@article { author = {AMIRABADI FARAHANI, M. and ZAMANI, P}, title = {Genetic Analysis of Number of Lambs Born per Lambing in Mehraban Breed Ewes, using B-Spline Random Regression Models}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {113-120}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35560}, abstract = {A number of 5558 lambing records of 2245 Mehraban ewes, collected during years 1995 to 2010 were utilized to estimate the variance components and heritability for the number of lambs per lambing,  making use of B-Spline random regression models. The fixed factors affecting the studied trait were identified using general linear model analysis as well as SAS software, where flock-year-season and the age of ewe at lambing (month) had significant effects. Variance components were estimated as based on linear, quadratic and linear-quadratic B-Spline random regression models with 4 to 6 knots, using WOMBATsoftware. The models were compared using AIC and BIC indices, out of which model QLL4 (quadratic for fixed regression and linear for additive genetic, as well as permanent environmental effects with 4 knots) was found out as more suitable than the others. According to this model, estimates of additive genetic, permanent environmental, and phenotypic variances of a number of lambs per lambing stood in the ranges of 0.01 to 1.24, 0 to 4.09 and 0.34 to 5.98, respectively. Moreover, heritability estimate for the studied trait was in the ranges of 0.02 to 0.28. The heritability estimates for the number of lambs per lambing at 60 to 72 months of age were higher than those for the other ages.}, keywords = {variance components,heritability,Number of lambs per lambing,random regression model,B- Spline}, title_fa = {آنالیز ژنتیکی تعداد بره متولد شده در هر زایش میش¬های نژادمهربان با کمک مدل¬های رگرسیون تصادفی بی¬اسپلاین}, abstract_fa = {در این پژوهش به­منظور برآورد اجزای واریانس و وراثت­پذیری تعداد بره در هر زایش گوسفند مهربان با استفاده از مدل­های رگرسیون تصادفی، از 5558 رکورد زایش مربوط به 2245 رأس میش طی سال­های 1374 تا 1389 استفاده گردید. شناسایی عوامل ثابت مؤثر بر صفت مورد بررسی با مدل خطی تعمیم یافته و نرم­افزار  SASانجام شد که گله- سال- فصل و سن میش هنگام زایش (ماه)اثرات معنی­داری داشتند. اجزای واریانس بر اساس مدل­های رگرسیون تصادفی بی­اسپلاین خطی و درجه دو و تعداد گره­های 4 تا 6بانرم­افزار WOMBAT برآورد شدند. مقایسه مدل­ها با کمک شاخص­های AIC و BICانجام شد که در این میان مـدل QLL4 (درجه دو برای رگرسیون ثابت، خطی برای اثرات ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی با تعداد گره 4) بهتر از مدل­های دیگر بود. بر اساس این مدل، واریانس­های ژنتیکی افزایشی، محیط دائمی و فنوتیپی به­ترتیب در دامنه 01/0 تا 24/1، 00/0 تا 09/4 و 34/0 تا 98/5 برآورد شدنـــد. همچنیـن بـرآورد وراثت­پـذیری این صفت در دامنه 02/0 تا 30/0 قـرار داشـت. وراثت­پذیری تعداد بره در هر زایش در سنین 60 تا72ماهگی،بالاتر از سنین دیگر بود.}, keywords_fa = {اجزای واریانس,بی اسپلاین,تعداد بره در هر زایش,وراثت پذیری,مدل رگرسیون تصادفی}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35560.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35560_f62469575d9ed58a1daccab509a14f69.pdf} } @article { author = {AALI, M and MORADI SHAHRBABAK, H and MORADI SHAHRBABAK, M and SADEGHI, M}, title = {A Study of Polymorphism in Exon 6 of Calpastatin Gene through PCR- SSCP Method and Its Association with Carcass Traits in Lori-Bakhtiari and Zel-Atabay Sheep}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {121-130}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35561}, abstract = {Calpastatin has been introduced as an effective candidate gene as regards growth efficiency and meat quality traits. Throughout the present study, blood sampling as well as carcass trait measurements were performed on 74 Lori-Bakhtiari sheep and on 40 Zel-Atabay cross-breds from industrial slaughterhouses of Shahrekord and Gorgan cities, respectively. Following DNA extaction, Polymerase Chain Reactions were performed for amplification of a 254 bp fragment containing the entire exon 6 of calpastatin gene. SSCP method along with silver staining were employed for genotyping of PCR products. Fourteen genotypic patterns namely: AA, BB, AB, AC, AD, BE, AF, AG, AH, AI, JJ, AJ, BK, and AL were observed with frequencies of 0.035, 0.123, 0.105, 0.114, 0.009, 0.053. 0.316, 0.027, 0.017, 0.017, 0.009, 0.105, 0.017, and 0.053, respectively for the two breeds. The calpastatin gene significantly affected live weight before slaughter, fat-tail weight(p<0.001), percentage of the fat-tail to carcass weights (p<0.01) as well as fat bearing carcass weight (p<0.05). Genotype AB was found as the superior genotype for all the traits. The favorable genotype for growth traits was AJ, whereas BE being the favorable one for weight and for percentage of fat-tail (animals with BE genotype bore a smaller fat-tail) but this genotype along with genotype BB were unfavorable as regards growth traits.}, keywords = {Exon 6,Fat-tail,Abdominal Fat Weight,Live Weight}, title_fa = {بررسی چندشکلی اگزون 6 ژن کالپاستاتین به روش PCR-SSCP و ارتباط آن با صفات لاشه در گوسفندان لری-بختیاریو زل-آتابای}, abstract_fa = {کالپاستاتین به عنوان ژن کاندیدای مؤثر بر بازده رشد و صفات کیفی گوشت مطرح است.در مطالعه حاضر از تعداد 74 رأس گوسفند نژاد لری-بختیاری و 40 رأس آمیخته زل-آتابای به ترتیب از کشتارگاه های صنعتی شهرستان های شهرکرد و گرگان خون گیری و اندازه گیری صفات لاشه به عمل آمد.پس از استخراج DNA، واکنش های زنجیره ای پلیمرازجهت تکثیر قطعه 254 جفت بازی دربرگیرنده تمام اگزون 6 ژن کالپاستاتین انجام گرفت. برای تعیین ژنوتیپ محصولات PCR، از روش SSCP و رنگ آمیزی با نیترات نقره استفاده شد که طی آن، 14 الگوی ژنوتیپیِ AA، BB، AB، AC، AD، BE، AF، AG، AH، AI، JJ، AJ، BK و  ALبه ترتیب با فراوانی 035/0، 123/0، 105/0، 114/0، 009/0، 053/0، 316/0، 027/0، 017/0، 017/0، 009/0، 105/0، 017/0 و 053/0 در دو نژاد مشاهده شد.ژن کالپاستاتین اثر معنی داری بر صفات وزن زنده قبل از کشتار(001/0P<)، وزن دنبه(001/0P<)،وزن لاشه با دنبه(05/0P<) و درصد وزن دنبه به وزن لاشه(01/0P<) داشت. ژنوتیپ AB ژنوتیپی مطلوب برای مجموع صفـات مورد بررسی، ژنوتیـپ –AJ مطلوب برای صفـات رشـد و ژنـوتیـپ  BE اگرچه به لحاظ دنبه ژنوتیپی مطلوب بود (حیوانات با ژنوتیپ BE دارای دنبه کوچک بودند) ولی به همراه ژنوتیپBB، ژنوتیپ هایی نامطلوب برای صفات رشدبودند.}, keywords_fa = {اگزون 6,دنبه,چربی درون شکمی,وزن زنده}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35561.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35561_fce8e7359de8b034be61daa80ec24ac1.pdf} } @article { author = {NAJAFY, M. and RAHIMI, G and ANSARI, Z and JIVAD, F}, title = {Effect of Allelic Polymorphism in Exon 3 of Leptin Gene on Production Traits in Naeini Sheep Breed}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {131-139}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35562}, abstract = {Identification of effective major genes releted with energy balance, milk production, fertility, immunity, as well as feed consumption constitutes some of the most important and strategic objectives in animal breeding and genetics researches. Among the major genes, leptin is one of the largely effective ones the polymorphism of which is closely related with important economic traits in livestock. Throughout this study, 100 blood samples were randomly collected from Naeini sheep breed. DNA was extracted using modified salting out method and Polymerase Chain Reaction employed for amplification of a fragment of 275 bp length from exon 3 of leptin gene. The two methods of PCR-SSCP and DNA sequencing were employed for identification of different genotypes. Results showed a single nucleotide mutation of A to C in the nucleotide position of 49 (in the amplified fragment) indicating a type of silent mutation. The frequency of each A and C alleles and of the two AA and AC genotypes were determined at 0.73 and 0.27, respectively. In the course of this research work, the observed effect on growth and wool production traits was also evaluated. The birth weight in sheep with AC genotype was higher than that in animals with BB genotype (P< 0.01), but there was no other significant effect of the observed genotypes on the other studied traits. It can be concluded that in the case of repeated results obtained from further research in the future studies, (of  higher sample sizes) it may be possible to use either this marker site or other sites (relevant to leptin gene) in selection programs as based on molecular DNA markers.}, keywords = {Naeini sheep,Leptin gene,Polymorphism,growth traits,Wool production traits,PCR- SSCP,DNA sequencing}, title_fa = {اثر چند شکلی آللی در اگزون 3 ژن لپتین بر صفات رشد و تولید پشم در گوسفند نژاد نائینی}, abstract_fa = {شناسایی ژن های عمده تاثیرگذار بر توازن انرژی، تولید شیر، باروری، ایمنی و مصرف خوراک از اهداف مهم و استراتژیک در تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد دام می باشد. از میان ژن های عمده، ژن لپتین از جمله ژن های بزرگ اثری است که چند شکلی موجود در آن با صفات مهم اقتصادی در دام های اهلی مرتبط است. در این پژوهش نمونه های خون به طور تصادفی از 100 راس گوسفند نژاد نائینی جمع آوری شد. DNA به روش نمکی بهینه یافته استخراج و یک قطعه 275 جفت بازی از اگزون 3 ژن لپتین با استفاده از واکنش زنجیره پلی مراز تکثیر شد. به منظور تعیین ژنوتیپ های مختلف از دو روش PCR-SSCP و توالی یابی DNA استفاده شد. نتایج این مطالعه یک جهش تک نوکلئوتیدی A به C در موقعیت باز 49 قطعه تکثیری در این پژوهش (مطابق با موقعیت بازی 200 توالی ثبت شده EF534370.1)که از نوع جهش خاموش بود را نشان داد. فراوانی هر یک از آلل های A و C و فراوانی دو ژنوتیپ AA و AC به ترتیب برابر با 0.73 و 0.27 برآورد شد. در این پژوهش، اثر SNP مشاهده شده روی صفات رشد و تولید پشم مورد بررسی قرار گرفت. وزن تولد در گوسفندان با ژنوتیپ AC به طور معنی داری بیشتر از گوسفندان با ژنوتیپ AA بود (p<0.01)، اما اثر ژنوتیپ های مشاهده شده روی دیگر صفات مورد مطالعه معنی دار نبود. می توان نتیجه گیری نمود که با انجام تحقیقات بیشتر در تحقیقات بعدی با اندازه نمونه های بزرگتر، احتمالا بتوان از این جایگاه نشانگری و یا دیگر جایگاه های مرتبط به ژن لپتین در برنامه های انتخاب بر اساس نشانگرهای مولکولی مبتنی بر DNA بهره گرفت.}, keywords_fa = {گوسفند نائینی,ژن لپتین,چند شکلی,صفات رشد,صفات تولید پشم,PCR-SSCP,توالی یابی DNA}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35562.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35562_a6986a27974d95c3fb53a1b775893d33.pdf} } @article { author = {BAGHERI, M. and MIRAIE- ASHTIANI, R and MORADI-SHAHRBABAK, M and PAKDEL, A and NEJATI-JAVAREMI, A}, title = {A Study of the Relationship between TLR4 Gene and Clinical Mastitis in Holstein Dairy Cows in Iran}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {141-148}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35563}, abstract = {The Toll-like Receptor 4 (TLR4) is an innate immune protein on cell surfaces that identifies Lipopolysaccharide (LPS) of gram-negative bacteria. Genetic markers associated with innate responses during mastitis could help in selection of cattle to improve disease resistance. The objective of this study was to determine the association between TLR4 gene and clinical mastitis, using selective genotyping method. A total of 270 cows of two extreme groups namely: top clinical mastitis resistant vs. top susceptible ones were selected. For genotyping, the 2 methods of: PCR-RFLP and PCR-SSCP were made use of. Identified polymorphisms induced A-G in exon 2, and C-T in exon 3. Following sequencing, polymorphism effects on clinical mastitis were analyzed using logistic regression. The results indicated that TLR4 gene was significantly associated with clinical mastitis resistance.}, keywords = {clinical mastitis,TLR4 gene,Holstein cattle}, title_fa = {بررسی رابطه¬ی ژن TLR4 با ورم پستان بالینی در گاو¬های هلشتاین ایران}, abstract_fa = {ژنToll-Like Receptor 4(TLR4)  به عنوان یک گیرنده­ی سطح سلولی که در پاسخ­های ایمنی ذاتی موثر است، سبب شناسایی لیپو پلی ساکاریدهای باکتری­های گرم منفی می­شود. نشانگرهای ژنتیکی مرتبط با پاسخ­های ایمنی در طول بروز ورم پستان می­تواند در انتخاب گاوها کمک کند. هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطه­ی ژن  TLR4با ورم پستان بالینی بود. 270 فرد بر اساس بالاترین و پایینترین توزیع عوامل باقیمانده ورم پستان بالینی در دو گروه حساس و مقاوم به ورم پستان بالینی با استفاده از روش نمونه برداری توالی یابی انتخابی، انتخاب شدند. به منظور تعیین ژنوتیپ حیوانات از دو روش آزمون چند شکلی ترکیب تک رشته ای (PCR-SSCP) و آزمون چند شکلی قطعات محدود شده (PCR-RFLP) استفاده شد. پس از توالی یابی چند شکلی­ نوکلئوتید A-G در اگزون 2 و C-T در اگزون 3 از ژن مذکور شناسایی شد. اثر چند شکلی ژن TLR4 روی ورم پستان بالینی با استفاده از تابعیت لوجستیک تجزیه شد. نتایج نشان داد که ژن TLR4  به طور معنی­داری با مقاومت به بیماری ورم پستان بالینی مرتبط است.}, keywords_fa = {گاو هلشتاین,ژن TLR4,ورم پستان بالینی}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35563.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35563_7ea191c9c13832bf3e22787786609064.pdf} } @article { author = {KHALKHALI, R. and VAEZ TORSHIZI, R. and MASOUDI, A. A.}, title = {Pedigree Structure of some Herds of Iranian Holstein Cattle and their Impacts on Inbreeding}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {149-155}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35564}, abstract = {Pedigree information of Iranian Holstein dairy cattle, collected via Animal Breeding Centre of Iran from 1971 to 2007, were utilized to describe the reasons for the increasing inbreed coefficient. Inbreeding coefficient (F) and Pedigree Completeness (PCI) of all the available cattle were found out using a pedigree structure of 883713 animals. The herds with PCI of above 0.85 were picked out and divided into two groups, one group (G1) with high F ( and PCI=0.97) and the other (G2) with low F ( and PCI=0.95). For each group, a reference population (animals born within years 2002 to 2007) was defined and the pedigree traced back. The number of individuals picked out from the pedigree were 35638 and 41850, for G1 and G2 respectively. The probability of gene origin (effective number of founders, founder genome equivalent and non-founders) were estimated for both groups. The number of founders, effective number of founders, founder genome equivalent, non-founders, and the number of founders, contributing to 50% of the gene pool of reference population were recorded as 5226, 296.84, 9.31, 9.61, and 134 in G1 and while 7562, 331.46, 16.78, 17.67, and 153 in G2, respectively. The results finally indicated that the higher inbreeding coefficient in Iranian Holstein may be attributed to a small number of effective founders.}, keywords = {Holstein,Probability of gene origin,Iran}, title_fa = {ساختار شجره برخی گله های گاو هلشتاین ایران و تاثیر آن بر هم خونی}, abstract_fa = {در بررسی حاضر از اطلاعات شجره ا ی گاو هلشتاین ایران، که توسط مرکز اصلاح دام کشور در  طی سال های 1350 تا 1388 ثبت شده بود، برای بررسی علت افزایش هم خونی استفاده شد. ضریب هم خونی و معیار کامل بودن شجره همه گاوها با استفاده از ساختار شجره ی 883713 حیوان محاسبه شد. گله های با معیار کامل بودن شجره بیش از 85/0 استخراج و به دو گروه، هم خونی زیاد (گروه 1) با متوسط هم خونی 0514/0 و معیار کامل بودن شجره 97/0، و گروه هم خونی کم (گروه 2)  با متوسط هم خونی 0184/0 و معیار کامل بودن شجره 95/0 تقسیم شدند. برای هر دو گروه، جمعیت مرجع (حیوانات متولد شده در طی سال های 1381 تا 1388) تعریف شدند. تعداد حیوانات شجره ی هر گروه، به ترتیب، 35638 حیوان در گروه 1 و 41850 حیوان در گروه 2 بود. احتمال منشاء ژن (تعداد حیوانات بنیان گذار، تعداد موثر حیوانات بنیان گذار، معادل ژنومی حیوانات بنیان گذار و اندازه موثر حیوانات غیر بنیان گذار و سهم بنیان گذارها) برای هر دو گروه محاسبه شد. تعداد حیوانات بنیان گذار، تعداد موثر حیوانات بنیان گذار، معادل ژنومی حیوانات بنیان گذار و اندازه موثر حیوانات غیر بنیان گذار و سهم بنیان گذارها در 50 درصد ژنوم جمعیت حاضر در گروه هم خونی زیاد، به ترتیب، 5226، 84/296، 31/9، 61/9 و 134 و در گروه هم خونی کم، به ترتیب، 7562، 46/331، 78/16، 67/17 و 153 بود. این نتایج نشان می دهند که، هم خونی زیاد گله های گاوهای هلشتاین ایران می تواند ناشی از تعداد موثر حیوانات بنیان گذار کم باشد.  }, keywords_fa = {}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35564.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35564_7a1ad0f54729e35b9acbe889c57e7900.pdf} } @article { author = {EBRAHIMI, M. and ZARE SHAHNEH, A. and SHIVAZAD, M. and ANSARI PIRSARAEI, Z. and TEBIANIAN, M. and ADIBMORADI, M. and NOURIJELYANI, K.}, title = {An Evaluation of the Effect of Feeding L-arginine on Growth Performance, Carcass Traits and Blood Parameters in Broiler Chickens}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {157-166}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35565}, abstract = {The objective of the present study was to determine the effects of different levels of L-arginine in the diet on the growth performance, carcass traits, and blood parameters of female Ross broiler chickens within their starter period. A number of, 192 day old female Ross broiler chickens were fed with 4 dietary treatments in a completely randomized design, each dietary treatment had 4 replication. Dietary treatments included 100, 153, 168 and 183% of digestible arginine, as based on the Ross catalogue recommendation. The birds, were fed from day 1 to 10. On the 10th day of experiment, three chickens per replication were randomly selected, blood samples were collected from each, and then the birds were slaughtered to measure carcass traits and determine blood parameters. The results revealed that dietary arginine treatments significantly (P<0.05) affected the increase in 10-day body weight, daily weight gain, feed efficiency, carcass weight, carcass efficiency, weight and thickness of breast muscle, thigh weight, heart weight, weight plus length of duodenum, jejunum, and ileum; while decreasing (P<0.05) carcass abdominal fat weight. Arginine supplementation also increased (P<0.05) plasma concentrations of triiodothyronine (T3), thyroxin (T4while decreasing (P<0.05) plasma concentrations of cholesterol, triglyceride, and urea. According to the results of the study, a consumption level of 168% digestible arginine, as based upon Ross catalogue recommendations, rendered the most desirable results on growth improvement and carcass traits, while the diet containing 183% digestible arginine, also based upon Ross catalogue recommendations, led to the greatest fat carcass reduction.}, keywords = {arginine,growth performance,carcass characteristics,Blood parameters,Broiler Chicken}, title_fa = {بررسی اثرات تغذیه ال-آرژنین بر عملکرد رشد، صفات لاشه و فراسنجههای خونی در جوجههای گوشتی}, abstract_fa = {چکیده  هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات سطوح مختلف ال-آرژنین بر عملکرد رشد، صفات لاشه‌ای و فراسنجه‌های خون در جوجه مرغ‌های گوشتی سویه راس در دوره آغازین بود. در این آزمایش تعداد 192 جوجه مرغ گوشتی یک روزه سویه راس در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 جیره غذایی تغذیه شدند که هر جیره غذایی شامل 4 تکرار بود. جیره‌های غذائی حاوی مقادیر 100%، 153%، 168% و 183 % آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس بودند و از 1 تا 10 روزگی تغذیه شدند. در روز دهم آزمایش، تعداد سه جوجه از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب، نمونه‌های خون از هر کدام جمع آوری شده و کشتار شدند تا صفات لاشه و پارامتر‌های خونی مورد اندازه‌گیری قرار گیرد. نتایج نشان دادند که جیره غذایی آرژنین اثر معنی‌دار افزاینده (05/0 P<) بر وزن 10 روز‌گی، افزایش وزن روزانه، بازده خوراک، وزن لاشه، بازده لاشه، وزن و ضخامت ماهیچه سینه‌ای، وزن ران، وزن قلب، وزن و طول دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم داشت، در حالی که وزن چربی شکمی لاشه کاهش (05/0 P<) یافت. همچنین مکمل آرژنین غلظت‌های پلاسمائی تری‌یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) را افزایش (05/0 P<) داد، ولی غلظت‌های پلاسمائی کلسترول، تری‌گلیسرید و اوره را کاهش (05/0 P<) داد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، مصرف میزان 168% آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس، بهترین نتیجه را در بهبود رشد و صفات لاشه و در جیره حاوی 183 % آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس، بیشترین کاهش چربی لاشه را در پی داشته است.}, keywords_fa = {آرژنین,عملکرد رشد,صفات لاشه,فراسنجههای خونی,جوجه گوشتی}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35565.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35565_69fa145e123dcf4bb37a38955713b712.pdf} } @article { author = {YOUSEFI, A. R. and KOHRAM, H. and ZARE SHANHEH, A. and SADEGHI, M. and NASROLLAHI, S.}, title = {The Effect of Sex and Carcass Weight on the Meat Quality and Fatty Acid Composition in Zel Lambs}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {167-175}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35566}, abstract = {The objective of the current study was to investigate the effects of sex and carcass weight on the fatty acid composition in Longissimus dorsi in Zel lambs. Thirty pasture reared lambs (15 males and 15 females) were randomly selected from local flocks. Following slaughtering, the carcasses were assorted into two groups, according to their weights (>15kg and <15kg). Back fat thickness as well as intramuscular fat weighed more in female lambs and as well in lambs of greater than 15 kg carcass weight (p<0.05). Females and heavier lambs (>15kg carcass weight) bore higher a* (redness) than males and than lambs of less weight (p<0.05 and p<0.01, respectively). However, males showed higher b* (yellowness) than female lambs (p<0.05). Cooking loss and shear force in females were recorded as less than those for male lambs (p<0.05). SFA/PUFA ratio was observed to be greater in female lambs and in lambs of more than 15 kg carcass weights (p<0.05). The ratio of n-3: n-6 PUFA in less weighted lambs (<15 kg carcass weight) was lower than that in heavier lambs. Meat from males was of a lower atherogenic Index (AI), as compared with that from female lambs (p<0.05). In total, meats from males and from lambs of lower than 15kg carcass weight were observed to be of more desirable nutritional characteristics and color quality.}, keywords = {Meat quality,Fatty acid composition,Carcass weight,Sex,Zel lambs}, title_fa = {تاثیر وزن لاشه و جنس بر کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب گوسفندان نژاد زل}, abstract_fa = {هدف از این مطالعه­ تعیین اثر وزن لاشه و جنس بر کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب ماهیچه­ی راسته­ی گوسفندان زل بود. سی راس بره زل (15 راس نر و 15 راس ماده) از گله­ی پرورش یافته در مرتع به طور تصادفی انتخاب شد. پس از کشتار، بر اساس وزن، لاشه­­ها به دو گروه (>15 و <15 کیلوگرم) تقسیم شد. چربی پشت و چربی درون­ماهیچه­ای به‌طور معنی­داری در گوسفندان دارای وزن لاشه بالاتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده­ بیشتر بود (05/0p<). همچنین گوسفندان دارای لاشه­ی سنگین­تر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده، شاخص قرمزی گوشت (a*) بالاتری داشتند (به ترتیب 01/0p< و 05/0p<). شاخص زردی گوشت (b*) گوسفندان ماده نسبت به گوسفندان نر به­طور معنی­داری بالاتری بود (05/0p<). تولید شیرابه در گوسفندان با لاشه­ی سنگین­تر (وزن لاشه بیشتر از 15 کیوگرم) کم­تر بود (05/0p<)؛ درحالی­که گوشت گوسفندان ماده افت حاصل از پخت و نیروی برش کم­تر نشان داد (05/0p<). نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع (PUFA/SFA) در گوسفندانی که لاشه­ی سبک­تر داشتند و گوسفندان ماده به­طور معنی­داری بالاتر بود (05/0p<). نسبت اسیدهای چرب 6n- به 3n- در گوسفندان دارای لاشه­ی سبک­تر، کم­تر از گروه دارای لاشه­ی سنگین­تر بود (05/0p<). گوشت گوسفندان نر نسبت به ماده شاخص گرفتگی رگی (Atherogenic Index= C12:0+C14:0+C16:0/n-3PUFA+n-6PUFA+MUFA) :AI)) کم­تری داشت (05/0p<). در مجموع، گوشت بره­های نر و گوسفندانی که لاشه­ی کم­تر از 15 کیلوگرم (متوسط وزن زنده 30 کیلوگرم) داشتند، از نظر کیفیت تغذیه­ای و رنگ، وضعیت مطلوب­تری داشت؛ هر چند برخی از شاخص­های کیفیت گوشت (نیروی برش و افت حاصل از پخت) در گوسفندان با وزن لاشه­ی بالاتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده بهتر بود. بنابراین، با توجه به نتایج می­توان گوشت تولیدی گوسفندان نر و گوسفندانی که وزن لاشه­ی کمتر از 15 کیلوگرم داشتند را به عنوان گوشتی سالم­تر از نظر شاخص­های چربی و با کیفیت­تر از نظر شاخص­های رنگ معرفی کرد.}, keywords_fa = {کیفیت گوشت,ترکیب اسیدهای چرب,وزن لاشه,جنس,گوسفند زل}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35566.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35566_be9177b902f571a45de88d9c648f11e1.pdf} } @article { author = {ROHANI, N. S. and KARIMI TORSHIZI, M. A. and NIKKHAH, M.}, title = {An Increase in Quail’s Egg Lysozyme via Dietary Amino Acids Supplementation}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {177-186}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35567}, abstract = {Lysozyme is one of the bioactive components of eggs with well known antibacterial potential, widely used in food industry, medicine and pharmaceutics. In this study, the possibility of quail’s egg lysozyme concentration and activity (modified via amino acids dietary supplementation) was investigated. In accordance with lysozyme amino acids profile, four amino acids of: asparagine, arginine, glycine, and methionine were added to layer quails’ feed. For supplementation of amino acids, provision of the same level of protein content in all the groups was considered, so that amino acids were supplemented in such a way as to add 0.235% protein to the basal diet. A total of 72 Japanese quails were employed in a completely randomized design experiment of six experimental groups, three replicates and four birds in each of the 18 cages. Amino acids supplementation was proved to have significant increasing effect on egg number and on total egg,s mass production (P<0.05). Feed conversion ratio did not significantly differ among the experimental groups, but the most desirable ratio was observed in the control group. Egg shell weight, percentage of albumen, percentage of yolk, albumen height, Haugh unit and yolk height showed significant differences among the experimental groups (P<0.05).  Supplementation of amino acids to the diet improved these parameters of eggs. Lysozyme activity was assessed via lysoplate and turbidity methods. Supplementation of arginine and asparagine alone and in their combinations increased the lysozyme activity as evaluated by lysoplate (P<0.05) and by turbidity (P<0.05) methods. Lysozyme concentration was also influenced by a supplementation of the mentioned amino acids (P<0.05).}, keywords = {Egg white lysozyme,Japanese quail,Amino acids,Egg production,egg quality}, title_fa = {افزایش محتوای لایزوزیم تخم بلدرچین ژاپنی با مکمل سازی جیره¬ای اسیدهای آمینه}, abstract_fa = { به منظور بررسی امکان تغییر غلظت و فعالیت آنزیم لایزوزیم در تحقیق حاضر چهار اسیدآمینه آسپاراژین، آرژنین، گلایسین و متیونین به جیره غذایی بلدرچین­های تخمگذار مکمل شد. برای مکمل سازی اسیدهای آمینه، یکسان بودن محتوای پروتئینی جیره در تمام گروه­های آزمایشی اساس کار قرار گرفت و بدین منظور مقدار اسیدهای آمینه مکمل افزوده شده در گروه­های آزمایشی معادل 235/0 درصد پروتئین خام بود. تعداد 72 قطعه بلدرچین تخمگذار در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار، 3 تکرار و 4 پرنده در هر قفس به مدت 30 روز مورد استفاده قرار گرفت. مکمل­ نمودن اسیدهای آمینه اثر مثبت و معنی­داری بر روی درصد تولید تخم و توده تخم داشت (05/0P<)، ضریب تبدیل غذایی در بین گروه­های آزمایشی تفاوت معنی­داری نشان نداد، لیکن از نظر عددی بهترین ضریب تبدیل مربوط به گروه شاهد بود (05/0P<). وزن پوسته، درصد سفیده، درصد زرده، ارتفاع سفیده، واحد هاو و ارتفاع زرده بین گروه­های آزمایشی تفاوت معنی­دار نشان دادند(05/0P<) و افزودن اسیدهای آمینه به جیره غذایی بلدرچین­ها موجب افزایش این صفات گردید. فعالیت آنزیم لایزوزیم با دو روش لایزوپلیت و کدورت سنجی سنجیده شد، مکمل نمودن اسیدهای آمینه آرژنین و آسپاراژین به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر موجب افزایش فعالیت آنزیم لایزوزیم در هر دو روش لایزوپلیت (05/0P<) و کدورت سنجی (05/0P<) شد. غلظت پروتئین لایزوزیم هم تحت تأثیر افزودن جیره­ای اسیدهای آمینه قرار گرفت (05/0P<). بر اساس نتایج این تحقیق امکان افزایش لایزوزیم تخم از طریق مکمل سازی جیره­ای اسیدهای آمینه وجود دارد.}, keywords_fa = {اسیدهای آمینه,بلدرچین ژاپنی,تولید تخم,کیفیت داخلی تخم,لایزوزیم سفیده تخم}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35567.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35567_2b6e1609bca53a726f8df3356b12e0c3.pdf} } @article { author = {AYAZ, M. and SHIVAZAD, M. and SHAHI, M. H. and HAJIBABAEI, A. and SHAHRAMI, E.}, title = {A Determination of Apparent and True Metabolizable Energy of Beet Pulp fed to Ostrich, Assessed via Marker and Total Excreta Collection Methods}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {187-195}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35568}, abstract = {This experiment was conducted to determine the AME, AMEn, TME and TMEn of beet pulp fed to male ostriches at  their 90 d of age. Different levels of beet pulp (0, 15, 30 and 40%) were fed through replacements in the basal diet. For a determination of AME and AMEn using marker method, beet pulp was replaced in the basal diet at 40%. A number of 16 vs. 8 ostrich chicks were employed in each of the total collection vs. marker methods, respectively. A completely randomized design of 4 replicates was adopted. AME and AMEn were determined via chromic oxide marker and via total excreta collection methods. The AME and AMEn for beet pulp were recorded as 3199±238, 2902±95, 3125±214 and 2798±86 kcal/kg (at 40 % of replacement) as assessed through chromic oxide marker and total excrete collection, methods respectively. Assessment of TME and TMEn of beet pulp as based upon different levels of feedstuff were recorded 3215 and 3134 kcal/kg respectively. The results finally indicated that use of the ME data assessed via adult leghorn cockerel (in formulating the starter diet for ostrich) is not applicable, and values of ME in ration formulation regarding ostrich are to be determined}, keywords = {AME,AMEn,TME,TMEn,Beet pulp,Ostrich}, title_fa = {تعیین انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری و حقیقی تفاله چغندر قند در شترمرغ با استفاده از دو روش جمع آوری کل فضولات و معرف اکسید کروم}, abstract_fa = {هدف از انجام این تحقیق تعیین مقدار انرژی قابل متابولیسم ظاهری و ظاهری تصحیح شده بر حسب نیتروژن (AME و AMEn) و همچنین مقدار انرژی قابل متابولیسم حقیقی و حقیقی تصحیح شده بر حسب نیتروژن (TME و TMEn) تفاله چغندر قند در شترمرغ های نر 3 ماهه بود. تفاله چغندر قند در سطوح صفر، 15، 30 و 40 درصد در جیره پایه جایگزین شد. در تعیین AME و AMEn  با استفاده از معرف، تفاله چغندر قند تنها در سطح 40 درصد در جیره پایه جایگزین گردید. به منظور انجام این آزمایش در روش جمع آوری کل فضولات و روش استفاده از معرف به ترتیب  از 16 و 8 قطعه جوجه شترمرغ 3 ماهه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار استفاده شد. اندازه گیری مقدار AME  تفاله چغندر قند به دو روش خورانیدن معرف اکسید کروم و جمع آوری کل فضولات انجام شد که مقادیر به دست آمده برای این دو روش در سطح 40 درصد به ترتیب 238 ± 3199 و 95 ± 2902 کیلوکالری بر کیلوگرم بود. مقدار AMEn در دو روش مذکور در سطح 40 درصد به ترتیب 214 ± 3125 و 86 ± 2798 کیلوکالری بر کیلوگرم برآورد گردید. اندازه گیری مقدار TME و TMEn تفاله چغندر قند در این آزمایش با استفاده از مقادیر سطوح مختلف ماده آزمایشی توسط روش رگرسیونی به ترتیب 3215 و 3134 کیلوکالری بر کیلوگرم به دست آمد. نتایج حاصله نشان داد که اعداد مربوط به AME و TME و اشکال تصحیح شده آن ها براساس نیتروژن که در جداول احتیاجات مرغ ارائه شده اند بسیار پایین تر از اعداد انرژی قابل  متابولیسم مواد خوراکی به دست آمده در شترمرغ است و برای مراحل ابتدایی رشد شترمرغ قابل استفاده نبوده و لذا تعیین انرژی قابل متابولیسم اقلام خوراکی مورد استفاده در تغذیه برای شترمرغ الزامی می باشد.}, keywords_fa = {انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری و حقیقی,تفاله چغندر قند,شترمرغ}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35568.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35568_463694828a97aa6dba20c633861539be.pdf} } @article { author = {HOSSEINI, S. H. and ROOZBEHAN, Y. and AGHASHAHI, A. R. and REZAI, J.}, title = {Effect of Dietary ubstitution Corn Grain for Barley on Performance and Some Reproductive Characteristics in Early Lactating Holstein Cows}, journal = {Iranian Journal of animal Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {196-206}, year = {2013}, publisher = {پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران}, issn = {2008-4773}, eissn = {2423-7949}, doi = {10.22059/ijas.2013.35569}, abstract = {This research was conducted to assess the effect of substituting corn for barley grain in diet on performance and reproductive characteristics of early lactating, Holstein dairy cattle. A number of fifteen cows in their second lactation (26±11 DIM) with 36.7±5.6 kg milk/d were investigated for 75 day (15 day for adaptation and 60 day for sampling) in a completely randomized design. The iso-energetic and iso-nitrogenous diets contained different levels (80, 160 or 240 g/kg DM) of corn substituted for barley grain. Feed was offered ad libitum as total mixed ration. In the experimental period, daily Dry Matter Intake (DMI), milk yield, body weight blood chemistry parameters, as well as reproductive characteristics were recorded. The DMI, milk yield, milk fat and protein percentage, plasma glucose and insulin concentrations, Services Per Conception(SPC) and Open Days (OD) for the cows fed the diet containing 80 g of corn/kg DM, respectively, were 24.76, 42.07 kg/d, 3.26 and 2.98%, 60.1 mg/dL, 0.409 µg/L, 1.6 and 95.8 d. Daily DMI, milk yield and feed efficiency were recorded as similar among treatments. Increasing the level of corn in the diet did not affect milk fat, protein and lactose, although the percentages of protein and fat were, numerically slightly increased. With increase in the level of corn in the diet, plasma concentration of insulin, numerically, increased, but beta hydroxyl butyrate and cholesterol declined, numerically. Replacing 240 g/kg of corn for barley in the diet caused a numerical decrease of SPC and OD as compared with other treatments. Overall, replacing corn grain for barley in the diet did not significanty affect milk production and composition. On the other hand, starch source did but only slightly affect the blood metabolites and reproductive parameters.}, keywords = {Barley grain,Corn grain,milk yield,reproduction,Dairy cow}, title_fa = {اثر جایگزینی سطوح مختلف دانه ذرت به جای جو بر عملکرد گاوهای هلشتاین در اوایل دوره شیردهی}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثرجایگزینی سطوح مختلف دانه ذرت به جای دانه جو در جیره بر عملکرد و برخیصفات تولید‌مثلی دراوایل دوره شیردهی، تعداد 15 رأس گاو شیرده هلشتاین زایش دوم(11 ±26روز پس از زایش) با میانگین تولید شیر6/5 ± 7/36 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 75 روز (15 روز عادت‌دهی و 60 روز نمونه‌گیری) مورد بررسی قرار گرفتند.جیره‌های آزمایشی هم‌انرژی، هم‌پروتئین وحاوی سطوح مختلف دانه ذرت (به‌ترتیب 80، 160 یا 240 گرم در کیلوگرم ماده خشک) به جای دانه جو بود. خوراک‌دهی به‌صورت آزاد و به صورت جیره کامل مخلوط انجام شد. در طول دوره آزمایشی مقادیرماده خشک مصرفی روزانه، تولید و ترکیب شیر، تغییر وزن بدن، فراسنجه‌های شیمیایی پلاسما و صفات تولید مثلی اندازه‌گیریگردید. ماده خشک مصرفی، تولید شیر، درصد چربی و پروتئین شیر، غلظت گلوکز و انسولین پلاسما، تعداد تلقیح منجر به آبستنی و فاصله زایش تا آبستنی در گروه مصرف‌کننده 80 گرم در کیلوگرم دانه ذرت، به‌ترتیب، برابر 76/24، 07/42 کیلوگرم در روز، 26/3 و 98/2 درصد، 1/60 میلی‌گرم در دسی‌لیتر، 409/0 میکروگرم در لیتر، 6/1 و 8/95 روز بود. جیره‌های آزمایشی تأثیری بر میزان مصرف خوراک روزانه، تولید شیرو بازده خوراک مصرفی نداشت. با افزایش سطح ذرت در جیره، تغییرات چربی، پروتئین و لاکتوز شیر معنی‌دار نبود، هرچند درصد چربی و پروتئین اندکی افزایش یافت. با افزایش ذرت در جیره، غلظت انسولین پلاسما از نظر عددی اندکی افزایش، و غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات و کلسترول به میزان ناچیزی کاهش یافت. مصرف سطح 240 گرم در کیلوگرم ذرت به جای جو در جیره موجب کاهش اندک در تعداد تلقیح منجر به آبستنیو فاصله زایش تا آبستنی در مقایسه با سایر گروه‌ها شد. در مجموع، جایگزینی دانه ذرت به جای دانه جو در جیره تأثیر معنی‌داری بر تولید و ترکیب شیر نداشت. از سوی دیگر، متابولیت‌های خون و فراسنجه‌های تولید مثلی در اثر تغییر نسبت منبع نشاسته جیره تنها به میزان جزئی تغییر یافت.}, keywords_fa = {دانه ذرت,دانه جو,تولید شیر,تولید مثل,گاو شیری}, url = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35569.html}, eprint = {https://ijas.ut.ac.ir/article_35569_41a9f4b921981b11dd6652447b773e8e.pdf} }