%0 Journal Article %T تأثیر سطوح انرژی و محدودیت غذایی در دان حبه‌ای‌شده بر عملکرد و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی %J علوم دامی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4773 %A زنگنه, زهرا %A مرادی, سودابه %A عبدالمحمدی, علیرضا %D 2016 %\ 08/22/2016 %V 47 %N 2 %P 223-234 %! تأثیر سطوح انرژی و محدودیت غذایی در دان حبه‌ای‌شده بر عملکرد و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی %K انرژی %K جوجه گوشتی %K حبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای‌شده %K محدودیت غذایی %K متابولیت های خونی %R 10.22059/ijas.2016.59027 %X هدف از انجام این آزمایش بررسی تأثیر سطوح انرژی سوخت‌وساز (متابولیسم)، شدت و مدت محدودیت غذایی در دان حبه‌ای یا پوشش‌دارشده (پلت) بر عملکرد، فراسنجه (پارامتر)های خونی و همچنین خصوصیات لاشه در جوجه­های گوشتی بود. شمار 480 قطعه جوجۀ گوشتی نر سویۀ راس 308 در آزمایش فاکتوریل 3×2×2 با دوازده تیمار و چهار تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح انرژی قابل سوخت‌وساز، دو سطح شدت محدودیت غذایی (90درصد و 85درصد استاندارد مصرف سویه) و سه دوره محدودیت (21-8، 28-8 و 35-8 روزگی) بودند. با افزایش سطح انرژی جیره، از21-8 و 42-1 روزگی برخلاف 7 روزگی وزن بدن و ضریب تبدیل بهبود می‌یابد (05/0>P). اعمال90درصد محدودیت غذایی نسبت به 85درصد، همچنین دوره‌های محدودیت 21-8 و 28-8 نسبت به 35-8 روزگی، وزن بدن را به‌طور معنی‌داری افزایش داد (05/0>P). در 14روز محدودیت، افزایش سطح انرژی به همراه 90درصد محدودیت، موجب افزایش وزن نسبی لاشه و ران در 42 روزگی ­شد ولی در 21 و 28 روز محدودیت، بیشترین وزن لاشه و ران در 85درصد محدودیت به همراه سطح بالاتر انرژی مشاهده ­شد (01/0>P). افزایش انرژی جیره منجر به بالا رفتن گلوکز خون در سنین 28 و 35 روزگی، کاهش غلظت تری‌گلیسیرید و افزایش درصد چربی بطنی در سن 42 روزگی شد (05/0>P). به‌طورکلی، افزایش سطح انرژی جیره با شدت محدودیت 90درصد (نسبت به استاندارد مصرف سویه) به مدت سه هفته (28-8 روزگی) در دان حبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای‌شده منجر به بهبود عملکرد در جوجه‌های گوشتی می‌شود. %U https://ijas.ut.ac.ir/article_59027_2f4094bab9df04fe662de0c96d39d0fb.pdf