@article { author = {Kazemi Benchenari, Mehdi and RezaYazdi, Kamran and Nikkhah, Ali and Kohram, Hamid and Dehghan Banadaki, Mehdi and Emami, MohammadReza}, title = {The Effect of Peptide Nitrogen Source on Nutrients Digestibility, Ruminal Fermentation Pattern and Microbial Nitrogen Synthesis in Late Lactating Dairy Cows}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {40}, number = {4}, pages = {-}, year = {2010}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {}, abstract = {This experiment was conducted to study the effects of Peptide Nitrogen Source (PNS) infusion on ruminal fermentation pattern, nutrient digestibility, and microbial nitrogen production. Three ruminally cannulated Holstein dairy cows BW=682 kg and DIM=210d were assigned in a 3×3 Latin Square of 21-d periods. The first 14 d’s were considered as adaptation period and the last 7 d as sample collection period. Three levels of sodium caseinate as PNS were used in the experiment (0, 50 and 100gr/d considered as diets 1, 2 and 3 respectively). PNS was infused directly into rumen of the fistulated cows just before the offer of morning diet. Purine derivatives method was ebpolyed for daily microbial nitrogen synthesis estimation. Ruminal Ammonia Nitrogen (NH3-N) and Peptide Nitrogen (Pep-N) concentrations (P}, keywords = {Dairy cow,Microbial protein,nitrogen efficiency,Peptide nitrogen,synthesis}, title_fa = {مطالعه اثر نیتروژن منبع پپتیدی بر قابلیت هضم مواد مغذی، الگوی تخمیر شکمبه‌ای و سنتز نیتروژن میکروبی در گاوهای شیری اواخر دوره شیردهی}, abstract_fa = {به منظور مطالعه اثر نیتروژن منبع پپتیدی بر قابلیت هضم مواد مغذی، الگوی تخمیر شکمبه‎ای و سنتز نیتروژن میکروبی از 3 راس گاو شیری چند بار زایش کرده دارای فیستولای دائم شکمبه‎ای با وزن بدن 13 ± 682 کیلوگرم و روزهای شیردهی20±210 روز در قالب طرح چرخشی با سه دوره 21 روزه (14 روز اول آن به منظور دوره عادت‎دهی و 7 روز آخر به منظور جمع‎آوری نمونه‎ها) استفاده گردید. جیره‎های آزمایشی حاوی جیره پایه به همراه سه سطح متفاوت کازئینات سدیم به عنوان منبع پپتیدی (سطوح صفر، 50 و 100 گرم در روز به ترتیب به عنوان جیره‎های 1، 2 و 3) بودند. جیره پایه توسط نرم‎افزار CPM-Dairy متوازن گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که غلظت نیتروژن آمونیاکی و نیتروژن پپتیدی حدود 3 ساعت پس از مصرف خوراک به حداکثر رسید و اثر معنی‎داری بر روی این فراسنجه‎ها با مصرف کازئینات سدیم مشاهده شد (01/0P}, keywords_fa = {Dairy cow,Microbial protein,nitrogen efficiency,Peptide nitrogen,synthesis}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_20930.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_20930_0c102b3df38fd42b59cecda5a07cb414.pdf} }