آزاده میرشمس الهی؛ مهدی گنج خانلو؛ فرهنگ فاتحی؛ ابوالفضل زالی؛ مصطفی صادقی
چکیده
آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر استفاده از نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع (امگا-3 و امگا-9) بر عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیک برههای در حال رشد 4 تا 5 ماهه، در شرایط گرم تابستان انجام شد. 32 راس بره بر اساس وزن بدن به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. برهها به صورت انفرادی با جیرههای آزمایشی 1- جیره پایه بدون ...
بیشتر
آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر استفاده از نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع (امگا-3 و امگا-9) بر عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیک برههای در حال رشد 4 تا 5 ماهه، در شرایط گرم تابستان انجام شد. 32 راس بره بر اساس وزن بدن به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. برهها به صورت انفرادی با جیرههای آزمایشی 1- جیره پایه بدون افزودن پودر چربی (شاهد)، 2- جیره پایه حاوی نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب روغن ماهی به میزان 2٪ ماده خشک جیره، 3- جیره پایه حاوی نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب روغن زیتون به میزان 2٪ ماده خشک جیره و 4- جیره پایه حاوی نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب اشباع به میزان 2٪ ماده خشک جیره، به مدت 6 هفته (اوایل تیرماه تا اواسط مردادماه) تغذیه شدند. مصرف خوراک روزانه برهها ثبت، و وزن بدن هر هفته اندازهگیری شد. فراسنجههای فیزیولوژیک شامل دمای رکتوم و نرخ تنفس به صورت هفتگی اندازهگیری شد. در مجموع، تغذیه با نمکهای کلسیمی روغن ماهی، زیتون و چربی اشباع، باعث افزایش معنیدار افزایش وزن روزانه و کاهش معنیدار ضرایب تبدیل غذایی برهها نسبت به گروه شاهد شد (05/0≥ P)، ولی بر ماده خشک مصرفی برهها تاثیر معنیداری نداشت. تغذیه با روغنهای مورد بررسی در این پژوهش، باعث کاهش درجه حرارت رکتوم و تعداد تنفس برههای قرار گرفته در شرایط گرمای تابستان، نسبت به برههای گروه شاهد شد (01/0≥ P). استفاده از نمکهای کلسیمی روغن ماهی، روغن زیتون و چربی اشباع، اثر معنیداری بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام و چربی خام مصرفی برههای گروههای مختلف آزمایشی نداشت، با این حال قابلیت هضم چربی خام در برههای تیمارهای آزمایشی بالاتر از گروه شاهد بود. قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی، با اختلاف معنیداری در برههای گروه شاهد بالاتر از سایر گروهها بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مکملسازی جیره با نمکهای کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع ماهی و زیتون و اسیدهای چرب اشباع، بر میزان بهرهوری برهها تاثیر گذاشته و باعث بهبود عملکرد برهها در طی تابستان شد. بین مکملهای چربی با الگوی متفاوت اسیدهای چرب در این زمینه تفاوتی وجود نداشت.
حسین بائی؛ تقی قورچی؛ عبدالحکیم توغدری
چکیده
به منظور بررسی تاثیر جایگزینی بخشی از دانه غلات با سطوح مختلف دو اسید چرب اشباع پالمیتیک و استئاریک، بر عملکرد برههای پرواری، از 30 راس بره نر آمیخته دالاق-رومانوف به مدت 89 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره شاهد بدون مکمل اسید چرب 2- جیره پایه با 3 درصد اسید پالمیتیک، 3- جیره پایه با 3 درصد اسید استئاریک، 4- جیره پایه ...
بیشتر
به منظور بررسی تاثیر جایگزینی بخشی از دانه غلات با سطوح مختلف دو اسید چرب اشباع پالمیتیک و استئاریک، بر عملکرد برههای پرواری، از 30 راس بره نر آمیخته دالاق-رومانوف به مدت 89 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره شاهد بدون مکمل اسید چرب 2- جیره پایه با 3 درصد اسید پالمیتیک، 3- جیره پایه با 3 درصد اسید استئاریک، 4- جیره پایه با 3 درصد مخلوط 67 درصد اسید پالمیتیک و 33 درصد اسید استئاریک و 5- جیره پایه با 3 درصد مخلوط 67 درصد اسیداستئاریک و 33 درصد اسید پالمیتیک. عملکرد رشد (شامل ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی)، قابلیت هضم مواد مغذی و غلظت فراسنجههای خونی (شامل گلوکز، نیتروژن اورهای خون (BUN)، کلسترول؛ تریگلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)، لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) و آنزیمهای کبدی) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد تیمارهای آزمایشی اثر معنیداری بر ماده خشک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن روزانه برهها نداشت (05/0<P). افزودن مکمل اسید چرب به جیرههای آزمایشی کاهش معنیدار قابلیت هضم ماده خشک را در پی داشت (05/0>P). غلظت لیپوپروتئین با دانسیته بالا در جیرههای حاوی مکمل اسید چرب افزایش معنیداری پیدا کرد (05/0P<). بهطورکلی با توجه به نتایج این پژوهش میتوان گفت که افزودن اسید پالمیتیک و استئاریک تا سطح 3 درصد ماده خشک جیره به صورت جداگانه و یا مخلوط با هم، هیچگونه تاثیر معنیداری بر عملکرد برههای پرواری ندارد.
امید دیانی؛ محمد مهدی شریفی حسینی؛ محمد رضا محمدآبادی؛ احمد آیت الهی مهرجردی
دوره 41، شماره 3 ، آذر 1389، ، صفحه 275-283
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تأثیر تغذیه سیلاژ گریپ فوروت ضایعاتی به جای سیلاژ ذرت بر عملکرد و ترکیب بدن برههای پرواری کرمانی بود. بدین منظور، از 27 راس بره نر به وزن 5/2±5/18 کیلوگرم و سن 10±150 روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. جهت تهیه سیلاژ مرکبات، گریپ فوروت ضایعاتی خرد و به نسبت 4 به 1 با کاه گندم مخلوط و به مدت 60 روز سیلو گردید. ...
بیشتر
هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تأثیر تغذیه سیلاژ گریپ فوروت ضایعاتی به جای سیلاژ ذرت بر عملکرد و ترکیب بدن برههای پرواری کرمانی بود. بدین منظور، از 27 راس بره نر به وزن 5/2±5/18 کیلوگرم و سن 10±150 روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. جهت تهیه سیلاژ مرکبات، گریپ فوروت ضایعاتی خرد و به نسبت 4 به 1 با کاه گندم مخلوط و به مدت 60 روز سیلو گردید. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: 1) 30 درصد سیلاژ ذرت با 70 درصد کنسانتره (شاهد)، 2) 15 درصد سیلاژ ذرت و 15 درصد سیلاژگریپ فوروت ضایعاتی با 70 درصد کنسانتره و 3) 30 درصد سیلاژگریپ فوروت ضایعاتی با 70 درصد کنسانتره. جیرهها به صورت خوراک کامل مخلوط و در دو وعده تغذیه می شدند. مصرف ماده خشک روزانه، ضریب تبدیل غذایی، مصرف ماده خشک بر حسب درصدی از وزن زنده، وزن بدن برهها، افزایش وزن روزانه و درصد چربی بدن برههای پرواری تحت تأثیر تغذیه سیلاژ گریپ فوروت ضایعاتی قرار نگرفت. تغذیه سیلاژ گریپ فوروت ضایعاتی باعث افزایش درصد آب و کاهش درصد پروتئین بدن برهها (05/0< p) شد. استفاده از سیلاژ ذرت وگریپ فوروت ضایعاتی به صورت مخلوط باعث افزایش (05/0< p) درصد املاح بدن گردید. بنابراین در صورت وجودگریپ فوروت غیر قابل مصرف انسانی میتوان آن را سیلو و در جیره برههای پرواری تا میزان 30 درصد مصرف نمود.