زهرا نجم آبادی؛ حمید دلدار؛ زربخت انصاری پیر سرای؛ عیسی دیرنده
چکیده
در مطالعهی حاضر، تأثیر اسید وانیلیک بر ویژگیهای منی قوچ نژاد زل برای نگهداری کوتاهمدت و بلندمدت، مورد مطالعه قرار گرفت. گروههای آزمایشی شامل گروه شاهد، غلظتهای مختلف اسید وانیلیک (1، 10 و 100 میکروگرم در میلیلیتر)، مخلوط آلفاتوکوفرول و اسید آسکوربیک (5 میلیمولار+ 5 میلیمولار) و تیمار دیمتیلسولفوکساید (DMSO، حلال آلفاتوکوفرول-5 ...
بیشتر
در مطالعهی حاضر، تأثیر اسید وانیلیک بر ویژگیهای منی قوچ نژاد زل برای نگهداری کوتاهمدت و بلندمدت، مورد مطالعه قرار گرفت. گروههای آزمایشی شامل گروه شاهد، غلظتهای مختلف اسید وانیلیک (1، 10 و 100 میکروگرم در میلیلیتر)، مخلوط آلفاتوکوفرول و اسید آسکوربیک (5 میلیمولار+ 5 میلیمولار) و تیمار دیمتیلسولفوکساید (DMSO، حلال آلفاتوکوفرول-5 میکرولیتر) بودند. فراسنجههای اسپرم در شرایط مایع در زمانهای صفر، 24، 48 و 72 ساعت پس از نگهداری در دمای یخچال و نیز پس از انجماد- یخگشایی بررسی شدند. نتایج نشان دادند که در غلظتهای 1 و 10 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک در مقایسه با گروههای شاهد و ویتامین E+C، پس از زمانهای مختلف سردسازی، صفات کیفی اسپرم (جنبایی، درصد اسپرمهای زنده و یکپارچگی غشا) و فعالیت میتوکندری افزایش معنیداری داشتند (05/0P<). پس از انجماد-یخگشایی نتایج نشان داد که جنبایی کل و درصد اسپرمهای زنده در غلظت 1 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک نسبت به گروه شاهد و ویتامین E+C بیشتر بود (05/0P<). یکپارچگی غشاء و مورفولوژی اسپرم در غلظتهای 1 و 10 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/0P<). غلظت 1 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک نسبت به تیمار ویتامین E+C بیشترین فعالیت میتوکندری را از خود نشان داد (05/0P<). یافتههای حاضر نشان داد که افزودن اسید وانیلیک (غلظتهای 1 و 10 میکروگرم در میلیلیتر اسید وانیلیک) به رقیقکننده موجب بهتر شدن کیفیت اسپرم در طول زمان نگهداری شد.
عیسی دیرنده
چکیده
هدف از این پژوهش، مطالعه تأثیر پنج روش همزمانی فحلی بر قطر فولیکول تخمکریزیکننده، غلظت پروژسترون در زمان تلقیح و روزهای 5 و 12 پس از تلقیح و درصد گیرایی در شرایط تنش حرارتی در گاو هلشتاین بود. بدین منظور 250 رأس گاو هلشتاین (میانگین تولید روزانه بیشتر از 30 کیلوگرم در روز و نوبت زایش 1/1±6/3) بهطور تصادفی انتخاب و در گروههای آزمایشی ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، مطالعه تأثیر پنج روش همزمانی فحلی بر قطر فولیکول تخمکریزیکننده، غلظت پروژسترون در زمان تلقیح و روزهای 5 و 12 پس از تلقیح و درصد گیرایی در شرایط تنش حرارتی در گاو هلشتاین بود. بدین منظور 250 رأس گاو هلشتاین (میانگین تولید روزانه بیشتر از 30 کیلوگرم در روز و نوبت زایش 1/1±6/3) بهطور تصادفی انتخاب و در گروههای آزمایشی زیر شامل 1- آوسینک (OV)، 2- پری سینک/ آوسینک (PO)، 3- دابل آوسینک (DO)، 4- G7G آوسینک (G7G)، 5- PG7G آوسینک(PG7G) قرار گرفتند. نتایج نشان داد، قطر فولیکول تخمکریزیکننده در گاوهایی که با روش OV همزمان شدند در مقایسه با دیگر روشها بهطور معنیداری کوچکتر بود. غلظت پروژسترون در روزهای 5 و 12 پس از تلقیح در گاوهایی که با روش OV همزمان شده بودند در مقایسه با دیگر روشها کمتر بود (05/0 >P). گاوهایی که با روش OV همزمان شده بودند در مقایسه با دیگر روشها کمترین درصد گیرایی را در روز 32 و 60 پس از تلقیح داشتند (05/0 >P). بین دیگر روشهای همزمانی تفاوتی در درصد گیرایی در روزهای 32 و 60 پس از تلقیح وجود نداشت. بهطورکلی نتایج این پژوهش نشان داد، استفاده از روشهای بر پایۀ پیشهمزمانی پیش از آغاز آوسینک میتواند سبب افزایش باروری در گاوهای هلشتاین در شرایط تنش حرارتی شود.
علی رضایی رودباری؛ حمید کهرام؛ عیسی دیرنده
چکیده
هدف از مطالعۀ حاضر، بررسی آثار اقتصادی تأخیر آبستنی گاوهای شیری در گاوداریهای بزرگ صنعتی ایران است. روزهای باز بهینه و حداکثر تولید به ترتیب 110 روز و 45 کیلوگرم در نظر گرفته شد. قیمت شیر، هزینۀ اقلام خوراکی، اسپرم و هورمونها بر اساس متوسط قیمت پاییز 1393 شناسایی شد. با افزایش روزهای باز از 110 به 170 روز هزینۀ اسپرم مصرفی و هورمون لازم ...
بیشتر
هدف از مطالعۀ حاضر، بررسی آثار اقتصادی تأخیر آبستنی گاوهای شیری در گاوداریهای بزرگ صنعتی ایران است. روزهای باز بهینه و حداکثر تولید به ترتیب 110 روز و 45 کیلوگرم در نظر گرفته شد. قیمت شیر، هزینۀ اقلام خوراکی، اسپرم و هورمونها بر اساس متوسط قیمت پاییز 1393 شناسایی شد. با افزایش روزهای باز از 110 به 170 روز هزینۀ اسپرم مصرفی و هورمون لازم برای آبستنکردن دام 2 برابر شد. نتایج این پژوهش نشان داد برای گاوی با حداکثر تولید 45 کیلوگرم، هرروز تأخیر در آبستنی در اولین، دومین، سومین و چهارمینماه پس از روز 110، به ترتیب 254005، 511612، 725957 و 1013331 ریال زیان اقتصادی ایجاد خواهد کرد. 2/55 تا 8/57 درصد این زیان ناشی از هزینههای خوراک است؛ هر 1 درصد تغییر در قیمت خوراک، این زیان را بهطور مستقیم 56/0درصد تغییر خواهد داد.