@article { author = {Gorzin, Zahra and Moravej, Hossein and Paghale, Gholam Ali Nehzati and Tabrizi, Leyla}, title = {Effect of Echinacea purpurea herbal extract on immune parameters in honey bee (Apis mellifera)}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {48}, number = {1}, pages = {101-107}, year = {2017}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2017.133536.653366}, abstract = {This study investigated Echinacea purpurea herbal extract in honey bee nutrition and its effect immune system including measuring total haemocyte counts and phenoloxidase enzyme. 28 colonies were randomly divided into 4 treatments and 7 replicates.1- sugar syup – control, 2- sugar syrup enriched with 10 cc extract 3- sugar syrup enriched with 20 cc extract, 4- sugar syrup enriched with 30 cc extract. This experiment was conducted in the laboratory and Apiaries University of Tehran-Karaj in completely randomized design repeated in time during spring and summer of 2013. The results showed treatments had a significant effect on phenol oxidase enzyme activity in short and long-term immune (p<0.05), the enzyme was higher in bees that get sugar syrup enriched with 30 cc extract and lower in bees that get sugar syrup. In total haemocyte counts treatments had significant effect in short-term (p<0.05), the factor was highest was in bees that get sugar syrup enriched with 20 cc extract and lower in bees that get sugar syrup.too was observed that higher in bees that get sugar syrup enriched with 30 cc extract and lower in bees that get sugar syrup in long immune. The results showed that this extract had a positive effect on the immune system.}, keywords = {Echinacea purpurea,honey bee,Immune system,Nutrition}, title_fa = {تأثیر عصارۀ آبی اندام‌های هوایی گیاه سرخارگل بر فراسنجه‌های ایمنی زنبور‌عسل (Apis mellifera)}, abstract_fa = {این پژوهش به‌منظور بررسی عصارۀ اندام‌های هوایی گیاه سرخارگل در تغذیۀ زنبور­عسل و تأثیر آن بر سامانة ایمنی از جمله سنجش شمار هموسیت­ها و آنزیم فنل اکسیداز بر پایۀ آزمایش صحرایی در بهار و تابستان 1393 به مدت چهار ماه انجام شد. شمار 28 کلنی همسان‌سازی شده به‌طور تصادفی به چهار تیمار و هفت تکرار تقسیم شدند، تیمار­ها عبارت بودند از: 1- شربت شکر خالص بدون عصاره، 2- شربت شکر غنی‌شده با 10 سی‌سی عصاره، 3- شربت شکر غنی‌شده با 20 سی‌سی عصاره، 4- شربت شکر غنی‌شده با 30 سی‌سی عصاره. نتایج نشان داد آنزیم فنل اکسیداز در ایمنی کوتاه‌مدت و بلندمدت در زنبور­هایی که شربت حاوی 30 سی‌سی عصاره را دریافت کردند بیشتر و در زنبور­هایی که شربت شکر خالص دریافت کردند کمتر بود (05/0>p). در ایمنی کوتاه‌مدت، شمار هموسیت­ها در زنبور­هایی که از شربت حاوی 20 سی‌سی عصاره استفاده کردند نسبت به دیگر گروه­ها بیشتر و در زنبور­هایی که از شربت شکر خالص استفاده کردند کمتر بود (05/0>p). در ایمنی بلندمدت نیز شمار هموسیت­ها در زنبور­هایی که شربت شکر با 30 سی‌سی عصاره را دریافت کردند بیشتر و آن­هایی که شریت شکر خالص دریافت کردند کمتر بود (05/0>p). بر پایۀ نتایج به‌دست‌آمده استفاده از این عصاره سمانة ایمنی زنبور­عسل را بهبود می­بخشد.}, keywords_fa = {زنبور‌عسل,تغذیه,سرخارگل,سامانة ایمنی}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_62338.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_62338_8d3f6256a1e487292b5e5790913546b1.pdf} }