@article { author = {bagheri poor, esmat and roozbehan, yousef and alipoor, daryoosh}, title = {Effects of Drying, Ensiling or Addition of PEG on the Nutritive Value of Pistachio By-products Hull}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {40}, number = {2}, pages = {-}, year = {2009}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {}, abstract = {The aim of the present study was to evaluate the effects of sun-drying, ensiling and addition of Polyethylene Glycol (PEG) on deactivation of tannins in the Pistachio By-products Hull (PBH). The chemical composition, protein quality and phenolic compounds of fresh pistachio by-products hull, sun-dried and ensiled for either 30 or 60 days were assessed. Organic Matter Digestibility (OMD) and metabolizable energy (ME), either with or without PEG addition were assessed. Moreover, protein quality as according to CNCPS was determined. Following ensiling Water Soluble Carbohydrates (WSC), NDFom, ADFom and protein fractions B3 and C decreased (P}, keywords = {Digestibility.,Drying,nutritive value,phenolic compounds,Pistachio by-products hull}, title_fa = {اثر خشک کردن، سیلو کردن یا پلی اتیلن گلیکول بر ارزش غذایی پسماندهای پسته}, abstract_fa = {هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر خشک کردن، سیلو کردن و افزودن پلی‌اتیلن گلیکول (PEG) بر غیر‌فعال‌سازی تانن‌ها در پسماندهای پسته بود. ترکیب شیمیایی، کیفیت پروتئین و ترکیبات فنولیک در تیمارهای آزمایشی شامل پسماندهای پسته به صورت تازه، آفتاب خشک و سیلو شده به مدت 30 و 60 روز مورد مطالعه قرار گرفت. به علاوه، میزان قابلیت هضم ماده‌ی خشک و ماده‌ی آلی و انرژی قابل متابولیسم با PEG و بدون PEG، برآورد گردید. کیفیت پروتئین بر اساس سیستم CNCPS تعیین شد. پس از سیلو کردن مقادیر کربوهیدرات‌های محلول در آب، دیواره‌ی سلولی، دیواره‌ی سلولی بدون همی‌سلولز، بخش‌های پروتئینی B3 و C کاهش (05/0P}, keywords_fa = {ارزش غذایی,پسماندهای پسته,ترکیبات فنولی,خشک کردن,قابلیت هضم.}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_20628.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_20628_afb633a47e76239e31668e6364b4da84.pdf} }