@article { author = {Najm-Abadi, Zahra and Deldar, Hamid and Ansari Pirsaraei, Zarbakht and Dirandeh, Essa}, title = {Effect of vanillic acid in comparison with vitamin E+C on short- and long-term ‎preservation of ram semen}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {53}, number = {1}, pages = {23-32}, year = {2022}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2021.332280.653851}, abstract = {In the present study, the effect of vanillic acid in comparison with vitamin E+C on the semen characteristics of Zel's ram under short and long-term preservation, was investigated. The experimental groups consisted of different concentrations of vanillic acid (0, 1, 10 and 100 μg/mL), a mixture of alpha-tocopherol and ascorbic acid (vitamin E+C), and dimethyl sulfoxide (DMSO) (as alpha-tocopherol solvent). The samples were evaluated at 0, 24, 48 and 72 hours after storage at 4 °C and following the freeze-thawing process. During the cold storage, sperm quality traits (motility, viability and membrane integrity) and mitochondrial activity increased significantly (P<0.05) at concentrations of 1 and 10 μg/ml vanillic acid in comparison with control and vitamin E+C groups. Our results revealed that the total motility and percentage of spermatozoids in the concentration of 1 μg/ml of vanillic acid were higher than control and vitamin E+C groups (P<0.05). Also, plasma membrane integrity and morphology of spermatozoid were higher in concentrations of 1 and 10 μg/ml of vanillic acid than control group. Concentration of 1 μg/ml of vanillic acid showed the highest mitochondrial activity than vitamin E+C treatment (P<0.05). Our findings showed that addition of vanillic acid at the concentrations of 1 and 10 μg/mL to the semen extender improved the quality of spermatozoid in the Zel breed sheep.}, keywords = {Antioxidant,semen analysis,short-term preservation,semen freezing,vanillic acid}, title_fa = {تاثیر اسید وانیلیک در مقایسه با ویتامین‌های ‏C‏ و ‏E‏ برنگهداری کوتاه و بلندمدت اسپرم قوچ}, abstract_fa = {در مطالعه­ی حاضر، تأثیر اسید وانیلیک بر ویژگی‌های منی قوچ نژاد زل برای نگه‌داری کوتاه­مدت و بلندمدت، مورد مطالعه قرار گرفت. گروه‌های آزمایشی شامل گروه شاهد، غلظت‌های مختلف اسید وانیلیک (1، 10 و 100 میکروگرم در میلی‌لیتر)، مخلوط آلفاتوکوفرول و اسید آسکوربیک (5 میلی‌مولار+ 5 میلی‌مولار) و تیمار دی‌متیل‌سولفوکساید (DMSO، حلال آلفاتوکوفرول-5 میکرولیتر) بودند. فراسنجه‌های اسپرم در شرایط مایع در زمان‌های صفر، 24، 48 و 72 ساعت پس از نگه‌داری در دمای یخچال و نیز پس از انجماد- یخ‌گشایی بررسی شدند. نتایج نشان دادند که در غلظت­های 1 و 10 میکروگرم در میلی‌لیتر اسید وانیلیک در مقایسه با گروه­های شاهد و ویتامین E+C، پس از زمان­های مختلف سرد­سازی، صفات کیفی اسپرم (جنبایی، درصد اسپرم‌های زنده و یکپارچگی غشا) و فعالیت میتوکندری افزایش معنی­داری داشتند (05/0P<). پس از انجماد-یخ­گشایی نتایج نشان داد که جنبایی کل و درصد اسپرم‌های زنده در غلظت 1 میکروگرم در میلی‌لیتر اسید وانیلیک نسبت به گروه شاهد و ویتامین E+C بیشتر بود (05/0P<). یکپارچگی غشاء و مورفولوژی اسپرم در غلظت‌های 1 و 10 میکروگرم در میلی‌لیتر اسید وانیلیک نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/0P<). غلظت 1 میکروگرم در میلی‌لیتر اسید وانیلیک نسبت به تیمار ویتامین E+C بیشترین فعالیت میتوکندری را از خود نشان داد (05/0P<). یافته‌های حاضر نشان داد که افزودن اسید وانیلیک (غلظت‌های 1 و 10 میکروگرم در میلی‌لیتر اسید وانیلیک) به رقیق‌کننده موجب بهتر شدن کیفیت اسپرم در طول زمان نگهداری شد.}, keywords_fa = {اسید وانیلیک,آنتی‌اکسیدان,آنالیز اسپرم,انجماد اسپرم,نگهداری مایع}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_87687.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_87687_196962018b2033dcfa6f057ad8358214.pdf} }