@article { author = {Mahmoodtabar, Aref and Karimi Torshizi, Mohammad Amir and Sharafi, Mohsen and Mojgani, Naheed}, title = {The effect of some poultry probiotics produced in Iran on performance parameters, economic indices and small intestinal morphology of broilers}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {49}, number = {3}, pages = {415-425}, year = {2018}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2018.249544.653602}, abstract = {This experiment was conducted to compare the effect of some poultry probiotics produced in Iran on performance parameters, economic indicators and small intestinal morphology of broilers using 500 one-day-old Ross 308 broilers in a completely randomized design with 5 treatments and 5 replicates per each treatment. The experimental treatments were: 1- basal diet (control), 2- basal diet + Bacto-Gene® probiotic, 3- basal diet + Di-Pro® probiotic, 4- basal diet + Hypro-Tect® probiotic and 5- basal diet + Probitaz® probiotic. At 24 and 41 days of age, one male broiler chick was slaughtered from each experimental unit. Orthogonal contrasts were done to compare the effect of probiotics versus control. The results of this study showed that the treatments containing probiotic had no significant effect on body weight gain and feed conversion ratio. The utilization of probiotic Hypro-Tect® resulted in significant reduction in feed consumption in whole experimental period compare to other treatments containing probiotic (P≤0.05). The final body weight, European efficiency factor, economic indices and carcass percentage were not affected by experimental treatments. The utilization of probiotics had no significant effect on intestinal relative length and morphological indices of jejunum and ileum. In orthogonal contrast, the utilization of treatments containing probiotic increased feed cost as compared to control group (P<0.05). According to the results of this study, it seems that the utilization of studied probiotics had no significant effect on performance parameters, economic indices and small intestinal morphology of broilers reared in optimal condition as compared to control group.}, keywords = {Body weight,Carcass,feed conversion rate,ileum,Performance}, title_fa = {اثر برخی پروبیوتیک ‏های طیور تولیدی ایران بر مؤلفه‌های عملکردی، شاخص‌های اقتصادی و ریخت‏ شناسی روده کوچک جوجه‏ های گوشتی}, abstract_fa = {این آزمایش با هدف مقایسه اثر برخی پروبیوتیک‏های طیور تولید ایران بر مؤلفه­های عملکردی، شاخص‏های اقتصادی و ریخت‏شناسی روده کوچک با استفاده از 500 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره پایه (شاهد) و جیره پایه به همراه پروبیوتیک­های 2- باکتوژن® 3- دی‏پرو® 4- های‏پروتکت® و 5- پروبیتاز® بودند. در سنین 24 و 41 روزگی، یک قطعه پرنده جنس نر از هر واحد آزمایشی برای بررسی شاخص‏های ریخت‏شناسی روده کوچک کشتار گردید. مقایسات مستقل برای مقایسه اثر پروبیوتیک در مقابل شاهد انجام شد. نتایج این مطالعه نشان دادند که تیمارهای حاوی پروبیوتیک تأثیر معنی‏داری بر افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی نداشتند. مصرف پروبیوتیک های‏پروتکت® موجب کاهش مصرف خوراک در کل دوره آزمایش نسبت به سایر تیمارهای حاوی پروبیوتیک شد (05/0≥P). وزن بدن نهایی، شاخص تولید اروپایی، شاخص‏های اقتصادی و درصد لاشه تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. استفاده از پروبیوتیک‏ها تأثیر معنی‏داری بر طول نسبی و شاخص‏های ریخت‌شناسی تهی­روده و ایلئوم نداشت. در مقایسه مستقل، استفاده از تیمارهای حاوی پروبیوتیک در مجموع باعث افزایش هزینه خوراک مصرفی نسبت به گروه شاهد گردید (05/0>P). بر طبق نتایج این مطالعه، به­نظر می­رسد که استفاده از پروبیوتیک‏های مورد بررسی در مقایسه با گروه شاهد، تأثیر معنی‏داری بر عملکرد صفات، شاخص‏های اقتصادی و ریخت‏شناسی روده کوچک جوجه­های گوشتی پرورش داده شده در شرایط بهینه نداشت.}, keywords_fa = {ایلئوم,ضریب تبدیل غذایی,عملکرد,لاشه,وزن بدن}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_69372.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_69372_f63dccb3bceaedbe3bd6579e3e639b1f.pdf} }