%0 Journal Article %T تأثیر ال-آرژنین بر رشد، رودۀ کوچک و سامانۀ ایمنی در جوجه‌‌های گوشتی در دورۀ آغازین پرورش %J علوم دامی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-4773 %A ادیب مرادی, مسعود %A ابراهیمی, مرضیه %A زارع شحنه, احمد %A شیوازاد, محمود %A انصاری پیرسرائی, زربخت %A تبیانیان, مجید %A نوری جلیانی, کرامت %D 2014 %\ 09/23/2014 %V 45 %N 3 %P 223-233 %! تأثیر ال-آرژنین بر رشد، رودۀ کوچک و سامانۀ ایمنی در جوجه‌‌های گوشتی در دورۀ آغازین پرورش %K آرژنین %K جوجة گوشتی %K ریخت‌شناسی رودة کوچک %K سامانة ایمنی %K عملکرد رشد %R 10.22059/ijas.2014.53778 %X هدف از این پژوهش بررسی تأثیر سطوح بالای اسید آمینۀ ال-آرژنین در دورة آغازین پرورش بر عملکرد رشد، ریخت‌شناسی روده و سامانۀ ایمنی در جوجة مرغ‌های گوشتی سویة راس بود. در این پژوهش 192 قطعه جوجه‌مرغ گوشتی 1‌روزه سویة راس در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار جیرة غذایی تغذیه شدند که هر جیرة غذایی شامل چهار تکرار و هر تکرار برای دوازده قطعه جوجه بود. جیره‌های غذایی دارای 100 درصد، 153 درصد، 168 درصد و 183 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیۀ برنامۀ پرورش راس بودند و از یک تا 10‌روزگی تغذیه شدند. در روز دهم پژوهش، جوجه‌ها وزن‌کشی شده و مصرف خوراک آن‌ها اندازه‌گیری شد. سپس سه جوجه از هر تکرار برای بررسی بافت روده و سامانة ایمنی کشتار شدند. نتایج نشان داد که سطوح بالای آرژنین غذایی تأثیر معنادار افزاینده (01/0 P<) بر وزن 10‌روز‌گی، بازده خوراک، شاخصه‌های سامانة ایمنی، وزن و طول رودة کوچک و طول پرز‌ها و عمق کریپت‌های آن داشت. بر اساس نتایج این پژوهش، مصرف 168 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیة برنامة پرورش راس، بهترین نتیجه را در بهبود رشد جوجه‌های گوشتی داشت و همچنین بهبود ویژگی‌های طولی و وزنی و بافت‌‌شناسی بافت رودة کوچک و صفات ایمنی را به همراه داشت. %U https://ijas.ut.ac.ir/article_53778_19700fd73c719bbc0e65bb5e57bdba90.pdf