per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20607
ارتباط ارزش اصلاحی مادری وزن جوجه یک روزه با خصوصیات کمی و کیفی تخممرغ یک لاین تجاری گوشتی
Relationship between Maternal Breeding Values of Day Old-Chick Weight and Egg Quality and Quantity Traits in a Commercial Broiler Line
حسین قربانی
ghorbani2@mailinator.com
1
رسول واعظ ترشیزی
rasoult@modares.ac.ir
2
ناصر امام جمعه کاشان
emamjomeh2@mailinator.com
3
هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط ارزش اصلاحی مادری وزن یک روزگی جوجه های یک لاین تجارتی گوشتی با صفات مختلف تخم مرغ و مقدار اسید چربهای زرده بود. بر اساس وزن یک روزگی 6746 جوجه با شجره معلوم ارزش های اصلاحی مادری 63 مرغ از طریق مدل حیوان دارای اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم، اثر ژنتیکی افزایشی مادری، اثر محیطی مشترک مادری و کوواریانس اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم و مادری با استفاده از برنامه DFREML برآورد شد. مرغ ها بر اساس ارزش های اصلاحی مادری به 3 گروه ژنتیکی (پایین، متوسط و بالا) تقسیم شدند. از این مرغ ها در سن 32 هفتگی 126 تخم (از هر مرغ تعداد 2 عدد) جمعآوری و صفات مختلف تخم مرغ (وزن تخم مرغ، ضخامت پوسته، مقاومت پوسته، وزن پوسته، وزن زرده، درصد زرده، وزن آلبومین و درصد آلبومین) و اسید چرب های زرده (اسیدهای پالمیتیک، پالمیتولئیک، استئاریک، اولئیک، لینولئیک و لینولنیک) اندازه گیری شد. تجزیه واریانس داده ها با مدل خطی عمومی و مقایسه میانگین ها با روش توکی انجام گرفت. میانگین صفات وزن تخم مرغ، وزن پوسته، وزن زرده، وزن آلبومین و درصد آلبومین در گروه های با ارزش اصلاحی مادری بالا زیادتر از سایر گروهها (P
The purpose of this study was to investigate the relationship of maternal breeding values of the weight of day-old chick chicks in a commercial broiler line with egg traits including yolk fatty acids. Maternal breeding values of 63 hens of known pedigree were estimated through an animal model, containing direct additive genetic effect, maternal additive genetic effect, maternal common environmental effect and covariance between direct and maternal additive genetic effects, through DFREML program employing 6476 records of day-old chick weights. Hens were divided into 3 genetic groups (low, LGG; medium, MGG; and high, HGG) on the basis of estimated maternal breeding values. From the hens, 126 eggs (2 eggs from each hen) were collected at 32 weeks of age for an assessment of egg quality and quantity traits (egg weight, shell thickness, shell strength, shell weight, yolk weight, yolk percentage, albumin weight and albumin percentage) as well as yolk fatty acids (palmetic, palmitoleic, estearic, oleic, linoleic and linolenic acids). Analysis of variance was carried out through GLM procedure and differences among the means evaluated using Tukey method. Egg, shell, yolk, and albumin weights as well as albumin percentage were higher (p
https://ijas.ut.ac.ir/article_20607_891265bed4d18bebbf62de13997c0d2d.pdf
ارزش اصلاحی مادری
اسید چربهای زرده.
صفات تخم مرغ
لاین
وزن جوجه
Chick weight
egg traits
Line
Maternal breeding value
Yolk fatty acids.
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20608
برآورد روند ژنتیکی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین ایران
Estimation of Genetic Trend for Production Traits of Holstein Cattle in Iran
محمد رزم کبیر
m.razmkabir2@uok.ac.ir
1
اردشیر نجاتی جوارمی
ardeshir.nejati@gmail.com
2
محمد مرادی شهر بابک
moradim@ut.ac.ir
3
امیر رشیدی
arashidi@uok.ac.ir
4
محمد باقر صیاد نژاد
sayadnejad2@mailinator.com
5
در این پژوهش، برای برآورد روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولیدی جمعیت گاوهای هلشتاین ایران از اطلاعات موجود در مرکز اصلاح نژاد دام کشور که در طی سالهای 1366 تا 1383 تهیه شده بود، استفاده شد. برآورد مؤلفههای (کو)واریانس و پارامترهای ژنتیکی با استفاده از رکوردهای دوره شیردهی اول و روش حداکثر درست نمایی محدود شده با الگوریتم AIREML صورت گرفت. ارزیابی ژنتیکی و پیش بینی ارزشهای اصلاحی حیوانات با استفاده از مدل حیوانی چند متغیره انجام شد. به منظور برآورد مولفههای (کو)واریانس و ارزیابی ژنتیکی از نرم افزار MATVEC استفاده شد. وراثت پذیری تولید شیر، مقدار چربی و مقدار پروتئین به ترتیب 27/0، 22/0 و 25/0 برآورد شد. روند ژنتیکی به صورت تابعیت خطی بهترین پیش بینی نااریب خطی (BLUP)ارزشهای اصلاحی حیوانات بر سال تولد برآورد گردید. روند ژنتیکی تولید شیر 10/2±84/33 کیلوگرم، برای مقدار چربی 05/0±64/0 کیلوگرم و برای مقدار پروتئین 08/0±00/1 کیلوگرم برآورد شد)01/0 P
Data related to Holstein dairy cattle from 1987 to 2004 were obtained from Animal Breeding Center of Iran to estimate the genetic and phenotypic trends. Variance components and genetic parameters of the first lactation records were estimated using Restricted Maximum Likelihood Method and AIREML algorithm through MATVEC program. Animal breeding values were predicted through multiple-trait animal model. Estimates of heritability for milk, fat and protein yields were 0.27, 0.22 and 0.25, respectively. Genetic trend was estimated as the linear regression of BLUPs of the breeding values of animals on the birth year. The estimate of genetic trend for milk yield was 33.84±2.10kg, for fat yield 0.64±0.05kg and for protein yield it was 1.00±0.08kg. Average phenotypic trend for milk, fat and protein yields were 122.28, 4.42 and 3.06 kg, respectively. Acceptable genetic improvement for milk yield, while low genetic trends for fat and protein yield were observed in Holstein cattle in Iran.
https://ijas.ut.ac.ir/article_20608_8ea0b4e6d51ecf3dbb062f0c6938c500.pdf
ارزیابی ژنتیکی
روند ژنتیکی
شیردهی
صفات تولیدی
گاو هلشتاین.
Genetic evaluation
genetic trend
Holstein cattle.
Lactation
production traits
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20609
اثر حذف صفت طول عمر از تابع هدف انتخاب در گاوهای هلشتاین ایران
The Effect of Culling Herd Life from Selection Goal in Iranian Holstein Cows
ساحره جوزی شکالگورابی
jozi@mailinator.com
1
عبدالاحد شادپرور
shad2@guilan.ac.ir
2
به منظور بررسی اثر حضور یا عدم حضور صفت طول عمر از هدف انتخاب، 4 نوع شاخص انتخاب مختلف (شاخص 1- با دخالت صفات تولید شیر، درصد چربی شیر و ارتفاع پستان عقب(Ruh)؛ شاخص 2- با دخالت صفات تولید شیر، درصد چربی شیر و وضعیت استقرار سرپستانک های جلو(Ftp)؛ شاخص 3- با دخالت صفات تولید شیر، درصد چربی شیر و اتصال پستان جلو (Fua) و شاخص 4- شامل صفات تولید شیر، درصد چربی شیر (Ruh، Ftp وFua) تحت دو نوع تابع هدف انتخاب، یکی با دخالت صفات تولید شیر، درصد چربی شیر و طول عمر و دیگری با حذف صفت طول عمر از هدف انتخاب تشکیل شد. محاسبات در شرایط اقتصادی مربوط به دو سال 1374 و 1379 انجام شد. مقادیر پیشرفت ژنتیکی و صحت انتخاب حاصل از کاربرد شاخص های مختلف تحت شرایط اقتصادی این دو سال نشان داد حذف طول عمر کاهش پیشرفت ژنتیکی در تابع هدف انتخاب در تمام حالات غیر از حالتی که شاخص 4 تحت شرایط اقتصادی سال 1374 استفاده شود، را بدنبال خواهد داشت هر چند که با حذف این صفت صحت انتخاب ممکن است افزایش یابد.
To test the effect of culling herd life from the breeding goal function, 4 different selection indices were established as: index 1: using Milk production (Milk), Fat percentage of milk (fat%) and Rear Udder Height (Ruh); index 2: using Milk , fat% and Fore teat placement (Ftp), index 3: using Milk, fat% and Fore udder attachment (Fua); and index 4: using Milk, fat%, Ruh, Ftp and Fua) under two different selection goals, one of which included Milk, fat% and herd life while the other one was excluded of herd life. Calculations were made in economic situations of year 1995 and 2000. Response to selection and selection accuracy resulted from the above mentioned indices and under two economic situations revealed that exclusion of herd life would result in a decrease in genetic gain in the breeding goal function except when excluded from index 4 and under 1995 conditions, although by excluding this trait the selection accuracy may even increase.
https://ijas.ut.ac.ir/article_20609_ae0ff610aa13a1bf25b73dd3806300ee.pdf
پیشرفت ژنتیکی.
شاخص انتخاب
طول عمر
گاوهای هلشتاین ایران
هدف انتخاب
Herd life
Iranian Holstein Cows
Selection goal
selection Index
Selection response.
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20610
اثر پوسته پنبه دانه و اندازه قطعات یونجه خشک بر عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین
Effects of Cottonseed Hulls and Alfalfa Hay Particle Size on Performance of Holstein Dairy Cows
حسین عبدی بنمار
abdibenmar@mailinator.com
1
کامران رضا یزدی
rezayazdi@ut.ac.ir
2
علی نیکخواه
nikkhah2@mailinator.com
3
هدف از این پژوهش مطالعه اثر پوسته پنبه دانه و اندازه قطعات یونجه خشک بر عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین بود. تعداد 12 رأس گاو شیرده هلشتاین در اواسط دوره شیردهی در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب یک طرح چرخشی با سه دورة آزمایش، چهار تیمار و سه گاو در هر تیمار تحت آزمایش قرار گرفتند. عامل اول دو اندازه بلند و کوتاه یونجه و عامل دوم دو سطح صفر و 63/9 درصد پوسته پنبه دانه بود. زمان آزمایش 84 روز بود که در 3 دوره 28 روزه انجام گرفت که گاوها در هر دوره یکی از چهار جیره را دریافت کردند. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان الیاف مؤثر فیزیکی با کاهش اندازه ذرات یونجه کاهش معنیداری پیدا کرد (05/0>P) ولی جایگزینی پوسته پنبه دانه با یونجه باعث افزایش آن گردید. میانگین هندسی طول ذرات نیز با کاهش اندازه ذرات یونجه کاهش معنیداری یافت (05/0>P) ولی توسط پوسته پنبه دانه تحت تأثیر قرار نگرفت. مصرف ماده خشک، شیرخام تولیدی، تولید شیر تصحیح شده بر اساس 4 درصد چربی، درصد چربی و درصد پروتئین شیر تحت تأثیر کاهش اندازه ذرات یونجه و پوسته پنبه دانه قرار نگرفتند. کل فعالیت جویدن توسط اندازه ذرات علوفه و استفاده از پوسته پنبه دانه تحت تأثیر قرار نگرفت ولی اندازه ذرات علوفه و پوسته پنبه دانه اثر معنی داری بر فعالیت جویدن به ازای کیلوگرم ماده خشک مصرفی و کیلوگرم دیواره سلولی مصرفی داشتند(05/0>P). با توجه به نتایج بدست آمده، پوسته پنبه دانه میتواند به منظور تأمین بخشی از الیاف جیره درمواقع کمبود یا گرانی علوفه، جایگزین یونجه در جیره گردد.
https://ijas.ut.ac.ir/article_20610_3a31842079ad1339b1945e9ba76c40c0.pdf
الیاف موثر فیزیکی
اندازه ذرات
پوسته پنبه دانه
گاو شیرده.
یونجه خشک
Alfalfa hay particle size
Cottonseed hulls
fiber
Lactating cow.
Physically effective
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20611
تاثیر جایگزینی کنجاله سویا با کنجاله کلزا با و بدون استفاده از آنزیم بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و غلظت پلاسمایی هورمونهای تیروئید جوجه خروسهای گوشتی
Substitution of Soybean Meal with Canola Meal either with or without Exogenous Enzymes: Influence upon the Growth Performance, Carcass Characteristics and Plasma Thyroid Hormone Concentrations
مجتبی نوبخت
nobakht@mailinator.com
1
فریبرز خواجعلی
khajali@agr.sku.ac.ir
2
مهراب فرجی نافچی
farajinafchi@mailinator.com
3
این آزمایش به منظور تعیین اثرات جایگزینی کنجاله کلزا به جای کنجاله سویا بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و غلظت پلاسمایی هورمون های تیروئید جوجه خروس های گوشتی سویه راس 308 انجام گرفت. در سن 6 روزگی جوجهها به 30 گروه 12 تایی تقسیم شده و تا سن 49 روزگی روی بستر پرورش یافتند. ده نوع جیره آزمایشی مرکب از پنج سطح جایگزینی پروتئین کنجاله کلزا به جای پروتئین کنجاله سویا (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) در دو حالت با و بدون آنزیم به کار گرفته شد. مخلوط آنزیمی حاوی فعالیتهای بتا- گلوکاناز و گزیلاناز بود که به مقدار 400 گرم در تن به جیره غذایی اضافه شد. داده های به دست آمده از آزمایش در یک طرح کاملا" تصادفی به صورت فاکتوریل 5×2 (پنج سطح جایگزینی و دو سطح آنزیم) تجزیه آماری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که سطح جایگزینی، تاثیر معنی داری (05/0< P) بر اضافه وزن در دوره 6 تا 21 روزگی داشت و استفاده از آنزیم موجب بهبود رشد در جیره های حاوی کنجاله کلزا گردید؛ به طوری که اثر اصلی آنزیم معنی دار بود(05/0< P). با این وجود، در کل دوره آزمایش (6 تا 49 روزگی) تفاوت معنی داری از نظر اضافه وزن وجود نداشت (05/0> P). مصرف خوراک در دوره های 6 تا 21 و 21 تا 42 روزگی به طور معنی دار تحت تاثیر سطح جایگزینی قرار گرفت(05/0P P). مناسبترین سطح جایگزینی کنجاله کلزا به جای کنجاله سویا از لحاظ هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم اضافه وزن، جایگزینی کامل (100 درصد) بود.
Three hundred and sixty broiler chicks (Ross 308) were employed in an experiment from 6 to 49 days of age to evaluate the effect of replacing canola meal for soybean meal either with or without enzyme supplementation. Dietary treatments included 5 substitution levels (0, 25, 50, 75 and 100%) at two enzyme concentrations of: 0 and 400 g/ton in a 5×2 factorial layout experiment. The enzyme mixture contained mainly ?-glucanase activity and to some extent xylanase activity. Data were analyzed in a completely randomized design. Body weight gain during 6 to 21d was significantly (P
https://ijas.ut.ac.ir/article_20611_79fb53c209c246ed65e276e0be56ca47.pdf
آنزیم.
جوجه گوشتی
عملکرد رشد
کنجاله سویا
کنجاله کلزا
Broilers
Canola meal
Enzymes.
growth performance
soybean meal
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20612
اثر دو نوع چربی محافظت شده در اوایل دوره شیردهی بر روی عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین
Effects of Protected Fat Supplements on Performance of Early Lactating Holstein Cows
مهدی گنج خانلو
ganjkhanlou@ut.ac.ir
1
کامران رضا یزدی
rezayazdi@ut.ac.ir
2
غلامرضا قربانی
ghorbani@cc.iut.ac.ir
3
حسین مروج
hmoraveg@ut.ac.ir
4
مهدی دهقان بنادکی
dehghanb@ut.ac.ir
5
محمدرضا امامی
emami@mailinator.com
6
به منظور مطالعه پاسخ عملکردی گاوهای پرتولید در اوایل دوره شیردهی به دو نوع چربی محافظت شده، 12 رأس گاو هلشتاین (سه رأس زایش اول و 9 رأس چند شکم زایش کرده به ترتیب با روزهای شیردهی 1±24 روز و 4±28 روز( در قالب یک طرح چرخشی متوازن 3*3، مورد استفاده قرار گرفتند. گاوها به صورت تصادفی به سه گروه چهار تایی تقسیم شدند و به ترتیب در سه دوره 21 روزه، سه نوع جیره را دریافت کردند. جیره های مورد استفاده شامل جیره شاهد که بدون مکمل چربی بوده و حاوی جیره پایه شامل 20% ذرت سیلو شده ، 20% یونجه و 60% کنسانتره بود. جیره دو حاوی 3 درصد مکمل چربی محافظت شده نا محلول در شکمبه (انرژایزر-10) به همراه جیره پایه بود. جیره سه که شامل 5/3 درصد مکمل چربی محافظت شده کلسیمی (مگناپک) به همراه جیره پایه بود. نتایج به دست آمده نشان داد که مصرف ماده خشک، ماده آلی و دیواره سلولی (NDF) در جیره شاهد، نسبت به دو جیره دیگر بالاتر بود (01/0p). در گاوهای چند شکم زایش کرده، بازده تولید (شیر تصحیح شده برای 5/3 درصد چربی تولید شده به ازای ماده خشک مصرفی) برای گاوهایی که مکمل چربی مصرف کرده بودند، به طور معنیداری بالاتر بود (05/0 p). فعالیت جویدن و کل زمان صرف شده برای نشخوار و خوردن، در بین گاوهای چند بار زایش، تفاوت معنی داری نداشت. در هیچ یک از صفتهای ذکر شده، تفاوت معنیداری بین دو نوع مکمل چربی مشاهده نشد (05/0 p>). نتایج این پژوهش بیانگر آن است که استفاده از مکمل چربی در گاوهای چند شکم زایش کرده در اوایل دوره شیردهی سبب کاهش خوراک مصرفی و بهبود بازده تولید میشود. ولی این اثر در گاوهای زایش اول مشاهده نگردید.
This study was conducted to evaluate production response of early lactating cows to rumen protected fats. Twelve (nine multiparous and three primiparous) Holstein cows (26±4 d in milk) were empolyed in a replicated 3×3 Latin Square Design of 21-d periods. Each period consisted of 14 days of adaptation and 7 days of sampling. Cows received diets containing either one of two types of protected fats or no supplemental fat. Cows in group 1 (control) were fed Total Mixed Ration (TMR) of 20% corn silage, 20% alfalfa hay, and 60% concentrate mix. Cows in group 2 were fed the TMR containing 3% prilled protected fat (Energizer-10). Cows in group 3 were fed the TMR containing 3.5% Ca salt of protected fat (Magnapac). Intake of Dry Matter (DM), Organic Matter (OM) and Neutral Detergent Fiber (NDF) were decreased by rumen protected fat (P < 0.05) in multiparous cows (DMI: 25.7, 24.1, and 23.9 kg/d for control, prilled fat, and ca salt of fat, respectively); intake of NEL in all the cow population and intake of DM, OM and NDF in primiparous cows were similar for all diets (P > 0.05). Production of milk and 3.5% FCM in primiparous and multiparous cows as well as milk protein, fat, lactose and total solid percentages and yields (kg/d) were not affected by fat supplements (P > 0.05). The BCS and BW changes were similar for all diets in multiparous and primiparous cows (P > 0.05). In multiparous cows, feed efficiency (3.5% FCM/DMI) was higher for cows fed supplemental fat diets (P < 0.05) than for control samples. Fat fed cows were more efficient than those fed with control diet. In primiparous cows supplemental fat did not influence feed efficiency (P > 0.05). Fat supplements did not influence either chewing behavior or total time spent ruminating and eating (P > 0.05). The results indicate that supplementation of early lactating diet with rumen protected fat decreases feed intake and improves milk efficiency but this is not true for primiparous cows.
https://ijas.ut.ac.ir/article_20612_2936baf37f4b18eed81eaabc6e6b85b1.pdf
بازده تولید
تولید و ترکیب شیر.
گاوهای شیرده هلشتاین
مکمل چربی محافظت شده
مگناپک
Efficiency
Holstein dairy cow
Magnapac
Milk production and composition.
Rumen protected fat
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20613
تاثیر تلقیح مصنوعی در زمانهای مختلف، بر عملکرد تولیدمثلی میشهای تالشی
Effect of Different Time Artificial Inseminations on Reproductive Performance of Taleshi Ewes
مسعود دیدارخواه
masooddidarkhah@birjand.ac.ir
1
مهرداد محمدی
mohammadi@guilan.ac.ir
2
مختار مهدیزاده
mehdizadeh@mailintor.com
3
هدف از این تحقیق دستیابی به بهترین زمان تلقیح مصنوعی در میشهای تالشی بود. به همین منظور تعداد 150راس میش تالشی انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند. تمام میشها برای همزمانشدن فحلی به مدت 14 روز سیدرگذاری شده و همزمان با سیدربرداری به ازای هر میش 400 واحد بینالمللی PMSG به صورت عضلانی تزریق شد. گروه اول 28 ساعت پس از خروج سیدر (AI28)، گروه دوم 40 ساعت پس از خروج سیدر (AI40) و گروه سوم 52 پس از خروج سیدر (AI52) تلقیح داخل گردن رحمی شدند. تمامی میشها حدود 24 ساعت پس از خروج سیدر علائم فحلی را نشان دادند. نتایج بازدهی تلقیح و عملکرد تولیدمثلی نشان داد که در نرخ چندقلوزایی و دوقلوزایی بین گروهها، اختلافمعنیداری مشاهده نشد. اما بازدهی تلقیح، نرخ برهزایی و در گروههای مختلف دارای اختلاف معنیداری بودند(05/0P
The objective of this study was to determine the best time for artificial insemination in Taleshi ewes. One hundred and fifty ewes were randomly allotted to three groups (n=50/per group). Estrus was synchronized with intravaginal insertion of Controlled Internal Drug Release (CIDR) for 14 days. At the time of CIDR removal PMSG (300IU) was injected to the ewes. The first (AI28), second (AI40) and third (AI52) groups were inseminated (cervically) 28, 40 and 52 hours after CIDR removal, respectively. All ewes showed estrus singns about 24 hours after CIDR withdrawal. The results of insemination efficiency and reproduction performance indicated that in prolificacy and twin bearing traits there did not exist any statistical difference among the groups. Insemination efficiency, lambing rate and fertility made significant differences among the groups (P
https://ijas.ut.ac.ir/article_20613_bfeeb13ebe0108ef89b64d83207bc569.pdf
تلقیح مصنوعی
میش تالشی.
همزمانسازی فحلی
Artificial insemination
CIDR
Estrus synchronization
PMSG
Taleshi ewes.
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20614
برآورد روند ژنتیکی، فنوتیپی و محیطی صفات رشد در گوسفند کرمانی
Estimation of Genetic, Phenotypic and Environmental Trends of Growth Traits in Kermani Sheep
مرتضی ستایی مختاری
msmokhtari@mail.uk.ac.ir
1
امیر رشیدی
arashidi@uok.ac.ir
2
محمدرضا محمد آبادی
mohammadabadi3@mailinator.com
3
حسین مرادی شهر بابک
hmoradi@mailintor.com
4
در این پژوهش از دادههای 2332 بره حاصل از 815 میش و 61 قوچ که در طی سالهای 1372 تا 1383 در ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند کرمانی جمع آوری شده بود، برای برآورد روند فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی وزن تولد، شیرگیری، شش ماهگی، نه ماهگی و یک سالگی استفاده شد. وراثت پذیری صفات در تجزیه تک صفتی با استفاده از روش حداکثر درستنمایی محدود شده بی نیاز از مشتقگیری و برازش شش مدل حیوانی مختلف با افزودن و حذف آثار ژنتیکی افزایشی مادری و محیطی دائمی مادری، برآورد شدند. آزمون نسبت درستنمایی نشان داد که مدل دارای آثار ژنتیکی مستقیم و ژنتیکی افزایشی مادری، بدون در نظر گرفتن کوواریانس بین آنها، برای وزن تولد، مدل دارای آثار ژنتیکی مستقیم و محیطی دائمی مادری برای وزنهای شیرگیری، شش ماهگی و نه ماهگی و مدل دارای آثار ژنتیکی مستقیم برای وزن یک سالگی مناسب بودند. همبستگی های فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی با تجزیه چند صفتی و با مدل مناسب برای هر صفت برآورد شدند. ارزش های اصلاحی با استفاده از مدل حیوانی مناسب هر صفت با تجزیه تک صفتی و چند صفتی برآورد گردیدند. روند ژنتیکی، فنوتیپی و محیطی به ترتیب از تابعیت میانگین ارزش اصلاحی، میانگین فنوتیپی و تفاوت میانگین ارزش اصلاحی از میانگین فنوتیپی بر سال تولد محاسبه شدند. روند ژنتیکی مستقیم برای صفات وزن تولد، شیرگیری، شش ماهگی، نه ماهگی و یک سالگی در تجزیه تک صفتی و چند صفتی به ترتیب 30/0±53/0 و 14/1±84/0، 27/18±41/96 و 41/37±29/101، 11/26±24/88 و 34/48±51/90، 68/10±35/24 و 49/11±76/29، 43/10±53/31 و 58/12± 18/35 گرم در سال بود. روند ژنتیکی افزایشی مادری وزن تولد در تجزیه تک صفتی و چند صفتی به ترتیب 21/1±07/3 و 67/1±91/2 گرم در سال برآورد گردید.
In this study the data of 2332 lambs from 815 dams and 61 sires, collected during 1993-2004 in Kermani sheep breeding station were used to estimate phenotypic, genetic and environmental trends for birth weight (BW), weaning weight (WW), 6 months weight (6MW), 9 months weight (9MW) and yearling weight (YW). Heritability estimates were determined for each trait using derivative free REML procedures under univariate animal model. By excluding or including maternal genetic effects or maternal permanent environmental effects, six different models were fitted for each trait. Likelihood ratio test was used to determine the appropriate model. This test indicated that the model including direct and maternal genetic effects, without covariance between them, was the appropriate model for BW. The model including direct genetic effects and maternal permanent environmental effects was the most appropriate model for WW, 6MW and 9MW. The model including direct genetic effects was the most appropriate model for YW. Phenotypic, genetic and environmental correlations were estimated under multivariate analysis using the most appropriate model for each trait. Breeding values were estimated under univarite and multivariate analyses. Genetic, phenotypic and environmental trends were estimated by regression of the estimated mean of breeding values, phenotypic mean and difference between estimated mean of breeding values and phenotypic mean on birth year, respectively. The average additive direct genetic trends for BW, WW, 6MW, 9MW, YW in univariate and multivariate analyses were 0.53±0.30 and 0.84±1.14, 96.41±18.27 and 101.29±37.41, 88.24±26.11 and 90.51±48.34, 24.35±10.68 and 29.76±11.49 and 31.53±10.43 and 35.18±12.58 gr per year, respectively. The estimates of maternal additive genetic trend for BW in univariate and multivariate analyses were 3.07±1.21 and 2.91±1.67 gr per year, respectively.
https://ijas.ut.ac.ir/article_20614_67b1bb2644cd42c722882508a2ce2ddf.pdf
روند محیطی
روندهای ژنتیکی
شیرگیری.
صفات رشد
گوسفند کرمانی
Environmental trends
genetic trend
growth traits
Kermani sheep
Weaning.
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20615
عملکرد پروار و ترکیب لاشه برههای قزل و مهربان و آمیختههای آنها
Feedlot Performance and Carcass Compositions of Ghezel and Mehraban Lambs and Their Reciprocal Crosses
جمشید ایزدی فر
izadifar@mailinator.com
1
محمد دادپسند
dadpasand@shirazu.ac.ir
2
اثر آمیختهگری بر صفات رشد و ترکیب لاشه برههای آمیخته قزل و مهربان با استفاده از 162 راس از برههای نر خالص و برههای حاصل از تلاقیهای دو جانبهی نژادهای مذکور در دو سال متوالی بررسی شد. چهار گروه ژنتیکی شامل برههای خالص مهربان، خالص قزل، آمیختههای نر قزل×ماده مهربان و نر مهربان×ماده قزل بودند. پرواربندی به صورت تلفیقی از چرای آزاد از پسچر مزارع گندم، جو، یونجه و تغذیه با کنسانتره به مدت 84 روز انجام شد. آمیختهگری تاثیر معنیداری بر افزایش وزن روزانه، درصد لاشه و برخی از اجزا لاشه داشت (P
The effect of crossbreeding between Ghezel and Mehraban on growth performance and carcass characteristics was studied for two consecutive years using 162 purebred and crossbred lambs. The four groups of lambs involved in the study were purebred Mehraban (MM), purebred Ghezel (GG), crossbred Ghezel ram×Mehraban ewe (GM) and crossbred Mehraban ram×Ghezel ewe (MG). The lambs were fed with grazing of cereal (wheat and barely) pasture, alfalfa as well as with concentrate for 84 days. The results indicated that crossbreeding had significant (p
https://ijas.ut.ac.ir/article_20615_28e0a02aa76928e2b73de8fa48989b32.pdf
آمیختهگری
ترکیب لاشه.
رشد
گوسفند قزل
مهربان
Carcass.
Crossbreeding
Ghezel
Growth
Mehraban sheep
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20616
اثر منبع کربوهیدرات در جیرههای پیش از زایش روی ماده خشک مصرفی، توازن انرژی، تخمیر در شکمبه، تولید و ترکیب شیر گاوهای هلشتاین
Effect of Prepartum Dietary Carbohydrate Source on Feed Intake, Energy Balance, Rumen Fermentation, and Milk Yield and Components of Holstein Cows
حمیدرضا میرزایی الموتی
alamoti@yahoo.com
1
کامران رضایزدی
rezayazdi@ut.ac.ir
2
حمید امانلو
amanlou@znu.ac.ir
3
آرمین توحید
tohidi@mailinator.com
4
68 راس گاو شیری هلشتاین آبستن نزدیک به زایش بر اساس تعداد زایش (38 راس گاو زایش اول و 30 راس گاو چند بار زایش کرده) بلوکبندی شدند تا اثر دو منبع کربوهیدرات در جیرههای پیش از زایش بر آنها مطالعه شود. جیره 1 حاوی منبع کربوهیدرات با تجزیه سریع در شکمبه (دانه گندم غلتک زده شده) و جیره 2 حاوی منبع کربوهیدرات با تجزیه کند در شکمبه (دانه ذرت آسیاب شده) بودند. جیرهها به صورت کاملا مخلوط شده، دو بار در روز و از 9±1/23 روز مانده به زایش در اختیار گاوها قرار گرفتند. همه گاوها تا 28 روز پس از زایش با یک جیره یکسان تغذیه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که گاوهای زایش اول تغذیه شده با جیره حاوی گندم با ماده خشک مصرفی، انرژی خالص شیردهی مصرفی و توازن انرژی کمتری در پیش از زایش داشتند (05/0p
Sixty eight Holstein cows, 38 primiparous and 30 multiparous ones, were employed in a randomized complete block design, blocked to evaluate the effects of 2 diets in various ruminal fermentable carbohydrate sources (Ground Corn vs Rolled Wheat) on rumen fermentation and performance during preparturient period. Primiparous and multiparous cows were blocked by parity. The cows were fed diets as total mixed ration with similar energy and crude protein content including 1) 18.57% GC; 2) 18.57% RW from -23.1 ± 9 d relative to expected calving until calving. Followeing calving, all the animals received the same lactation diet for 28 days. The results revealed that, dry matter intake, energy intake, energy balance, and body condition score did not differ between multiparous cows fed either the ground corn or rolled wheat diet at preparturient period. Dry matter intake, energy intake, and energy balance were lower for primiparous cows fed the rolled wheat diet at prepartum period (p
https://ijas.ut.ac.ir/article_20616_b65b401d123e44a7b79f3eded5b1bbd4.pdf
تولید و ترکیب شیر
دانه ذرت
دانه گندم
دوره انتقال
گاوهای شیرده.
Corn grain
Holstein Cows.
Production and Composition of Milk
Transition period
wheat grain
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20617
کاربرد بقایای خشک پسته در تغذیه بزهای شیرده رائینی
The Effect of Dried Pistachio By-product on Ruminal Parameters and the Performance of Rayini Goats
اعظم میرحیدری
mirheidari@mailinator.com
1
یوسف روزبهان
rouzbeh_y@modares.ac.ir
2
حسن فضائلی
hfazaeli@gmail.com
3
تأثیر جایگزینی یونجه با بقایای خشک پسته در سطوح 0، 25، 50 و 75 درصد (براساس ماده خشک)، بر روی ماده خشک مصرفی بزهای ماده رائینی، پس از زایمان و افزایش وزن بزغالههای آنها بررسی شد. تعداد 5 رأس بز ماده رائینی تک قلوزا برای هر سطح جایگزینی در نظر گرفته شد. جیرهی پایه حاوی یونجه و جو بود که میزان انرژی قابل متابولیسم آنها به ترتیب 9/9 و 4/13 مگاژول در کیلوگرم ماده آلی و پروتئین خام هم به ترتیب 146 و 114 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. جیرهها به مدت 90 روز در اختیار دامها قرار گرفت. مادهی خشک مصرفی به صورت روزانه و افزایش وزن زندهی بزغالهها هر دو هفته یکبار اندازهگیری شد. ترکیب شیمیایی، ترکیب فنولی، ظرفیت رسوب پروتئین (PPP)، گاز تولیدی در زمان 24 ساعت، قابلیت هضم مادهی آلی (OMD) و انرژی قابل متابولیسم (ME) جیرههای آزمایشی تعیین گردید. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح بقایای پسته در جیره، کربوهیدراتهای محلول، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همیسلولز و لیگنین به طور معنیداری کاهش(05/0P
The effects of replacement of alfalfa hay with pistachio by-product (PB) at 0, 25, 50, and 75% (DM basis) on the ruminal parameters, Dry Matter Intake (DMI) of female Rayini goats, after kidding, and on the Live Weight Gain (LWG) of their kids were investigated. Five single-bearing female Rayini goats each with a single kid were employed in each level of replacement. The basal diet contained barley and alfalfa hay, the Metabolizable Energies (ME) of which were respectively 9.9 and 13.4 MJ/Kg of OM, and CP of 146 and 114 g/Kg of DM. Diets were offered to animals for ninety days. Throughout the study, DMI of female Rayini goats was measured on a daily basis, while LWG of kids assessed fortnightly. Conventional chemical composition, phenolics and their capacity to precipitate protein (PPP), In Vitro Gas Production for 24 h (IVGP), estimated Organic Matter Digestibility (OMD) and ME of the experimental diets were determined on a regular basis. Data were analyzed using the completely randomized design. As the level of PB increased in the diets, water soluble carbohydrates, neutral detergent fiber, acid detergent fiber and lignin(sa) were significantly (P
https://ijas.ut.ac.ir/article_20617_2a38a1808c450c3c205e8a362e8feb89.pdf
افزایش وزن روزانه
بزهای رائینی
بقایای خشک پسته
تک قلوزا.
ماده خشک مصرفی
dry matter intake
Live weight gain
pistachio by-product
Rayini goats
single-bearing.
per
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
علوم دامی ایران
2008-4773
2423-7949
2009-05-22
40
1
20618
اثرات جایگزینی ذرت با گندم در جیره حاوی سطوح مختلف فسفر و آنزیم فیتاز بر عملکرد مرغهای تخمگذار
Effect of Substitution of Corn with Different Levels of Wheat along with Supplemental Phytase and Different Levels of Available Phosphorus on Layer Hens Performance
لیلا زرتاش
zartash@mailinator.com
1
احمد زارع شحنه
azareh@ut.ac.ir
2
ابوالفضل زالی
a.zali@ut.ac.ir
3
روح اله گایکانی
gaykani@mailinator.com
4
جواد پور رضا
poorreza@mailinator.com
5
این آزمایش به منظور بررسی اثر جایگزینی سطوح مختلف ذرت با گندم با سطوح مختلف آنزیم فیتاز و کاهش سطح فسفر جیره با استفاده از 279 قطعه مرغ تخمگذار سویه های لاین w36 در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل (2×3×5) با 30 تیمار آزمایشی و یک تیمار شاهد (با انرژی و پروتئین یکسان) بر پایه ذرت سویا در 3تکرار و 3 مشاهده در هر تکرار انجام شد. عوامل شامل 5 سطح جایگزینی ذرت با گندم(0%، 25%، 50%، 75%، و 100%)، سه سطح آنزیم فیتاز )0، 500، و 1000 (FTUو دوسطح فسفر غیر فیتاته 70و 55 درصد سطح توصیه شده بود. مواد مغذی کلیه جیرهها بجز فسفرغیر فیتاته یکسان بود. درصد تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، ضریب تبدیل، مقاومت پوسته، ضخامت پوسته و خاکستر استخوان در این آزمایش مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر سطوح مختلف گندم بر درصد تولید، وزن تخم مرغ، ضریب تبدیل، مقاومت پوسته، ضخامت پوسته وخاکستر استخوان معنیدار بود (05/0p
The present study was carried out to investigate the effect of corn replacement by different levels of wheat with supplementation of phytase with reduced phosphorus level for laying hens. Two hundred seventy nine layer hens (the strains of Hy-line W36) at the 53th week of age, selected based on the same egg production percentage and body weight, assigned in a factorial arrangement with completely randomized design of 30 treatments each in 3 replicates. The factors included 5 levels of replacements (0, 25, 50, 75, 100% replacement of corn by wheat), phytase enzyme in three levels (0, 500, 1000 ftu/kg) and two levels of non phytate phosphorus (0.70% and 0.55% requirement) along with one corn soybean meal control diet. The experiment was carried out at 3 periods, each of 28 days. Egg production percentage, egg weight, feed conversion ratio, shell percentage, shell strength, shell thickness and toe ash were assessed. The results indicated that the effects of substitution wheat on egg production, Feed Conversion Ratio (FCR), shell strength, shell thickness and toe ash were significant (P
https://ijas.ut.ac.ir/article_20618_fb2d6a2c1702465207116c6ee6af3d64.pdf
جایگزینی
فسفر غیر فیتاتی
فیتاز
گندم
مرغ تخمگذار.
Available phosphorus
Laying Hen.
Phytase
Substitution
Wheat