@article { author = {Mousavi, Seyed Naser and Jafari Eravari, Alireza and Fahimi, Esa and Taherkhani, Reza and Zamani, Pouya}, title = {Effects of physical form of feed and cage density on laying performance and pattern ‎and egg quality of laying hens}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {51}, number = {1}, pages = {27-36}, year = {2020}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2019.287991.653730}, abstract = {A total of 384 Shaver laying hens were selected at 50 weeks of age, and used in a factorial arrangement with two feed forms (mash and pellet) and three cage densities (3, 4 and 5 hens per cage) for 10 weeks. During 10 weeks of experiment, laying performance and at week 10 egg quality parameters, were measured. The results showed that hens fed pellet feed had higher egg weight at first 5 weeks and higher egg weight and lower feed intake and lower feed conversion ratio for ovearll 10 weeks of experiment, compared to those fed mash diet. During first 5 weeks of experiment, with increasing birds per cage 3 to 4 and 5, feed intake and feed conversion ratio (P<0.01), and for overall 10 weeks of experiment, with increasing birds from 3 to 5 per cage, egg production and feed consumption werer significantly reduced (P<0.05). The final body weight and weight changes of lying hens were affected by the cage density, feed form (P<0.01) and their interaction (P<0.05) during experimental period. The effect of cage density on shell thickness and specific gravity of eggs was significant (P<0.05). Egg production during the day was postponed in birds fed pellet feed or reared at higher density. The results showed that by increasing the cage density, laying performance was decreased, but for hens fed pellet feed, cage density had no effect on feed intake.}, keywords = {Cage density,feed form,Laying Hen,laying pattern‎}, title_fa = {آثار شکل فیزیکی خوراک و تراکم پرنده در قفس بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و الگوی تولید ‏مرغ‌های تخم‌گذار}, abstract_fa = {تعداد 384 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه شیور در سن 50 هفتگی انتخاب و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی به‌صورت یک آزمایش فاکتوریل 2×3 شامل دو عامل شکل خوراک (آردی و پلت) و تراکم (3، 4 و 5 قطعه مرغ تخم‌گذار در هر قفس) برای مدت 10 هفته استفاده شدند. صفات عملکردی مرغ به‌مدت 10 هفته و کیفی تخم‌مرغ در هفته 10 آزمایش اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که اثر اصلی خوراک پلت نسبت به آردی در 5 هفته اول آزمایش سبب افزایش وزن تخم‌مرغ (05/0P<) و در طول 10 هفته موجب افزایش وزن تخم‌مرغ و کاهش خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی مرغ‌ها شد (01/0P<). در زمینه اثر اصلی تراکم، در 5 هفته اول با افزایش تراکم از 3 به 4 و 5، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی و در 10 هفته با افزایش تراکم از 3 به 5، درصد تولید تخم‌مرغ و مصرف خوراک مرغ‌ها کاهش یافت. تغییرات وزن مرغ‌ تحت تأثیر تراکم، شکل خوراک (01/0P<) و اثر متقابل این دو عامل قرار داشت (05/0P<). اثر اصلی تراکم گله بر وزن مخصوص تخم‌مرغ در گروه با تراکم 3 نسبت به تراکم 4 به طور معنی داری بیشتر بود (05/0P<). در تیمارهای با خوراک پلت و تراکم بالا میزان تخم‌گذاری در صبح کاهش یافت (01/0P<). نتایج نشان داد اثر افزایش تراکم مرغ در کاهش مصرف خوراک فقط در جیره‌های آردی قابل مشاهده است و استفاده از شکل پلت نسبت به شکل آردی ضریب تبدیل خوراک را به‌طور معنی‌داری کاهش داد.}, keywords_fa = {Cage density,feed form,Laying Hen,laying pattern‎}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_76827.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_76827_1b88de15748c514806203bc678aee07c.pdf} }