذایی و 4 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره شاهد بر پایه ذرت و کنجاله سویا و جیرههای حاوی سطوح 2 و 4 درصد پیه گاوی، 2 و 4 درصد روغن کلزا، 1 و 2 درصد پودر سیر، 1/0 و 2/0 درصد پروبیوتیک، 125 و 250 میلیگرم مس در هر کیلوگرم جیره (مس از منبع سولفات مس تامین شد). نتایج این آزمایش نشان داد که تیمارهای آزمایشی تغییر معنیداری در میزان تولید تخممرغ (بر اساس روز مرغ)، وزن تخممرغ، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، کیفیت سفیده، وزن سفیده تخممرغ، درصد و ضخامت پوسته ایجاد نکردند. سطوح 1 و 2 درصد پودر سیر و سطوح 125 و 250 میلیگرم مس در هر کیلوگرم جیره سبب افزایش معنیدار وزن زرده نسبت به گروه کنترل گردیدند. سطوح 125 و 250 میلیگرم مس در کیلوگرم جیره، کلسترول زرده را به ترتیب به میزان 4/23 و 5/26 درصد به ترتیب نسبت به گروه شاهد کاهش دادند (01/0P
https://ijas.ut.ac.ir/article_22713_b9c422548847a3a26952004da559edab.pdf
2011-06-22
21
27
پروبیوتیک
پودر سیر
کلسترول تخممرغ
مس
سودابه
مرادی
somoradi2@ut.ac.ir
1
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد
AUTHOR
محمود
شیوازاد
shivazad@ut.ac.ir
2
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، استاد
AUTHOR
احمد
زارع شحنه
azareh@ut.ac.ir
3
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، استاد
AUTHOR
سید احمد
میرهادی
mirhadi@mailinator.com
4
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر سطوح مختلف سبوس برنج و آنزیم بر عملکرد جوجه های گوشتی
در این آزمایش اثرات سطوح مختلف سبوس برنج (صفر، 6، 12و 18 درصد) و یک آنزیم چندگانه (صفر و 1/0 درصد) بر عملکرد جوجههای گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. 384 قطعه جوجه خروس یکروزه گوشتی سویه راس به 8 تیمار آزمایش اختصاص داده شدند و هر تیمار شامل 4 تکرار بود و در هر تکرار 12 قطعه جوجه خروس گوشتی قرار داده شد. این آزمایش در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی به روش آزمایش فاکتوریل (2×4) اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش سطح سبوس برنج در جیره، وزن بدن و افزایش وزن در تیمارها به طور معنیداری کاهش و ضریب تبدیل افزایش یافت. همچنین مصرف خوراک و فراسنجههای خونی در تیمارهای مختلف معنیدار نشد. وزن سنگدان (05/0P
https://ijas.ut.ac.ir/article_22714_d27da68776d420a83fbcc43138e38223.pdf
2011-06-22
29
38
آنزیمهای چندگانه
جوجه گوشتی
سبوس برنج
مازیار
مقدم تبریزی
moghaddamtabrizi@mailinator.com
1
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کارشناسی ارشد
AUTHOR
محمد
سالار معینی
salarmoini2@mail.uk.ac.ir
2
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهیدباهنر کرمان، استادیار
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر انتخاب واگرا برای وزن 4 هفتگی بر فراسنجههای منحنی رشد و اجزای لاشه بلدرچین ژاپنی
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر انتخاب واگرای کوتاهمدت برای وزن 4 هفتگی بر روند رشد و اجزای لاشه بلدرچین ژاپنی انجام گردید. لاینهای مختلف بلدرچین ژاپنی اعم از لاین سنگین وزن (HW)، لاین سبک وزن (LW) و لاین شاهد در طی 7 نسل انتخاب برای صفت وزن 4 هفتگی ایجاد شدند. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که وزن بدن بلدرچینهای لاین HW از سن 11 روزگی به بعد بیشتر از لاین شاهد و از سن 6 روزگی به بعد بیشتر از لاین LW بود (05/0>P). همچنین سرعت رشد سه لاین از سن 4 روزگی به بعد با یکدیگر تفاوت معنیداری داشت (05/0>P). به منظور بررسی تغییرات ایجاد شده در اجزای لاشه بلدرچینها، تفکیک لاشه در دو سن 32 و 42 روزگی انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد که در هر دو سن، بلدرچینهای لاین HW به طور معنیداری نسبت به لاین LW از وزن لاشه، ران، قلب، ریه، کبد، روده کوچک و همچنین از ابعاد سینه (وزن، طول و عمق) بیشتری برخوردار بودند (05/0>P). در مقایسه با لاین شاهد نیز، وزن اجزای لاشه بلدرچینهای لاین HW به طور معنیداری بیشتر بود (05/0>P). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که انشعاب لاینهای تحت انتخاب در جهت افزایش یا کاهش وزن 4 هفتگی از لاین شاهد بلافاصله پس از هچ آغاز میگردد. بنابراین این نوع انتخاب میتواند در کوتاهمدت منجر به تغییر الگوی رشد و صفات لاشه در بلدرچینهای تحت انتخاب گردد.
https://ijas.ut.ac.ir/article_22715_2723dd1778f6df647d74108502dcdbac.pdf
2011-06-22
39
45
اجزای لاشه
انتخاب واگرا
بلدرچین ژاپنی
منحنی رشد
حمید
بیگی
beygi@mailinator.com
1
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد
AUTHOR
عباس
پاکدی
apakdel@ut.ac.ir
2
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، استادیار
AUTHOR
محمد
مرادی شهر بابک
moradim@ut.ac.ir
3
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، استاد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر مدیریت تغذیه بر عملکرد رشد و پروار و تحلیل هزینه فایده آن در بره های لری بختیاری
به منظور بررسی تأثیر دو نوع مدیریت تغذیه، با اعمال محدودیت خوراک و تغذیه جبرانی بر عملکرد رشد و پروار، خوراک مصرفی و تحلیل هزینه و فایده برههای پروار از تعداد 42 رأس بره نر لری بختیاری بعد از شیرگیری و در دو مرحله استفاده شد. در دوره محدودیت خوراک حیوانات تیمار شاهد به وسیله علوفه و کنسانتره و حیوانات گروه آزمایشی فقط با علوفه تغذیه شدند. در دوره رشد جبرانی برههای ناشی از تیمار محدودیت خوراک به دو گروه آزمایشی 1 و 2 تقسیم شدند که با علوفه و دو سطح کنسانتره تغذیه شدند. نتایج نشان داد که در دوره محدودیت خوراک، وزن گروه آزمایشی ثابت، اما در حیوانات شاهد افزایش یافت. میانگین افزایش وزن روزانه، ماده خشک و انرژی متابولیسمی مصرفی هر رأس در گروه شاهد بالاتر از گروه آزمایشی بود (05/0>P). در دوره تغذیه جبرانی در هر دو سطح تغذیه کنسانتره، رشد حیوانات آزمایشی مشابه حیوانات شاهد بود. گروههای آزمایشی با سابقه اعمال محدودیت خوراک و دارای رشد جبرانی در مقایسه با شاهد ضریب تبدیل غذایی مناسبتری داشتند (05/0>P) و ماده خشک مصرفی آنها برای هر کیلوگرم وزن متابولیکی در روز و افزایش وزن روزانه آنها معادل تیمار شاهد بود. در دوره رشد جبرانی کل سود خالص هر رأس و درآمد خالص هر واحد تولید، در گروه شاهد پایینتر از دو گروه آزمایشی بود (01/0>P)، به طوری که کمترین درصد بازدهی اقتصادی در گروه شاهد و بیشترین آن در گروه آزمایشی 2 مشاهده شد.
https://ijas.ut.ac.ir/article_22716_ce3f134ac0a35c7ad8d0ec13ebba7bcd.pdf
2011-06-22
47
55
رشد جبرانی
عملکرد پروار
گوسفند لری بختیاری.
محدودیت خوراک
هزینه فایده
غلامرضا
شادنوش
ghshadnoush@yahoo.com
1
دانشجوی سابق دکتری دانشگاه صنعتی اصفهان و استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری
AUTHOR
مسعود
علیخانی
alikhani@mailinator.com
2
دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشیار
AUTHOR
حمیدرضا
رحمانی
rahmani@mailinator.com
3
دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشیار
AUTHOR
محمد علی
ادریس
edris@mailinator.com
4
دانشگاه صنعتی اصفهان، استاد
AUTHOR
عزیز اله
کمالزاده
kamalzade@mailinator.com
5
دانشیار مؤسسه علمی کاربردی و دانشیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور
AUTHOR
مجتبی
زاهدی فر
zahedifar44@yahoo.com
6
استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر سختزایی بر تولیدشیر، باروری و برآورد ضرایب اقتصادی جزء مستقیم و مادری سختزایی
به منظور برآورد اثر سختزایی بر تولید شیر، باروری و ضرایب اقتصادی جزء مادری و مستقیم سختزایی، دادههای اقتصادی و عملکردی 10 گله گاو شیری هلشتاین و رکوردهای تولید شیر و سختزایی جمعآوری شده توسط مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی استفاده گردید. در این مطالعه سختزایی به 3 گروه تقسیم بندی شد. گروه 1: زایش بدون کمک، گروه 2: نیاز به کمک یک گارگر، گروه 3: سختزایی همراه با آسیب جدی به مادر و گوساله. سختزایی گروه 2 تولید شیر را به میزان 46 کیلوگرم کاهش داد در حالی که کاهش تولید شیر در گروه 3 برابر 323 کیلوگرم میباشد. گروه 2 سختزایی سبب شد تعداد تلقیح مورد نیاز برای آبستنی به میزان 22/0 افزایش یابد. این میزان افزایش در تعداد تلقیح مورد نیاز برای آبستنی در گروه 3 سختزایی برابر 35/0 بود. گروه 2 سختزایی اثری بر مردهزایی نداشت ولی گروه 3 سختزایی مردهزایی را به میزان 5 درصد افزایش داد. احتمال حذف غیراختیاری در گروه 3 سختزایی 3 درصد بود ولی گروه 2 سختزایی اثری بر حذف غیراختیاری نداشت. هزینههای مربوط به هر گروه سختزایی برآورد گردید که این هزینه برای گروه 2 برابر 577600 ریال و برای گروه 3 برابر 2438300 ریال میباشد. ضریب اقتصادی سختزایی برای جزء مادری و مستقیم 370076- ریال به ازای هر گاو در هر سال به ازای یک واحد تغییر در قابلیت ابتلا (توزیع پس زمینهای صفت) برآورد گردید. بیان تنزیل یافته تجمعی گاو نر برای اثر مستقیم و مادری محاسبه گردید که برای جزء مادری برابر 231/0 و برای جزء مستقیم برابر 616/0 برآورد شدند. ضرایب اقتصادی تصحیح شده برای بیان تنزیل یافته تجمعی برای جزء مادری برابر 85487- ریال و برای جزء مستقیم برابر 227967- ریال برآورد گردید.
https://ijas.ut.ac.ir/article_22717_f86d931d5eabc74c40eb3b50daedd22d.pdf
2011-06-22
57
64
باروری
تولید شیر
سختزایی
ضریب اقتصادی.
هزینه سختزایی
حیدر
قیاسی
ghiasei@gmail.com
1
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، دکتری
AUTHOR
اردشیر
نجاتی جوارمی
ardeshir.nejati@gmail.com
2
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، دانشیار
AUTHOR
عباس
پاکدل
pakdel@cc.iut.ac.ir
3
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، استادیار
AUTHOR
حسن
مهربانی یگانه
mehrabani@mailinator.com
4
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، استادیار
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر جیره تکمیلی بر الگوی توسعه و تکامل فولیکولهای تولیدکننده الیاف در بره های شیرخوار
در این آزمایش تعداد 20 رأس بره شیر خوار نژاد سنجابی با سن تقریبی یک ماه شامل 10 رأس بره نر و 10 رأس بره ماده با میانگین وزن اولیه به ترتیب 34/1±40/13 و 85/0±62/11 کیلوگرم به صورت فاکتوریل 2×2 بر پایه طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. برهها در داخل هر جنس بر اساس وزن زنده دستهبندی شدند و سپس به طور تصادفی در یکی از دو گروه غذایی شامل شیر مادر و یونجه (کنترل) یا شیر مادر، یونجه و کنسانتره (تکمیلی) قرار داده شدند. اندازهگیری شیر، خوراک مصرفی و افزایش وزن زنده به صورت روزانه و نمونهبرداری پوست و الیاف به ترتیب هر 15 و 28 روز یکبار صورت گرفت. میانگین شیر مصرفی روزانه در کل دوره آزمایش در برههای نر گروه جیره تکمیلی به طور معنیداری (05/0P
https://ijas.ut.ac.ir/article_22718_09c2d2a1ebb3069ef20b1adb7e5443a4.pdf
2011-06-22
65
73
بره شیرخوار
پشم
جیره تکمیلی
سنجابی
فولیکولهای ثانویه.
سمیرا
وره زردی
varezardi@mailinator.com
1
دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی، کرمانشاه، کارشناسی ارشد
AUTHOR
منوچهر
سوری
m.souri2@razi.ac.ir
2
دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی، کرمانشاه
AUTHOR
محمد
پناه
panah@mailinator.com
3
دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی، کرمانشاه، کارشناسی ارشد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر گیاهان شهدزا و گردهزا در برنامهریزی کاربری مرتع از جنبه زنبورداری درحوزه طالقان میانی
وجود پوشش گیاهی شهدزا و گردهزا در مراتع میتواند زمینة اشتغال جهت کاربری زنبورداری به عنوان یکی از جنبههای استفاده چند منظوره را فراهم آورد. به این منظور توسعه زنبورداری به عنوان یک راهکار مبتنی بر دانش بومی برای ایجاد اشتغال و جبران کاهش درآمد دامداران، به دلیل ضرورت کاهش دام و جلوگیری از فشار وارده بر مرتع توصیه میگردد. با توجه به ارتباط تنگاتنگ بین زنبور و گیاهان گلدار، شناسائی و مطالعه فنولوژی (به ویژه زمان گلدهی) گیاهان مورد علاقه زنبورعسل و نقاط پراکنش آنها از ابزارهای مهم برنامهریزی جهت تعیین شایستگی منطقه از نظر زنبورداری، حفظ و جلوگیری از تخریب مرتع توسط چرای دام و توسعه زنبورداری میباشد. لذا جهت نیل به حداکثر تولید در زنبورداری آگاهی از این مهم الزامی است. عدم آگاهی و شناخت گیاهان و پتانسیل مناطق، استفاده مناسبی از ظرفیت زنبورپذیری مراتع به عمل نخواهد آمد. در این تحقیق بر اساس پتانسیل منطقه از نظر شناسایی و کاربرد گیاهان منطقه در زنبورداری، به عنوان ابزار مدیریت مرتعدار مدنظر قرار گرفته است. نمونهبرداری در تیپهای گیاهی به روش تصادفی با استقرار 3 ترانسکت 200 متری و 30 پلات یک مترمربعی در راستای آن مستقر و نمونهبرداری از گیاهان و درصد پوشش و درصد ترکیب گیاهی برداشت گردید. در منطقه مورد مطالعة طالقان میانی مهمترین تیرههای گیاهی مورد استفاده زنبورعسل به ترتیب: Labiatae، Fabaceae، Asteraceae، Apiaceae، Rosaceae و Cruciferae و ... میباشد. از تعداد 175 گونه گیاهی در منطقه، 79 گونه مورد استفادة زنبورعسل میباشند که از نظر دامداران کم ارزش بوده و پوشش غالب مراتع ضعیف و بحرانی را تشکیل میدهند. لذا شناخت گیاهان و تعیین زمان گلدهی، منجر به تهیه تقویم زنبورداری و پتانسیل زنبورپذیری خواهد شد.
https://ijas.ut.ac.ir/article_22719_2bb193cdaea85396fabbe7b043b04e06.pdf
2011-06-22
75
84
پتانسیل زنبورپذیری.
درصد ترکیب پوشش گیاهی
زنبورداری
گیاهان شهدزا
گیاهان گردهزا
شهربانو
فدایی
ziba_fadai@yahoo.com
1
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد
AUTHOR
حسین
ارزانی
harzani2@ut.ac.ir
2
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، عضو هیأت علمی
AUTHOR
حسین
آذرنیوند
azarnivand@mailinator.com
3
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، عضو هیأت علمی
AUTHOR
غلامعلی
نهضتی
nehzati@mailinator.com
4
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، عضو هیأت علمی
AUTHOR
سید حسن
کابلی
kaboli@mailinator.com
5
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، عضو هیأت علمی
AUTHOR
منصوره
امین زاده
aminzadeh@mailinator.com
6
دانشگاه ارمنستان، دکتری
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزشیابی تغذیه ای علوفه ماشک، خلر و گاودانه به روش های شیمیایی و آزمون گاز
در این تحقیق ترکیبات شیمیایی، قابلیت هضم و قابلیت تولید گاز علوفه ماشک (Vicia sativa)، خلر (Lathyrus sativus) و گاودانه Vicia ervilia)) استان اردبیل مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونههای آزمایشی دارای پروتئین خام 05/19-99/14 درصد، خاکستر خام 54/13-70/11 درصد، ADF 66/32-46/29 درصد، کلسیم 827/0-111/1 درصد، فسفر 03/0-06/0 درصد و قابلیت هضم ماده خشک 46/61- 60/56 درصد بودند. میزان گاز تولیدی پس از 24 ساعت انکوباسیون علوفه گاودانه، خلر و ماشک به ترتیب 57/47، 14/43، 03/41 میلیلیتر در 200 میلیگرم نمونه بود و علف گاودانه بیشترین گاز تولیدی را نسبت به سایر مواد خوراکی داشت (001/0P
https://ijas.ut.ac.ir/article_22720_5d0a480f3599e26637b2436a7c6a51c6.pdf
2011-06-22
85
93
ارزش غذایی
استان اردبیل
علوفه بقولات
وحیده
رزم آذر
razmazar_v@yahoo.com
1
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، کارشناسی ارشد
AUTHOR
نور محمد
تربتی نژاد
torbatinejad@mailinator.com
2
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، استاد
AUTHOR
جمال
سیف دواتی
seyfdavati@mailinator.com
3
مربی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی
AUTHOR
سعید
حسنی
saeedh_2000@yahoo.com
4
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، استادیار
AUTHOR