@article { author = {Zarghi, Heydar and Golian, Abolghasem and Kermanshahi, Hassan}, title = {The Effect of Rosemary Hydro-alcoholic (Rosmarinus Officinalis L.) Extract on Performance and Egg Quality in Laying Hens}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {46}, number = {1}, pages = {1-8}, year = {2015}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2015.54585}, abstract = {This experiment was conducted to evaluate the effects using of different levels of rosemary hydro-alcoholic extract (Rosmarinus Officinalis L.) on productive performance and egg quality indicators, in laying hens. The levels of rosemary hydro-alcoholic extract in this experiment were 0, 500, 1000 and 1500ppm. This experiment was conducted in a Blok Completely Randomized Design with 160 “hy-line-W36” laying hens in 4 treatments and 4 replicate (with 10 hens in each replicate) from 29 until 38 weeks of age. The results showed that the using of different levels of rosemary hydro-alcoholic extract had significantly effects on some parameters of performance and egg traits in laying hens (p<0.05). Hence, the highest rate of egg production and egg mass (g/b/d) and the lowest feed conversion ratio were belong to birds fed diets containing 1000ppm rosemary hydro-alcoholic extract. Also the albumen quality (HU) of eggs maintained for 21 days at 4 ° C in the resulting eggs from the birds that fed with diets containing rosemary hydro-alcoholic extract was higher than birds fed the control diet. The overall results showed that the additions of rosemary hydro-alcoholic extract in the diet of laying hens lead to improving performance and maintaining egg quality during storage.}, keywords = {laying hens,rosemary hydro-alcoholic extract,performance,egg quality}, title_fa = {تأثیر عصارة هیدروالکلی رزماری بر عملکرد تولیدی و کیفیت تخم‌مرغ در مرغان تخم‌گذار}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثر افزودن سطوح مختلف عصارة هیدروالکلی رزماری به جیرة مرغان تخم‌گذار بر شاخص‌های عملکرد تولیدی و پارامترهای کیفی تخم‌مرغ، آزمایشی با استفاده از 160 قطعه مرغ تخم‌گذار سویة "های‌لاین-W36" در دامنة سنی 38-29 هفتگی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی، با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه پرنده در هر واحد آزمایشی انجام شد. گروه‌های آزمایشی شامل افزودن (صفر، 500، 1000 و 1500 قسمت در میلیون) عصارة هیدروالکلی رزماری به جیرة مرغان تخم‌گذار بود. بالاترین درصد تخم‌گذاری و تولید توده‌ای تخم‌مرغ (روز/پرنده/گرم) و پایین‌ترین ضریب تبدیل غذایی را پرندگان تغذیه‌شده با جیرة حاوی1000 قسمت در میلیون عصارة هیدروالکلی رزماری داشتند که این اختلاف‌ها در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی معنادار بود (05/0P<). کیفیت سفیده (واحد هاو) تخم‌مرغ‌های نگهداری‌شده به مدت 21 روز در شرایط 4 درجة سانتی‌گراد در تخم‌مرغ‌های حاصل از پرندگان تغذیه‌شده با جیره‌های حاوی عصارۀ هیدروالکلی رزماری در مقایسه با پرندگان تغذیه‌شده با جیرة شاهد به‌طور معنا‌دار (05/0P<) بالاتر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن عصارۀ هیدروالکلی رزماری به جیرة غذایی مرغان تخم‌گذار دارای تأثیرات مثبتی بر عملکرد تولیدی و حفظ کیفیت تخم‌مرغ طی مدت ذخیره‌سازی است.}, keywords_fa = {laying hens,rosemary hydro-alcoholic extract,performance,egg quality}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_54585.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_54585_c1a656632edacae4f1d485d9873668ea.pdf} }