%0 Journal Article %T بررسی آثار تغذیه‌ای لسیتین سویا و ویتامین ‏E‏ بر شاخص‌های کیفی اسپرم در خروس‌های اجداد ‏هوبارد %J علوم دامی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4773 %A شعبانی, شهرام %A مهری, مرتضی %A شیرمحمد, فاطمه %A شرفی, محسن %D 2021 %\ 11/22/2021 %V 52 %N 3 %P 177-188 %! بررسی آثار تغذیه‌ای لسیتین سویا و ویتامین ‏E‏ بر شاخص‌های کیفی اسپرم در خروس‌های اجداد ‏هوبارد %K اسپرم %K خروس %K لسیتین سویا %K ویتامین ‏E %R 10.22059/ijas.2021.324395.653830 %X با به‌کارگیری 36 قطعه خروس اجداد هوبارد در سن 45 هفتگی، آزمایشی با هدف بررسی اثر ویتامین E و لسیتین سویا در خوراک، بر برخی فراسنجه­های کیفی و کمی اسپرم طراحی شد. آزمایش در طی 60 روز و با چیدمان فاکتوریل (2×2) در قالب طرح کاملا تصادفی با دو سطح لسیتین (صفر و یک درصد در هر کیلوگرم خوراک) و دو سطح ویتامین E (صفر و 300 میلی­گرم در کیلوگرم خوراک) انجام گرفت. اسپرم‌گیری در روزهای صفر، 20، 40 و 60 آزمایش انجام شد. نتایج نشان داد بالاترین غلظت و بیشترین جنبایی کل در اسپرم خروس­هایی مشاهده شد که جیره حاوی ویتامین E + لسیتین سویا دریافت کرده بودند (05/0P<). حجم اسپرم و صفات وابسته به جنبایی نیز تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. همچنین با اینکه تیمارهای آزمایشی اثری بر درصد مورفولوژی غیرنرمال، و درصد اسپرم با DNA آسیب­دیده نداشت، اما یکپارچگی غشای پلاسمایی، و زنده­مانی اسپرم تحت تأثیر تیمار حاوی لسیتین سویا + ویتامین E افزایش معنی­داری یافت. کمترین میزان مالون­دی­آلدئید در منی خروس­هایی یافت شد که همزمان لسیتین سویا و ویتامین E دریافت کرده بودند (05/0P<). بررسی اثر متقابل زمان× جیره در خصوص صفات جنبایی کل و پیش­رونده، غلظت اسپرم، زنده­مانی، یکپارچگی غشا و میزان مالون­دی­آلدئید نشان داد که این صفات در روزهای پایانی آزمایش، متأثر از تیمار حاوی ویتامین E + لسیتین سویا بهبود یافتند (05/0P<). بنظر می­رسد به‌کارگیری همزمان ویتامین E و لسیتین سویا در جیره خروس­های مسن، منجر به بهبود وضعیت کیفی اسپرم شود. %U https://ijas.ut.ac.ir/article_85060_5bab20fa1779797c1c5463476a9fabff.pdf