تأثیر تنظیم‌کنندگان شیمیایی و بیولوژیکی ‏pH‏ بر هیستومورفومتری و هیستوپاتولوژی شکمبه، نگاری، ‏کبد و کلیه بره‌های عربی

فرشته وفایی؛ مرتضی چاجی؛ امید خراسانی؛ فرشاد باغبان

دوره 52، شماره 4 ، بهمن 1400، ، صفحه 231-241

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2021.328534.653841

چکیده
  پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه‌ای اثر افزودنی‏های تنظیم‌کننده pH شکمبه بر هیستومورفومتری و هیستوپاتولوژی شکمبه و نگاری، کبد و کلیه انجام گرفت. در آزمایش حاضر از 12رأس بره‌ نر عربی ۱ ± 9 ماهه با وزن زنده‌ی 55/3 ± 95/35 کیلوگرم در مدت 35 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- جیره شاهد، ۲- جیره شاهد + بافر بی‏کربنات سدیم (بافر)، ۳- ...  بیشتر

ترکیب شیمیایی، ویژگی‌های کیفی و پایداری اکسیداتیو گوشت بره‌های تغذیه شده با سطوح مختلف ‏گیاه دارویی خرفه

صادق میاحی؛ کمال شجاعیان؛ مرتضی چاجی؛ قاسم جلیلوند

دوره 52، شماره 2 ، شهریور 1400، ، صفحه 79-90

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2021.310436.653802

چکیده
  هدف این پژوهش مطالعه آثار استفاده از گیاه خرفه به عنوان یک منبع آنتی‌اکسیدان گیاهی بر ویژگی‌های لاشه، کیفیت و پایداری اکسیداتیو گوشت در بره‌های پرواری نژاد عربی بود. تعداد 21 راس بره نر با میانگین وزن 5/1±۲۴ کیلوگرم و سن تقریبی 15±150 روز با یکی از تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه (شاهد)، جیره حاوی 5/7 درصد و جیره حاوی 15 درصد گیاه خرفه، ...  بیشتر

ارزیابی انفرادی و ترکیبی قابلیت هضم و تخمیر گیاهان شورزی سلمکی ساقه‌سفید، سیاه‌شور و اشنان در شترهای یک کوهانه

اکبر ابرغانی؛ مرتضی چاجی؛ هرمز منصوری؛ مرتضی مموئی؛ خلیل میرزاده؛ هدایت‌الله روشنفکر

دوره 49، شماره 1 ، خرداد 1397، ، صفحه 11-25

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2018.220600.653479

چکیده
  در این مطالعه تخمیر­پذیری سه گونه گیاهی شورزی تحت چرای شترهای تک کوهانه بنام­های سلمکی ساقه سفید، اشنان و سیاه شور به‌صورت انفرادی و با جایگزینی 0، 5/33، 5/66 و 100 درصد با یکدیگر در قالب طرح کامل تصادفی با نه تیمار آزمایشی توسط روش تولید گاز ارزیابی شد. نمونه‏های گیاهی در طول فصل چرای پاییزه و زمستانه از مراتع جنوب استان خوزستان گرد­آوری ...  بیشتر

بررسی ظرفیت بافری چند ترکیب بافری رایج در تغذیۀ نشخوارکنندگان با استفاده از روش عیارسنجی اسید و تأثیر آن‌ها بر فراسنجه‌های تولید گاز

نسرین مهدوی‌راد؛ مرتضی چاجی؛ محمد بوجارپور؛ مهدی دهقان بنادکی

دوره 48، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 559-571

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2018.246146.653586

چکیده
  هدف آزمایش بررسی ظرفیت بافری شماری از بافرها یا قلیایی کننده‌ها و تأثیر آن‌ها بر هضم و تخمیر جیره‌های پر کنسانتره بود. از غلظت‌های 0، 5/0، 1، 5/1 و 2 گرم در 100 میلی‌لیتر انواع بافرها و قلیایی کننده‌ها شامل: بی‌کربنات سدیم، سدیمسسکویی کربنات، اکسید منیزیم، کربنات منیزیم، بنتونیت سدیم، زئولیت و بافر ترکیبی (۷۵/۰ درصد سدیم سسکویی کربنات+ ...  بیشتر

ارزیابی ژل رویال تزریقی با غلظت‌های مختلف هورمون eCG بر بازدة تولیدمثلی میش‌های عربی در فصل غیر تولیدمثل

فاطمه خلیلاوی؛ مرتضی مموئی؛ صالح طباطبایی؛ مرتضی چاجی

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 519-529

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2017.209985.653451

چکیده
  هدف از این مطالعه ارزیابی اثر ژل‌رویال تزریقی در مقایسه با مقادیر مختلف هورمون eCG بر بازده تولید‌مثلی میش‌های عربی در برنامه‌های کوتاه و بلند مدت همزمانی فحلی در فصل غیر تولید مثلی بود. در این مطالعه از 72 میش دو تا پنج ساله نژاد عربی با میانگین وزنی 2/1 ± 8/38 کیلوگرم استفاده شد. میش‌ها به مدت 6 روز (36 رأس) و 12 روز (36 رأس)، اسفنج‌گذاری ...  بیشتر

تعیین ارزش تغذیه‌ای برگ درخت پستة وحشی و استفاده از آن در تغذیه گوسفند

زهرا امینی فرد؛ مرتضی چاجی؛ طاهره محمدآبادی

دوره 47، شماره 1 ، خرداد 1395، ، صفحه 135-144

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2016.61676

چکیده
  این آزمایش برای شناخت خصوصیات تغذیه‌ای برگ درخت پستة وحشی (خنجوک) با هدف استفاده از آن در جیرة گوسفند انجام شد. در آغاز خصوصیات شیمیایی برگ خنجوک اندازه‌گیری شد. آنگاه جیره‌هایی برای گوسفند حاوی 0، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 درصد برگ خنجوک تهیه شدند. برای تعیین بهترین مقدار جایگزینی آن با سیلاژ ذرت با روش تولید گاز، خصوصیات هضم و تخمیر جیره‌ها ...  بیشتر

بررسی تأثیر ترکیبات فنولی پودر گیاه دارویی گل میمونی سازوئی (Scrophularia striata Boiss) بر مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار نشخوار و جمعیت پروتوزوآی شکمبه در گوسفند لری-بختیاری

فاطمه رضایی؛ طاهره محمدابادی؛ مرتضی چاجی؛ محمدرضا مشایخی

دوره 47، شماره 1 ، خرداد 1395، ، صفحه 155-164

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2016.61666

چکیده
  این آزمایش به‌منظور بررسی تأثیر ترکیبات فنولی پودر گیاه گل میمونی سازوئی (تشنه­داری) بر خوراک مصرفی، هضم و تخمیر، روند نشخوار و بوم‌سازگان (اکوسیستم) شکمبة گوسفندان لری- بختیاری طراحی شد. در این آزمایش دوازده رأس بره با سن نزدیک به شش ماه و میانگین وزن 5/1±30 کیلوگرم با جیره­های شاهد (بدون گل میمونی)، 3 و 6 درصد گل میمونی سازوئی برای یک ...  بیشتر

اثر اسپرس به‌عنوان منبع تانن و نسبت علوفه به کنسانتره بر قابلیت هضم، تخمیر شکمبه، تولید و ترکیب شیرمیش‌های شیرده

بهروز یاراحمدی؛ مرتضی چاجی؛ محمد بوجارپور؛ خلیل میرزاده؛ مرتضی رضایی

دوره 46، شماره 4 ، دی 1394، ، صفحه 429-443

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2015.56828

چکیده
  آزمایش با هدف بررسی اثر علوفۀ اسپرس به‌عنوان یک منبع تانن و نیز نسبت علوفه به کنسانتره بر مصرف و قابلیت هضم، خصوصیات تخمیر شکمبه‌ای، فراسنجه‌های خونی، مقدار تولید و ترکیبات شیر میش‌های شیرده انجام گرفت. بدین منظور از 8 رأس میش شیرده نژاد لری بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح مربع لاتین 4×4 تکرارشونده استفاده شد. تیمارها با دو ...  بیشتر

اثر منبع کربوهیدرات قابل حل در شویندۀ خنثی و دانۀ کلزای برشته‌شده بر عملکرد بره‌‌های نر پرواری تغذیه‌شده با جیره‏ های با کنسانترۀ بالا

صادق اسدالهی؛ محسن ساری؛ نعیم عرفانی مجد؛ مرتضی چاجی؛ مرتضی مموئی

دوره 45، شماره 1 ، اردیبهشت 1393، ، صفحه 69-79

http://dx.doi.org/10.22059/ijas.2014.51751

چکیده
  به‌منظور بررسی تأثیرات جایگزینی بخشی از نشاستۀ جو با الیاف قابل حل تفالۀ چغندر، با یا بدون دانۀ کلزای برشته بر عملکرد بره‏های نر پرواری، از24 رأس برۀ نر نژاد عربی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چینش فاکتوریل 2×2 به‌مدت 84 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: نشاستۀ جو با الیاف قابل حل تفالۀ چغندر با یا بدون دانۀ کلزای برشته. ...  بیشتر