@article { author = {Karimzadeh, Sadegh and Rezaei, Mansour and Teimouri-Yansari, Asadolah}, title = {Effect of canola peptides, antibiotic, probiotic and prebiotic on performance, digestive enzymes activity and some ileal aerobic bacteria in broiler chicks}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {48}, number = {1}, pages = {129-139}, year = {2017}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2017.221313.653481}, abstract = {The aim of the present experiment was to evaluate the effect of canola peptides (produced by enzymatic hydrolysis of canola meal), antibiotic, probioticand prebioticongrowth performance, digestive enzymes activity and some aerobic bacteriain broiler chicks. The experiment was conducted in a completely randomized design with 5 treatments 4 replicates of 10 male chicks each. Broiler chicks were fed on a diet with no feed additive (Control) or containing, 200 mg /kg antibiotic, 1 g /kg prebiotic, 400 mg/kg probiotic and 250 mg /kg canola peptides from day 1 to 42 of age. Results indicated that addition of canola peptides and probiotic to diet increased (P<0.05) body weight gain and decreased feed conversion ratio during days 11 to 28 d and 1 to-42 of age compared to the other groups (P<0.05). No significant differences observed among experimental treatments for feed intake. Digestive amylase, lipase and protease activity in chickens fed with 250 mg /kg canola peptides was greater than birds receiving other supplemented birds (P<0.05). Adding canola peptides and probiotic increased ileal Basiluss count compared to the other experimental treatments.It is  Conclued that canola peptides increased body weight gain, decreased feed conversion ratio, increased intestinal amylase, lipase and protease activity, and ileal Basiluss count compared to the other experimental treatments.}, keywords = {Antibiotic,canola peptides,feed conversion ratio,intestinal Basiluss}, title_fa = {تأثیر پپتیدهای کانولا، پروبیوتیک و پری بیوتیک بر عملکرد، فعالیت آنزیم‌های گوارشی و جمعیت برخی باکتری‌های هوازی انتهای رودۀ باریک جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {هدف از این آزمایش بررسی تأثیر پپتیدهای منداب روغنی کانادایی یا کانولا (استخراج‌شده با روش آبکافت یا هیدرولیز آنزیمی از کنجالۀ کانولا)، پروبیوتیک و پری­بیوتیک بر عملکرد تولیدی، فعالیت آنزیم­های گوارشی و جمعیت برخی باکتری‌های هوازی انتهای رودۀ باریک (ایلئوم) در جوجه‌های گوشتی بود. آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و ده قطعه جوجه‌خروس در هر تکرار انجام شد. جوجه­های گوشتی با جیرۀ بدون افزودنی غذایی (شاهد)، 200 میلی­گرم پادزی (آنتی­بیوتیک)، 1 گرم پری­بیوتیک، 400 میلی­گرم پروبیوتیک و 250 میلی­گرم پپتید کانولا در کیلوگرم خوراک برای مدت 42 روز تغذیه شدند. افزودن پپتیدهای کانولا و پروبیوتیک در جیرۀ غذایی سبب افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل غذایی در دوره­های رشد (11 تا 28 روزگی) و کل دورۀ پرورش (1 تا 42 روزگی) در مقایسه با دیگر گروه‌ها شد (05/0>P). بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی­داری در مصرف خوراک مشاهده نشد. فعالیت آنزیم­های گوارشی آمیلاز، لیپاز و پروتئاز رودۀ جوجه­های گوشتی تغذیه‌شده با 250 میلی­گرم پپتیدهای کانولا در کیلوگرم خوراک بالاتر از دیگر گروه­ها بود (05/0>P). افزودن پپتیدهای کانولا و پروبیوتیک، شمار باسیلوس‌های انتهای رودۀ باریک را در مقایسه با دیگر تیمارهای آزمایشی افزایش داد (05/0>P). نتیجه‌گیری شد که پپتیدهای کانولا سبب افزایش وزن بدن، کاهش ضریب تبدیل غذایی، افزایش فعالیت آمیلاز، لیپاز و پروتئاز روده و افزایش شمار باسیلوس‌های انتهای رودۀ باریک در مقایسه با دیگر تیمارهای آزمایشی شد.}, keywords_fa = {Antibiotic,canola peptides,feed conversion ratio,intestinal Basiluss}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_62342.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_62342_40d8588419e3536e9b5c124883042700.pdf} }