%0 Journal Article %T اثر افزودن سطوح متفاوت سولفات روی به رقیق‌کنندة منی بر کیفیت اسپرم گاو پس از انجماد-ذوب %J علوم دامی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4773 %A فرهادی, فردین %A توحیدی, ارمین %A شاکری, ملک %D 2014 %\ 12/22/2014 %V 45 %N 4 %P 335-342 %! اثر افزودن سطوح متفاوت سولفات روی به رقیق‌کنندة منی بر کیفیت اسپرم گاو پس از انجماد-ذوب %K اسپرم %K رقیق‌کننده %K روی %K گاو %R 10.22059/ijas.2014.54350 %X هدف از این پژوهش، مقایسة اثر افزودن سطوح متفاوت روی به رقیق‌کنندة منی بر ویژگی‌های حیاتی اسپرم پس از انجماد در گاو بود. اسپرم‌گیری از چهار گاو نر هلشتاین هفته‌ای دو بار انجام شد و سپس نمونه‌های مناسب با هم مخلوط شدند. نمونه‌های اسپرم (در پنج تکرار) به چهار گروه شامل سطوح صفر، 50، 100 و 150 میکرومول روی (Zn-0, Zn-50-Zn-100, Zn-150) اختصاص داده و منجمد شدند. نمونه‌های اسپرم بعد از انجماد از نظر جنبایی و ریخت‌شناختی، زنده‌مانی، یکپارچگی غشا، سلامت آکروزوم، پراکندگی کروماتین اسپرم و تولید مالون‌دی‌الدئید بررسی شدند. اختلاف معنا‌داری در درصد جنبایی و ریخت‌شناسی اسپرم در محیط‌های دارای روی با گروه شاهد وجود نداشت. گروه‌های Zn-100 و Zn-150 دارای درصد بیشتری از اسپرم‌های با آکروزوم سالم در مقایسه با شاهد بودند (005/0 p<). زنده‌مانی و یکپارچگی غشا در گروه Zn-100 از گروه شاهد بهتر بود (05/0P< و 01/0 P<). درصد اسپرم‌های با DNA آسیب‌دیده در گروه Zn-150 در گروه ‌مقایسه با گروه‌های دیگر بیشتر بود (005/0 p<). درصد تولید مالون‌دی‌آلدهید در گروه Zn-100 و Zn-150 از بقیة گروه‌ها کمتر بود (05/0 P<). بنابراین استفاده از روی در رقیق‌کنندة منی گاو سبب بهبود برخی فراسنجه‌های اسپرم بعد از فرایند انجماد می‌شود. %U https://ijas.ut.ac.ir/article_54350_67a55dc382347b13bdb307707a3e3a92.pdf