@article { author = {Arab-Firozjaie, Vahid and Abdollahi Arpanahi, Rostam and Salehi, Abdolreza}, title = {Estimates of genetics parameters of egg weight and body weight due to social interaction in a commercial broiler chicken line}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {48}, number = {4}, pages = {585-592}, year = {2018}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2018.248678.653598}, abstract = {Social interaction among individuals can have important influences on the production and fitness traits in livestock population. Therefore, the aim of this study was to estimate variance components due to social effects for two production traits including egg weight and body weight in a commercial broiler chicken line. In this study 29,645 production records provided by Arian commercial broiler chicken line center of Iran were used. Data were collected during years 2007 to 2016 and analyzed with four different single-trait animal models including or excluding random genetic social and pen effects, using AI-REML algorithm. For each trait, the most appropriate model was chosen based on Akaike information criteria. Based on the most appropriate fitted models, direct heritability estimates ranged from 0.60±0.02 (egg weight) to 0.55±0.02 (body weight). Even though social genetic variance was small, it was significantly different from zero for body weight and egg weight. The variance due to random pen effect was significant for egg production traits. In general, social genetic and pen effects were important effects regardless of trait under study. Correlation between direct and social genetic effects was negative (-0.51) for egg weight and positive (0.27) for body weight. In general, we concluded that social genetic and pen effects should be included in the statistical models for genetic evaluation of egg weight and body weight in broiler chicken.}, keywords = {Animal model,Arian broiler line,heritability,social interaction effects}, title_fa = {برآورد فراسنجه‌های ژنتیکی صفت وزن تخم‌مرغ و وزن بدن در نتیجۀ اثر متقابل اجتماعی در یک لاین تجاری جوجۀ گوشتی}, abstract_fa = {اثر متقابل اجتماعی در میان افراد می­تواند نقش مهمی بر میزان عملکرد صفات تولیدی و صفات مرتبط با شایستگی در دام­های اهلی داشته باشد. به همین جهت در این بررسی اثر متقابل اجتماعی پن در یک لاین تجاری گوشتی برای دو صفت وزن تخم­مرغ و وزن بدن ارزیابی و در این پژوهش از داده­های 29645 پرنده واقع در مجتمع مرغ لاین آرین بابل‌کنار استفاده شد و فراسنجه‌های ژنتیکی مستقیم و اجتماعی برای این دو صفت با استفاده از چهار مدل شامل مدل کلاسیک حیوانی، مدل با اثر تصادفی پن و مدل­های کامل با اثر متقابل اجتماعی با و بدون کوواریانس برآورد شد. بر پایۀ معیار آماری AICمناسب‌ترین مدل برای صفت وزن تخم­مرغ و وزن بدن انتخاب شد. بر پایۀ مناسب­ترین مدل، وراثت­پذیری وزن تخم­مرغ 60/0 و برای  وزن بدن 55/0 برآورد شد. کوواریانس بین اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم و اثر متقابل اجتماعی برای وزن تخم‌مرغ 51/0- و برای  وزن بدن 37/0 به دست آمد. به‌طورکلی نتایج نشان داد، به دلیل رقابت ژنتیکی بین اعضای پن برای صفت وزن تخم­مرغ و وزن بدن، باید اثر متقابل اجتماعی و اثر پن در مدل ارزیابی ژنتیکی این دو صفت در این جمعیت در نظر گرفته شود.}, keywords_fa = {اثر متقابل اجتماعی,مرغ لاین آرین,مدل حیوانی,وراثت‌پذیری}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_65831.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_65831_e613910b60d4650d699328f3b870d5bb.pdf} }