%0 Journal Article %T تأثیر منبع غله و افزودن آنزیم به جیره بر عملکرد و صفات سرمی در جوجه‌های گوشتی %J علوم دامی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4773 %A قرقانی, ابراهیم %A کریمی, احمد %A صادقی, قربانعلی %D 2017 %\ 08/23/2017 %V 48 %N 2 %P 229-241 %! تأثیر منبع غله و افزودن آنزیم به جیره بر عملکرد و صفات سرمی در جوجه‌های گوشتی %K جوجۀ ‌گوشتی %K رقم گندم %K سرم %K مکمل آنزیمی %K ویژگی‌های لاشه %R 10.22059/ijas.2017.231174.653522 %X این آزمایش به‌منظور بررسی و ارزیابی تأثیر منبع غلۀ جیره (ذرت یا سه رقم گندم سرداری، زرین و آذر 2) با و بدون افزودن آنزیم کربوهیدراتاز بر شاخص­های عملکردی، وزن نسبی اندام­های گوارشی و صفات سرمی جوجه­های گوشتی با استفاده از 392 قطعه جوجه‌خروس راس 308 به‌صورت طرح کامل تصادفی با هفت تیمار، چهار تکرار و چهارده قطعه پرنده در هر تکرار در دورۀ سنی 1 تا 49 روزگی انجام شد. نتایج نشان داد، استفاده از گندم رقم زرین در مقایسه با رقم سرداری یا آذر2 به‌عنوان تنها منبع غلۀ جیره­ موجب افزایش وزن زنده در سنین 11، 25 و 42 روزگی شد. خوراک مصرفی در دورۀ سنی 1 تا 11روزگی در جوجه­های تغذیه‌شده با جیرۀ حاوی گندم رقم زرین بالاتر از گروه تغذیه‌شده از جیرۀ حاوی گندم رقم آذر 2 بود. تغذیه از جیرۀ دارای گندم سرداری در مقایسه با زرین یا آذر 2 موجب کاهش سطح گلوکز و پروتئین کل سرم در 20 روزگی و کاهش وزن نسبی لاشه و پانکراس به ترتیب در سنین 21 و 41 روزگی شد. افزودن مکمل آنزیمی به جیره­ موجب افزایش وزن زنده در سن‌های 11، 25 و 42 روزگی، افزایش وزن در دورۀ سنی 12 تا 25 روزگی، بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره­های سنی 12 تا 25 و 43 تا 49 روزگی و کاهش وزن نسبی سنگدان و پانکراس در سن 21 روزگی شد. به‌طورکلی نتایج بیانگر بهبود عملکرد جوجه­های گوشتی در صورت استفاده از گندم رقم زرین و یا افزودن آنزیم به جیره بود. %U https://ijas.ut.ac.ir/article_63372_fc13de89266148ed79d79e873742475d.pdf