مخنارعلی عباسی؛ رستم پهلوان؛ محمدرضا افرازنده؛ مزدک کاظمی؛ علیرضا حسنی بافرانی؛ علی کاظمی؛ نگین جمالی
چکیده
از عوامل مؤثر بر تنوع در تولید شیر، طول دوره شیردهی میباشد که عموماً بهکمک مدلهای برازش منحنی به استاندارد 305 روز برای مباحث مدیریتی وارزیابیهای ژنتیکی تصحیح میشود. منحنیهای انفرادی در همه موارد، شکل استاندارد ندارند و برحسب عواملی نظیر تفاوتهای فردی، نوع مدل وغیره، امکان انحراف از الگوی استاندارد وجود دارد. الگوهای ...
بیشتر
از عوامل مؤثر بر تنوع در تولید شیر، طول دوره شیردهی میباشد که عموماً بهکمک مدلهای برازش منحنی به استاندارد 305 روز برای مباحث مدیریتی وارزیابیهای ژنتیکی تصحیح میشود. منحنیهای انفرادی در همه موارد، شکل استاندارد ندارند و برحسب عواملی نظیر تفاوتهای فردی، نوع مدل وغیره، امکان انحراف از الگوی استاندارد وجود دارد. الگوهای نامتعارف (متفاوت از استاندارد)، حاصل برآوردهای ناصحیح پارامترهای مرحلهی افزایشی(b) و کاهشی(c) میباشند و عبارتند از پیوسته افزایشی یا کاهشی و معکوس استاندارد. نژادهای سیمنتال و جرسی بخشی از گاوهای شیری ایران هستند. این تحقیق، با هدف بررسی منحنیهای نامتعارف و اهمیت آنها در محاسبه تولید 305 روز، بر اساس 7659 و 6692 رکورد روزآزمون شیر زایش اوّل متعلّق به 977 و 776 رأس گاو سیمنتال و جرسی، طی سالهای 1399-1386، از طریق برازش دو مدل پولوت و وود، بااستفاده از نرمافزار R انجام شد. الگوهای مختلف، بر اساس ترکیب پارامترهای b و c منحنیهای انفرادی محاسبه گردید. تعداد منحنی استاندارد حاصل از مدلهای پولوت و وود در گاوهای سیمنتال، به ترتیب 5/85% و 2/62% و در جرسی به ترتیب 1/83% و 6/70% بودند. در هر دو نژاد در مدل پولوت، فقط منحنی نامتعارف پیوسته افزایشی (8/14% در سیمنتال و 9/16% در جرسی) و مدل وود، هر 3 نوع منحنی نامتعارف مشاهده شد که بیشترین آن مربوط به گروه معکوس استاندارد بود (3/22% و 5/16% بهترتیب در گاوهای سیمنتال و جرسی). بر اساس یافتهها، در زمان تعیین مدل مناسب برای استانداردسازی تولید شیر (ارزیابیهای ملی)، نیاز است به منحنیهای نامتعارف و تصمیمگیری برای حذف یا تصحیح آنها توجه شود.
مختارعلی عباسی
چکیده
صفت کمّی وزن ازشیرگیری و افزایش وزن روزانه از تولد تا هنگام ازشیرگیری با وراثتپذیری 15/0 و 3/0 و همبستگیهای فنوتیپی، ژنتیکی، و محیطی بین دو صفت 5/0 شبیهسازی شدند. فایلهای دادهشده و شجره با درصدهای متفاوت شجرۀ پدر گمشده با مدل حیوان دوصفتی تجزیه و تحلیل شدند.
با حذف تصادفی 10 درصد شمارۀ پدرها، میانگین ارزش اصلاحی برای صفت وزن ازشیرگیری ...
بیشتر
صفت کمّی وزن ازشیرگیری و افزایش وزن روزانه از تولد تا هنگام ازشیرگیری با وراثتپذیری 15/0 و 3/0 و همبستگیهای فنوتیپی، ژنتیکی، و محیطی بین دو صفت 5/0 شبیهسازی شدند. فایلهای دادهشده و شجره با درصدهای متفاوت شجرۀ پدر گمشده با مدل حیوان دوصفتی تجزیه و تحلیل شدند.
با حذف تصادفی 10 درصد شمارۀ پدرها، میانگین ارزش اصلاحی برای صفت وزن ازشیرگیری از 61/1 به 55/0 کیلوگرم و برای صفت افزایش وزن روزانه از 48/69 به 68/24 گرم تقلیل یافت. این در حالی است که در روش حذف متوالی، میانگین ارزش اصلاحی این دو صفت به 47/1 و 67/63 تقلیل یافت. کاهش روند ژنتیکی صفت افزایش وزن روزانه در حالت حذف تصادفی و متوالی 10 درصد شمارۀ پدرها، بهترتیب 32/61 و66/0 درصد بود. این کاهش برای صفت وزن ازشیرگیری بهترتیب 43/63 و صفر درصد به دست آمد. نقصان شجرۀ پدری تأثیر زیادی بر برآورد ارزش اصلاحی و روند ژنتیکی دارد و برحسب میزان نقصان شجره بخشی از دقت در پیشبینی ارزش اصلاحی از دست میرود. از این رو روندهای ژنتیکی برآوردشده از دادههای واقعی باید با توجه به میزان کاملبودن شجرۀ پدر تحلیل شود.