%0 Journal Article %T تأثیر مواد پروتئینی تخمیرشده بر مقدار خوراک مصرفی، پروتئین لاشه، پرورش‌نوزاد و رشد جمعیت کلنی زنبورعسل اروپایی ( Apis mellifera) %J علوم دامی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4773 %A رضایی, عباس %A نهضتی پاقلعه, غلامعلی %A مرادی شهربابک, محمد %A گنج خانلو, مهدی %D 2015 %\ 09/23/2015 %V 46 %N 3 %P 345-350 %! تأثیر مواد پروتئینی تخمیرشده بر مقدار خوراک مصرفی، پروتئین لاشه، پرورش‌نوزاد و رشد جمعیت کلنی زنبورعسل اروپایی ( Apis mellifera) %K تخمیر %K تغذیه %K زنبورعسل %K منابع پروتئینی %R 10.22059/ijas.2015.56428 %X این پژوهش به منظور ارزیابی تأثیرات تغذیه‌ای مواد خوراکی تخمیرشده به عنوان جانشین گرده، با استفاده ازجیره‌های غذایی مختلف و در قالب طرح کاملاً تصادفی در 6 تیمار با 7 تکرار وبه مدت 50 روز در صحرا روی زنبورعسل (Apis mellifera) در منطقۀ کرج انجام گرفت. کلنی‌ها از نظر عسل، جمعیت و ملکۀ خواهری هم‌سن یکسان‌سازی شدند. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: 1. گلوتن ذرت تخمیرشده، 2. گلوتن ذرت معمولی، 3. سویای تخمیرشده، 4. سویای معمولی، 5. گردۀ مخلوط، 6. شربت‌شکر 50درصد قند (بدون پروتئین)؛ البته تیمارهای گرده و شربت‌شکر به‌عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. مواد استفاده‌شده در جیره‌ها شامل گلوتن ذرت، سویا، روغن سویا، شکر و عسل است. تمام جیره‌ها در سطح 4000 کیلوکالری انرژی و 20 درصد پروتئین موازنه شدند. نتایج از وجود اختلاف معنادار در مقدار خوراک مصرفی حاکی بود (05/0P<) و به ترتیب تیمارهای گلوتن تخمیرشده، گرده، سویای تخمیرشده، گلوتن ذرت معمولی و سویای معمولی بیشترین تا کمترین مصرف خوراک را به‌صورت میانگین در کل آزمایش داشتند. در مقایسۀ میانگین پرورش نوزاد نیز بین تیمارها اختلاف معناداری مشاهده شد (05/0P<). تیمار گلوتن تخمیری و سویای معمولی به‌ترتیب بیشترین و کمترین پرورش نوزاد را داشتند. در مقایسۀ میانگین پروتئین بدن و رشد جمعیت بین تیمارها هیچ اختلاف معناداری مشاهده نشد (05/0P>). نتایج این پژوهش حاکی است که تخمیرکردن منابع پروتئینی بر افزایش مصرف غذا و پرورش نوزادان تأثیرات مثبت دارد. %U https://ijas.ut.ac.ir/article_56428_6f2453a7348b607309d5fdcb764c2b54.pdf