@article { author = {Gangeh, Mohamad Reza and Salarmoini, Mohammad}, title = {Effect of powder and hydroalcoholic extract of Carum copticum in comparision to growth promoters Virginiamycin antibiotic on performance, blood metabolites, intestinal morphology and meat quality of broiler chicks}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {46}, number = {3}, pages = {289-299}, year = {2015}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2015.56423}, abstract = {The study was conducted to evaluate the effect of using powder and hydroalcoholic extract of Carum copticum on growth performance, blood parameters, relative weight of internal organs, intestinal microflora, intestinal histomorphology and meat quality in broilers in comparison to Virginiamycin antibiotic. The experiment was conducted in a completely randomized design with 8 treatments, 3 replicates and 12 birds in each replicates. Experimental treatments consisted of control diet (without any additives), antibiotic virginiamycin (100 mg/kg), Carum copticum powder (1, 2 and 3%) and Carum copticum extract (150, 250 and 350 mg/kg). Based on the results, in 1-42 d period, supplementing diets with virginiamycin, 1% powder and 350 mg/kg extract improved body weight gain and FCR. Blood parameters and the relative weight of carcass components (back, heart, liver, abdominal fat, gizzard, and pancreas) were not significantly affected by the treatments. Using 1% powder and different levels of the extract reduced the coliform bacteria population in the small intestine in compare to the control. Different levels of powder significantly increased villus height and crypt depth in compare to the control and virginiamycin treatments. Supplementing diets with 1 or 2% powder and different levels of theextract significantly reduced TBA. In conclusion, Carum copticum powder (1%) and extract (350 mg/kg) can be used as a good alternative to replace with growth promoters antibiotics.}, keywords = {Blood metabolites,broiler chicks,Intestinal microflora,Medicinal plant,performance}, title_fa = {تأثیر پودر و عصارۀ هیدروالکلی زنیان در مقایسه با آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی، مورفولوژی روده و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = { این مطالعه به‌منظور بررسی امکان استفاده از پودر و عصارۀ هیدروالکلی زنیان به‌جای آنتی‌بیوتیک محرک رشد ویرجینیامایسین بر عملکرد رشد، وزن نسبی اندام‌های داخلی، فراسنجه‌های خونی، فلور میکروبی روده، مورفولوژی پرزهای روده و کیفیت گوشت در جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. این آزمایش با استفاده از 288 قطعه جوجه خروس گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار، 3 تکرار و 12 پرنده در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرۀ شاهد (فاقد هرگونه افزودنی)، آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین (100 میلی‌گرم در کیلوگرم)، پودر زنیان (1، 2 و 3 درصد جیره) و عصارۀ هیدروالکلی زنیان (150، 250 و 350 میلی‌گرم در کیلوگرم) بودند. بر اساس نتایج کل دوره، جوجه‌های تغذیه‌شده با آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین، 1 درصد پودر زنیان و 350 میلی‌گرم در کیلوگرم عصارۀ زنیان از افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک بهتری در مقایسه با دیگر گروه‌ها برخوردار بودند (01/0>P). هیچ‌کدام از تیمارها تأثیر معناداری روی فراسنجه‌های خونی و وزن نسبی اجزای لاشه (پشت، قلب، کبد، چربی شکمی، سنگدان و پانکراس) نداشتند. تیمارهای حاوی 1 درصد پودر و تمامی سطوح عصارۀ زنیان جمعیت باکتری‌های کلی‌فرم را در مقایسه با شاهد کاهش دادند (01/0>P). تمامی سطوح پودر زنیان طول پرز و عمق کریپت را در مقایسه با تیمار شاهد و آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین افزایش دادند. استفاده از سطوح 1 و 2 درصدی پودر زنیان و تمامی سطوح عصارۀ زنیان، مقدار اندیس تیوباربیتوریک اسید گوشت را به‌طور معناداری کاهش دادند (01/0>P). در مجموع به نظر می‌رسد می‌توان از 1 درصد پودر و 350 میلی‌گرم در کیلوگرم عصارۀ زنیان برای جایگزینی آنتی‌بیوتیک‌های محرک رشد به‌خوبی بهره جست.}, keywords_fa = {Blood metabolites,broiler chicks,Intestinal microflora,Medicinal plant,performance}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_56423.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_56423_8b4d3a3e0bc2bb9a88ed01c6cd4ca499.pdf} }