@article { author = {Soltani, Abolfazl and Dehghan banadaky, Mehdi and Zali, Abolfazl and Fatehi, Farhang}, title = {Effects of replacing corn silage with barley silage on performance of high-producing ‎Holstein cows ‎}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {51}, number = {3}, pages = {173-181}, year = {2020}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2020.289965.653741}, abstract = {The objective of this study was to determine the effects of the replacement of corn silage with barley silage on high producing dairy cow performance. Thirty six high-producing (57.3±3.9kg/d) dairy cow in mid-lactation (93±7 DIM) were assigned to one of three experimental treatments including (1) no barley silage (BS) and 30% corn silage (CS), (2) 10% BS and 20% CS, and (3) 20% BS and 10 % CS in the TMR over two 24-day periods. The results showed that replacement of corn silage with barley silage linearly increased fat corrected milk (FCM; P=0.04), fat yield (P=0.04) and fat corrected milk production efficiency (P=0.01). There was also a tendency for linear increase in milk fat percentage (P=0.08), and linear decrease in milk lactose percentage (P=0.05). Ruminal acetate proportion and pH increased with increasing barley silage and propionate proportion decreased. Increasing barley silage resulted in linear increase in dry matter, organic matter and neutral detergent fiber digestibility (NDF; P<0.05). This study showed that replacing corn silage with barley silage could be considered as a successful strategy to improve performance and forage provisions of high-producing dairy cows.}, keywords = {Barley silage,corn silage,Forage,lactating cow‎}, title_fa = {بررسی آثار جایگزینی سیلاژ ذرت با سیلاژ جو بر عملکرد گاوهای پرتولید هلشتاین ‏}, abstract_fa = {هدف از این پژوهش بررسی جایگزینی سیلاژ ذرت با سیلاژ جو بر عملکرد تولیدی گاوهای پرتولید بود. تعداد 36 راس گاو هلشتاین پر تولید (میانگین تولید 9/3 ±3/57 با روزهای شیردهی 7±93) به یکی از سه تیمار آزمایشی شامل تیمار 1- بدون استفاده از سیلاژ جو و 30 درصد سیلاژ ذرت، 2- 10 درصد سیلاژ جو و 20 درصد سیلاژ ذرت و 3- 20 درصد سیلاژ جو و 10 درصد سیلاژ ذرت در طی دو دوره 24 روزه اختصاص داده شدند. نتایج نشان داد که جایگزینی سیلاژ ذرت با سیلاژ جو موجب افزایش خطی شیر تصحیح شده براساس چربی (05/0P≤)، مقدار چربی تولیدی (04/0=P) و بازدهی تولید شیر تصحیح شده به ماده خشک مصرفی (01/0P≤)، همچنین تمایل به افزایش خطی درصد چربی شیر (08/0= P)، و کاهش خطی درصد لاکتوز شیر (05/0=P) گردید. غلظت استات و pH شکمبه‌ای با افزایش سیلاژ جو افزایش و غلظت پروپیونات کاهش یافت (01/0>P). افزایش سیلاژ جو موجب افزایش قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و فیبر نامحلول در شوینده خنثی به‌صورت خطی (01/0≥P) گردید. این مطالعه نشان داد که جایگزینی بخشی از سیلاژ ذرت با سیلاژ جو می­تواند به‌عنوان راهکاری موفق در جهت بهبود عملکرد، قابلیت هضم، سلامتی و تامین علوفه گاوهای شیری پرتولید مدنظر قرار گیرد.}, keywords_fa = {سیلاژ جو,سیلاژ ذرت,علوفه,گاو شیرده‏}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_78950.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_78950_6f01a7b0904b0aa294b53732c4026adf.pdf} }