زهرا نجم آبادی؛ حمید دلدار؛ زربخت انصاری پیر سرای؛ عیسی دیرنده
چکیده
در مطالعهی حاضر، تأثیر اسید وانیلیک بر ویژگیهای منی قوچ نژاد زل برای نگهداری کوتاهمدت و بلندمدت، مورد مطالعه قرار گرفت. گروههای آزمایشی شامل گروه شاهد، غلظتهای مختلف اسید وانیلیک (1، 10 و 100 میکروگرم در میلیلیتر)، مخلوط آلفاتوکوفرول و اسید آسکوربیک (5 میلیمولار+ 5 میلیمولار) و تیمار دیمتیلسولفوکساید (DMSO، حلال آلفاتوکوفرول-5 ...
بیشتر
در مطالعهی حاضر، تأثیر اسید وانیلیک بر ویژگیهای منی قوچ نژاد زل برای نگهداری کوتاهمدت و بلندمدت، مورد مطالعه قرار گرفت. گروههای آزمایشی شامل گروه شاهد، غلظتهای مختلف اسید وانیلیک (1، 10 و 100 میکروگرم در میلیلیتر)، مخلوط آلفاتوکوفرول و اسید آسکوربیک (5 میلیمولار+ 5 میلیمولار) و تیمار دیمتیلسولفوکساید (DMSO، حلال آلفاتوکوفرول-5 میکرولیتر) بودند. فراسنجههای اسپرم در شرایط مایع در زمانهای صفر، 24، 48 و 72 ساعت پس از نگهداری در دمای یخچال و نیز پس از انجماد- یخگشایی بررسی شدند. نتایج نشان دادند که در غلظتهای 1 و 10 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک در مقایسه با گروههای شاهد و ویتامین E+C، پس از زمانهای مختلف سردسازی، صفات کیفی اسپرم (جنبایی، درصد اسپرمهای زنده و یکپارچگی غشا) و فعالیت میتوکندری افزایش معنیداری داشتند (05/0P<). پس از انجماد-یخگشایی نتایج نشان داد که جنبایی کل و درصد اسپرمهای زنده در غلظت 1 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک نسبت به گروه شاهد و ویتامین E+C بیشتر بود (05/0P<). یکپارچگی غشاء و مورفولوژی اسپرم در غلظتهای 1 و 10 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/0P<). غلظت 1 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک نسبت به تیمار ویتامین E+C بیشترین فعالیت میتوکندری را از خود نشان داد (05/0P<). یافتههای حاضر نشان داد که افزودن اسید وانیلیک (غلظتهای 1 و 10 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک) به رقیقکننده موجب بهتر شدن کیفیت اسپرم در طول زمان نگهداری شد.