@article { author = {zartash, leyla and zare shahneh, ahmad and zali, abolfazl and gaykani, rooh-o-lah and poor reza, javad}, title = {Effect of Substitution of Corn with Different Levels of Wheat along with Supplemental Phytase and Different Levels of Available Phosphorus on Layer Hens Performance}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {40}, number = {1}, pages = {-}, year = {2009}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {}, abstract = {The present study was carried out to investigate the effect of corn replacement by different levels of wheat with supplementation of phytase with reduced phosphorus level for laying hens. Two hundred seventy nine layer hens (the strains of Hy-line W36) at the 53th week of age, selected based on the same egg production percentage and body weight, assigned in a factorial arrangement with completely randomized design of 30 treatments each in 3 replicates. The factors included 5 levels of replacements (0, 25, 50, 75, 100% replacement of corn by wheat), phytase enzyme in three levels (0, 500, 1000 ftu/kg) and two levels of non phytate phosphorus (0.70% and 0.55% requirement) along with one corn soybean meal control diet. The experiment was carried out at 3 periods, each of 28 days. Egg production percentage, egg weight, feed conversion ratio, shell percentage, shell strength, shell thickness and toe ash were assessed. The results indicated that the effects of substitution wheat on egg production, Feed Conversion Ratio (FCR), shell strength, shell thickness and toe ash were significant (P}, keywords = {Available phosphorus,Laying Hen.,Phytase,Substitution,Wheat}, title_fa = {اثرات جایگزینی ذرت با گندم در جیره حاوی سطوح مختلف فسفر و آنزیم فیتاز بر عملکرد مرغها‌ی تخمگذار}, abstract_fa = {این آزمایش به منظور بررسی اثر جایگزینی سطوح مختلف ذرت با گندم با سطوح مختلف آنزیم فیتاز و کاهش سطح فسفر جیره با استفاده از 279 قطعه مرغ تخمگذار سویه های لاین w36 در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل (2×3×5) با 30 تیمار آزمایشی و یک تیمار شاهد (با انرژی و پروتئین یکسان) بر پایه ذرت سویا در 3تکرار و 3 مشاهده در هر تکرار انجام شد. عوامل شامل 5 سطح جایگزینی ذرت با گندم(0%، 25%، 50%، 75%، و 100%)، سه سطح آنزیم فیتاز )0، 500، و 1000 (FTUو دوسطح فسفر غیر فیتاته 70و 55 درصد سطح توصیه شده بود. مواد مغذی کلیه جیره‌ها بجز فسفرغیر فیتاته یکسان بود. درصد تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، ضریب تبدیل، مقاومت پوسته، ضخامت پوسته و خاکستر استخوان در این آزمایش مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر سطوح مختلف گندم بر درصد تولید، وزن تخم مرغ، ضریب تبدیل، مقاومت پوسته، ضخامت پوسته وخاکستر استخوان معنی‌دار بود (05/0p}, keywords_fa = {جایگزینی,فسفر غیر فیتاتی,فیتاز,گندم,مرغ تخمگذار.}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_20618.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_20618_fb2d6a2c1702465207116c6ee6af3d64.pdf} }