@article { author = {Vosogh Sharifi, Omid and Sharifi, Seyed Davood and Yaghoubfar, Akbar and Mirzadeh, Ghodratolah and Askari, Firouz}, title = {Effects of using Gracilariopsis persica in layer hen diet on performance, egg quality and lipids of blood serum}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {45}, number = {4}, pages = {309-316}, year = {2014}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2014.54344}, abstract = {This study was conducted to investigate the effects of using Gracilariopsis persica in layer diet on performance, egg quality and lipids of blood serum of layer hens. One-hundred Hy-line W-36 hens were allocated to five dietary treatments (experimental diets containing 0, 5, 10, 15 and 20 percent seaweed) and five replicates and four birds in each for 12 week period (23-34 week of age). The results showed that in the birds fed diets containing more than 5% seaweed, had lower egg production and higher feed conversion ratio (P<0.05). There was significant decrease in egg mass for more than 10% seaweed in experimental diet (P<0.05). Inclusion of Gracilariopsis persica in diets increased egg shell thickness and egg density compared to control diet (P<0.05). The egg that laid by hens fed on diets containing different levels of Gracilariopsis persica had lower concentration of Malonedialdehyde and higher iodine content than those laid by control birds (P<0.05). Using Gracilariopsis persica in diets had no significant effect on yolk cholesterol, however, its inclusion at 15 or 20% in diet, decreased cholesterol concentration of blood serum (P<0.05). These results demonstrated that Gracilariopsis persica can be include up to five percent in layer diets. It improves eggshell thickness and egg density, and also increases iodine content in yolk and the egg durability.}, keywords = {Gracilariopsis persica,layer hens,egg quality,durability,iodine}, title_fa = {مطالعة تأثیرات استفاده از جلبک گراسیلاریوپسیز پرسیکا در جیرة مرغان تخم‌گذار بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و لیپیدهای سرم}, abstract_fa = {این آزمایش به منظور بررسی تأثیرات استفاده از جلبک گراسیلاریوپسیز پرسیکا در جیرة غذایی مرغ‌های تخم‌گذار بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و لیپیدهای سرم اجرا شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار شامل جیره‌های حاوی سطوح صفر، 5، 10، 15 و 20 درصد جلبک، در پنج تکرار و با چهار قطعه مرغ در هر تکرار و در مجموع 100 قطعه مرغ سویه‌های لاین w-36، به مدت 12 هفته (23 تا 34 هفتگی) انجام گرفت. استفاده از جلبک در سطوح 10 درصد و بیشتر موجب کاهش تخم‌گذاری و افزایش ضریب تبدیل در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0>P). تودة تخم‌مرغ در پرندگانی که جیرة حاوی سطوح 15 و 20 درصد جلبک را دریافت کردند، کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). ارتفاع سفیدة تخم‌مرغ در پرندگان تغذیه‌شده با سطوح بیش از 5 درصد جلبک در جیره، کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). استفاده از سطوح مختلف جلبک در جیره، ضخامت پوسته و وزن مخصوص تخم‌مرغ را به‌طور معنا‌داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (05/0>P). زردة تخم‌های مرغ‌هایی که جیره‌های حاوی جلبک دریافت کردند، مالون دی آلدئید کمتر و ید بیشتری در مقایسه با شاهد داشت (05/0>P). استفاده از جلبک در جیره بر مقدار کلسترول زردة تخم‌مرغ تأثیری نداشت، ولی سطوح 15 و 20 درصد جلبک در جیره، کلسترول سرم را کاهش داد (05/0>P). بر اساس نتایج، می‌توان از جلبک گراسیلاریوپسیز پرسیکا تا سطح 5 درصد بدون تأثیر منفی بر عملکرد در جیرة مرغ‌های تخم‌گذار استفاده کرد و علاوه بر بهبود ضخامت پوسته و چگالی تخم‌مرغ، محتوای ید در تخم‌مرغ و همچنین مدت زمان انبارداری آن را افزایش داد.}, keywords_fa = {صفات کیفی تخم‌مرغ,گراسیلاریوپسیز پرسیکا,مرغان تخم‌گذار,ماندگاری,ید}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_54344.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_54344_308f98d678c5d193541d90331cf4e014.pdf} }