%0 Journal Article %T اثر نوع مکمل چربی بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و شاخص‌های فیزیولوژیک بره‌های در حال ‏رشد تحت تنش حرارتی تابستان %J علوم دامی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4773 %A میرشمس الهی, آزاده %A گنج خانلو, مهدی %A فاتحی, فرهنگ %A زالی, ابوالفضل %A صادقی, مصطفی %D 2022 %\ 04/21/2022 %V 53 %N 1 %P 33-42 %! اثر نوع مکمل چربی بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و شاخص‌های فیزیولوژیک بره‌های در حال ‏رشد تحت تنش حرارتی تابستان %K اسید چرب %K بره پرواری %K صفات فیزیولوژیکی %K عملکرد %K نمک‌ کلسیمی %R 10.22059/ijas.2021.321274.653821 %X آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر استفاده از نمک‌های کلسیمی اسیدهای چرب اشباع و غیر­اشباع (امگا-3 و امگا-9) بر عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیک بره­های در حال رشد 4 تا 5 ماهه، در شرایط گرم تابستان انجام شد. 32 راس بره بر اساس وزن بدن به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. بره­ها به صورت انفرادی با جیره­های آزمایشی 1- جیره پایه بدون افزودن پودر چربی (شاهد)، 2- جیره پایه حاوی نمک‌های کلسیمی اسیدهای چرب روغن ماهی به میزان 2٪ ماده خشک جیره، 3- جیره پایه حاوی نمک‌های کلسیمی اسیدهای چرب روغن زیتون به میزان 2٪ ماده خشک جیره و 4- جیره پایه حاوی نمک‌های کلسیمی اسیدهای چرب اشباع به میزان 2٪ ماده خشک جیره، به مدت 6 هفته (اوایل تیرماه تا اواسط مردادماه) تغذیه شدند. مصرف خوراک روزانه بره­ها ثبت، و وزن بدن هر هفته اندازه­گیری شد. فراسنجه­های فیزیولوژیک شامل دمای رکتوم و نرخ تنفس به صورت هفتگی اندازه­گیری شد. در مجموع، تغذیه با نمک‌های کلسیمی روغن ماهی، زیتون و چربی اشباع، باعث افزایش معنی­دار افزایش وزن روزانه و کاهش معنی­دار ضرایب تبدیل غذایی بره­ها نسبت به گروه شاهد شد (05/0≥ P)، ولی بر ماده خشک مصرفی بره­ها تاثیر معنی­داری نداشت. تغذیه با روغن­های مورد بررسی در این پژوهش، باعث کاهش درجه حرارت رکتوم و تعداد تنفس بره­های قرار گرفته در شرایط گرمای تابستان، نسبت به بره­های گروه شاهد شد (01/0≥ P). استفاده از نمک‌های کلسیمی روغن ماهی، روغن زیتون و چربی اشباع، اثر معنی­داری بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام و چربی خام مصرفی بره­های گروه­های مختلف آزمایشی نداشت، با این حال قابلیت هضم چربی خام در بره­های تیمارهای آزمایشی بالاتر از گروه شاهد بود. قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی، با اختلاف معنی­داری در بره­های گروه شاهد بالاتر از سایر گروه­ها بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مکمل­سازی جیره با نمک‌های کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع ماهی و زیتون و اسیدهای چرب اشباع، بر میزان بهره­وری بره­ها تاثیر گذاشته و باعث بهبود عملکرد بره­ها در طی تابستان شد. بین مکمل­های چربی با الگوی متفاوت اسیدهای چرب در این زمینه تفاوتی وجود نداشت. %U https://ijas.ut.ac.ir/article_87688_e525aae7db0d5e0004f7c12c4d2273ed.pdf