@article { author = {Vafaee, Freshteh and Chaji, Morteza and khorasani, omid and Baghban, Farshad}, title = {The effect of chemical and biological regulators of pH on histomorphometry and ‎histopathology of rumen, reticulum, liver and kidney of Arabi lambs ‎}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {52}, number = {4}, pages = {231-241}, year = {2022}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2021.328534.653841}, abstract = {The aim of this study was to compare the effect of rumen pH-adjusting additives on histomorphometry and histopathology of rumen, reticulum, liver, and kidney. Twelve Arabi male lambs, 9±1 months old and initial body weight of 35.95±3.55 kg were used in a completely randomized design with three treatments and four replicates in 35 days. The experimental treatments consisted of 1- A control diet, 2- Control diet+sodium bicarbonate buffer, 3- Control diet+Megasphaera elsdenii, and Saccharomyces cerevisiae (bacteria-yeast). At the end of the experiment, the lambs were slaughtered and tissue sampls from the liver, kidney, reticulum, and rumen were collected, and the tissue sections with thickness of 5 μm were prepared.  The wall thickness of the reticulum in the control treatment was significantly higher than the buffer recipient treatment (P<0.05). Also, the thickness of muscle-layer in the reticulum in the control treatment was more than other treatments and was significantly higher compare to the buffer recipient treatment (P<0.05). Papillae height and Papillae depth of reticulum in the bacteria-yeast recipient treatment were significantly higher than other treatments (P<0.05). In addition, the thickness of rumen epithelial tissue in the buffer and bacteria-yeast recipient treatments was less than the control treatment (P<0.05). The height of rumen papillae in the control treatment was significantly higher than the buffer and bacteria-yeast treatments. Infiltration of inflammatory cells into the liver, kidney and gastrointestinal tissues was observed.  In general, pH regulators, in high-concentrate diets protected the tissues, which were studied in the present experiment. In addition, the addition of bacteria-yeast effects as a biological regulator is comparable to the chemical buffer.}, keywords = {Buffer,inflammatory cells,Megasphaera elsdenii,Saccharomyces cerevisiae,Tissue}, title_fa = {تأثیر تنظیم‌کنندگان شیمیایی و بیولوژیکی ‏pH‏ بر هیستومورفومتری و هیستوپاتولوژی شکمبه، نگاری، ‏کبد و کلیه بره‌های عربی}, abstract_fa = {پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه‌ای اثر افزودنی‏های تنظیم‌کننده pH شکمبه بر هیستومورفومتری و هیستوپاتولوژی شکمبه و نگاری، کبد و کلیه انجام گرفت. در آزمایش حاضر از 12رأس بره‌ نر عربی ۱ ± 9 ماهه با وزن زنده‌ی 55/3 ± 95/35 کیلوگرم در مدت 35 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- جیره شاهد، ۲- جیره شاهد + بافر بی‏کربنات سدیم (بافر)، ۳- جیره شاهد + باکتری مگاسفرا السدنی و مخمر ساکرومایسیس سرویسیه (باکتری-مخمر) بودند. در پایان آزمایش، پس از ذبح بره‌ها برای مطالعات بافتی، از کبد، کلیه‌ها، شکمبه و نگاری نمونه برداری شد و مقاطع بافتی با ضخامت پنج میکرومتر تهیه شدند. ضخامت کل دیواره نگاری در تیمار شاهد از سایر تیمارها بیشتر بود و نسبت به تیمار دریافت‌کننده بافر معنی‏دار بود (05/0>P). ضخامت لایه عضلانی در نگاری در تیمار شاهد از سایر تیمارها بیشتر بود و این اختلاف نسبت به تیمار دریافت‌کننده بافر معنی‏دار بود (05/0>P). ارتفاع پرز و عمق پرز نگاری در تیمار دریافت‌کننده باکتری-مخمر به طور معنی‏داری از سایر تیمارها بیشتر بود (05/0>P). ضخامت بافت پوششی شکمبه در تیمارهای دریافت‌کننده بافر و باکتری–مخمر به طور معنی‏داری کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). ارتفاع پرزهای شکمبه در تیمار شاهد بیشتر از تیمارهای دریافت‌کننده بافر و باکتری-مخمر بود. نفوذ سلول‏های التهابی در بافت‏های کبد، کلیه و دستگاه گوارش مشاهده شد. در مجموع، عوامل تنظیم‌کننده pH در جیره‏های با کنسانتره بالا باعث محافظت بافت‌های مورد مطالعه شدند. افزون بر این، اثر باکتری-مخمر به عنوان تنظیم‌کننده بیولوژیکی با بافر شیمیایی قابل رقابت بود.}, keywords_fa = {بافت شکمبه,بافر,ساکرومایسیس سرویسیه,سلول‌های التهابی,مگاسفراالسدنی}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_86264.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_86264_ddb3c3c29ab2d9c176e6df7565bae202.pdf} }