@article { author = {Darsi Arani, Elham and Zaghari, Mojtaba and Barzegar, Masoud}, title = {Effects of activated zinc oxide on serum changes of interleukin 6, ‎tumor necrosis factor alpha and occludance 1 in broiler breeder hens}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {52}, number = {1}, pages = {1-10}, year = {2021}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2020.300805.653777}, abstract = {The aim of this study was to investigate the effect of physical properties of zinc oxide on serum changes of interleukin 6 (IL-6), tumor necrosis factor alpha (TNFα) and occludance 1 (ZO-1) in broiler breeders. A total of 200 hens (Ross 308), at the age of 54 weeks, was used in a completely randomized design with 4 treatments, 5 replications, and 10 birds per replication. In this study, two levels of zinc (70 and 100 mg/kg diet), and two ZnO sources (regular zinc oxide and activated zinc oxide) were used. The production performance of the birds and the concentration of interleukin 6, tumor necrosis factor and occludin in serum were measured at the end of the experiment. The supply of 70 mg/kg diet in both its regular and activated ZnO forms increased blood concentration of TNFα and ZO-1 (P<0.01). In contrast, addition of 100 mg of ZnO from both sources reduced pro-inflammatory factors and concentration of ZO-1 in the blood (P<0.01). Results of present study showed that the concentration of blood inflammatory factors and tight junction proteins in hens that are prone to intestinal inflammation which probably occur due to a meal in a day decreases with the consumption of higher levels of zinc. Changes in inflammatory factors and the concentration of tight junction proteins were in the same direction. Consumption of 100 mg of activated ZnO decreased IL-6 compared to 70 mg (P<0.01). Therefore, it is concluded that the change in physical properties, has improved the functionality of ZnO.}, keywords = {Broiler Breeder,Physical properties,serum changes,Zinc oxide}, title_fa = {تأثیر اکسید روی فعال‌شده بر تغییرات سرمی اینترلوکین‌6، عامل نکروزه‌کننده تومورآلفا و اوکلودنس‌1 ‏در مرغ مادر گوشتی}, abstract_fa = {این پژوهش با هدف مطالعه تأثیر ویژگی­های فیزیکی اکسید روی بر تغییرات سرمی اینترلوکین­6، عامل نکروزه‌کننده تومورآلفا و اوکلودنس­1 در مرغ مادر گوشتی انجام شد. برای انجام این پژوهش از 200 قطعه مرغ مادر سویه راس 308، در سن 54 هفتگی، در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار استفاده شد. در این پژوهش، دو سطح روی (70 و 100 میلی­گرم در کیلوگرم جیره) و دو نوع منبع اکسید روی (اکسید روی معمولی و اکسید روی فعال‌شده) استفاده شد. عملکرد تولیدی پرنده­ها و در پایان آزمایش غلظت اینترلوکین6(IL-6) ، عامل نکروزه‌کننده تومورآلفا(TNFα)  و اوکلودنس1(ZO-1)  در سرم خون، مورد سنجش قرار گرفت. تامین 70 میلی­گرم روی در کیلوگرم جیره در هر دو شکل ساده و فعال‌شده خود، غلظت TNFαو ZO-1را افزایش داد (01/0P<). در مقابل افزودن 100 میلی­گرم اکسید روی از هر دو منبع موجب کاهش فاکتورهای پیش­التهابی و کاهش غلظت ZO-1 در خون شد (01/0P<). نتایج این پژوهش نشان داد غلظت فاکتورهای التهابی و غلظت پروتئین­های اتصالات محکم سرم خون در مرغ­های مادر که احتمالاً به دلیل مصرف یک وعده خوراک در روز در معرض التهاب روده هستند با مصرف سطوح بالاتر روی کاهش می­یابد و تغییر فاکتورهای التهابی و مقدار پروتئین­های اتصالات محکم نیز در یک راستا بودند. مصرف 100 میلی­گرم اکسید روی فعال نسبت به 70 میلی­گرم موجب کاهشIL-6  شد (01/0P<). بنابر­این چنین نتیجه­گیری می­شود که تغییر ویژگی­های فیزیکی، عملکرد اکسید روی را بهبود بخشیده است.}, keywords_fa = {اکسید روی,تغییرات سرمی,مرغ مادر,ویژگی‌های فیزیکی‏}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_82005.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_82005_384d45c23c0175bf7b4d24577b0867d0.pdf} }